Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Logoul pentru Anul dedicat sfintei Liturghii în Dieceza de Iași

La inițiativa PS Iosif Păuleț, în Dieceza de Iași Anul pastoral 2019-2020 va fi dedicat sfintei Liturghii. Anul Sfintei Liturghii, având motoul "Toate izvoarele mele sunt în tine" (Ps 87,7) va începe cu prima duminică din Advent (1 decembrie 2019). Logoul acestui an a fost conceput și realizat de pr. Eugen Robu.

Imaginea, concepută și realizată de pr. Eugen Robu, întrunește mai multe elemente care surprind semnificația profundă a sfintei Liturghii.

În fundal se poate observa ostia euharistică. Aceasta este frântă. Este vorba despre Pâinea vieții care se frânge pe altarul de jertfă a lui Cristos. Ea îi constituie în unitate sfântă pe cei care o primesc, unindu-i tainic cu Isus și între ei. Fiindcă se împarte la tot mai mulți, ea îi cheamă la aceeași masă euharistică pe oamenii de pretutindeni. Una dintre definițiile sfintei Liturghii este și fractio panis - frângerea pâinii. Creștinii învață să imite dăruirea de sine a Mântuitorului, în măsura în care se împart viața lor de credință cu ceilalți oameni și "se frâng" pe ei înșiși pentru nevoile fraților lor.

Pe suprafața ostiei apare figura proeminentă al lui Cristos mort și înviat. Sfânta Liturghie este memorialul morții și învierii lui Isus. Credinciosul întâlnește în sacramentul Euharistiei un Isus viu care vrea să-i comunice viața adevărată. Chipul Domnului înviat nu are trăsături conturate, sugerând chemarea nobilă pe care o au toți creștinii, aceea de a reproduce în ei chipul lui Cristos.

Isus nu este despărțit de partea de mijloc a imaginii. O fâșie din mantia lui Isus se prelungește în jos, devenind parte constitutivă a unei cărți care reprezintă Sfânta Scriptură. Ascultând lecturile sfinte, creștinul stă mai întâi la masa cuvântului, iar apoi este hrănit cu trupul și sângele Domnului la masa euharistică. Acestea două sunt părțile constitutive ale sfintei Liturghii.

Sfânta Scriptură este redată policrom. Culorile galben, roșu, verde și violet sunt culorile liturgice care ilustrează diversitatea celebrărilor din timpul unui an liturgic. Ele pot fi văzute mai ales la veșmintele pe care le îmbracă preotul atunci când săvârșește tainele sfinte, în special sfânta Liturghie.

În partea inferioară a imaginii sunt ilustrate simbolic cinci figuri de oameni. Ei reprezintă totalitatea și diversitatea oamenilor de pe suprafața pământului. Aici se întâlnesc culorile misionare. Deși diferiți, oamenii trăiesc într-o unitate supranaturală, deoarece sunt conectați la masa cuvântului și, prin aceasta, la masa euharistică, la Cristos-Cuvânt și la Cristos-Pâine vie.

Figurile de la margine au brațele deschise, în semn de primire a altora. Comunitatea creștină nu este niciodată închisă. Ea este însuflețită de cel care formează din ea un Trup mistic în continuă creștere. Creștinul trăiește o vocație ambivalentă: de a-l primi pe Isus în Euharistie și de a-l dărui pe același Isus celor care nu-l cunosc.

Același Domn și Mântuitor Isus Cristos hrănește și edifică comunitatea universală a credincioșilor, făcând din ea un Trup mistic care îl vede în ostia preasfântă, îl ascultă în cuvântul viu al Scripturii și îl vestește lumii întregi.

Pr. Cristian Diac

Logoul poate fi descărcat de aici (format jpg, RGB).

* * *

Pe site-ul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, www.ercis.ro, a fost deschisă secțiunea intitulată "Anul Sfintei Liturghii" (accesibilă din meniul Actualitate > Secțiuni speciale), care prezintă anunțuri, evenimente și resurse, urmând ca alte elemente să fie adăugate pe parcurs.


 

lecturi: 3586.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat