Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Dofteana: Zile dedicate Liturghiei și familiei

Ținând cont de propunerea PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, de a declara anul liturgic 2020 sfintei Liturghii, în Parohia Dofteana, la inițiativa părintelui paroh, Iulian Roca, în perioada 28 noiembrie - 1 decembrie 2019 au avut loc câteva zile dedicate Liturghiei și familiei. Temele au fost prezentate de către pr. Felician Tiba, coordonator al pastorației familiei în Dieceza de Iași.

Pornind de la cuvintele pe care Preasfințitul le adresează în scrisoarea sa pastorală familiilor, "Sfânta Liturghie, izvor de viață și de mărturie creștină": "Dragi familii, drumul vostru ca familie a început în biserică, în fața altarului, în timpul sfintei Liturghii. Iubirea lui Isus din Euharistie a fost iubirea care v-a întâlnit, care v-a unit și care vă ajută să depășiți momentele dificile ale vieții, dar și să vă bucurați de cele frumoase. Vă invit să vă reîntoarceți mereu la acest izvor, să vă alimentați din el, să veniți cu întreaga familie, astfel încât să fim împreună o familie de familii în marea familie, care este Biserica", părintele ne-a amintit că dacă suntem familie se datorează unei chemări speciale pe care am primit-o și care a început chiar în biserică, în fața altarului, în cadrul sfintei Liturghii.

Familia își are începutul în cadrul Liturghiei, trăiește multe din momentele ei principale în cadrul liturghiei (Căsătoria, botezul copiilor, Prima Sfântă Împărtășanie, Spovada, Mirul) și sfârșește tot în cadrul Liturghiei, odată cu înmormântarea membrilor ei. Totul pendulează în jurul sfintei Liturghii.

În temele propuse am fost invitați să ne amintim de iubirea care ne-a întâlnit, care ne-a unit și care ne-a dat curajul să ne angajăm pentru toată viața "și la bine, și la greu". "Cine se rușinează de iubire, spunea părintele Felician, se rușinează de Dumnezeu, care este iubire (Cf. 1 In 4, 8). Nu trebuie să vă rușinați, dragi soți, să trăiți între voi acea legătură de dragoste pe care o are Cristos față de Biserica sa, o legătură care deschide către viață, către comuniune și în consecință către Dumnezeu. O familie în rugăciune, împreună la Sfânta Liturghie, este semn de speranță. Dați speranță generațiilor viitoare, copiilor dumneavoastră. Transmiteți-l odată cu laptele matern și cu noțiunile elementare ale vieții și pe Dumnezeu".

Întâlniri separate au fost cu grupul de copii și cu un grup de familii, care au dorit "mai mult". "Prețuiți pâinea de pe masă, li s-a spus copiilor, așa vă arătați respectul și iubirea față de părinți, care vă iubesc și vă prețuiesc prin faptul că v-o pun dinainte".

Fiind încheierea acestor zile în prima duminică din Advent, folosindu-se de textele liturgiei cuvântului, părintele a concluzionat spunând: "Vegheați, pentru dumneavoastră ca familie, înseamnă să actualizați mereu acea iubire care v-a unit, așa încât, în casele dumneavoastră, Dumnezeu să se simtă mereu acasă. Isus vine și prin iubirea pe care ca soți v-o datorați și care înseamnă respect, vine prin viața pe care sunteți îndemnați să o primiți, prin grija reciprocă, în special în momentele dificile, dar și prin primirea lui în sfânta Euharistie, în cadrul sfintei Liturghii cu întreaga familie".

Mulțumim părintelui paroh pentru inițiativă, părintelui Felician pentru propunerile pline de entuziasm, dar și tuturor participanților.

De la Dofteana (Seaca), tuturor, un Advent binecuvântat!

Dana Imbrea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 noiembrie - 1 decembrie: Dofteana: Zile dedicate Liturghiei și familiei


 

lecturi: 1203.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat