Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Cristos, Regele familiilor noastre

În Solemnitatea Cristos, Regele Universului, duminică, 24 noiembrie 2019, 70 de familii de la "San Vitale" și "Grotte Celoni" din Roma și-au sărbătorit anii de căsătorie. Pentru motive pastorale, s-a ales această zi pentru a-i felicita și binecuvânta pe toți soții care în acest an au împlinit 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40 de ani de la "Da"-ul pe care l-au rostit în fața sfântului altar. Sfintele Liturghii au fost celebrate de pr. paroh Isidor Iacovici, iar predicator a fost pr. Romeo Neculai. Au concelebrat pr. Iulian Șchiopu și pr. Iulian Robu.

Familiile în sărbătoare au avut posibilitatea de a se pregăti cum se cuvine din punct de vedere spiritual, pr. Zoltán Toman și pr. Iulian Robu stând la dispoziția lor la scaunul de Spovadă. Înainte de sfânta Liturghie de la San Vitale, familiile aniversate s-au predispus printr-un moment de adorație și de tăcere pentru celebrarea care a urmat.

Soții sărbătoriți s-au implicat în pregătirea sfintei Liturghii, în proclamarea lecturilor, în organizarea ofertoriului. Cântarea solemnă din ambele biserici a dat glas recunoștinței lor pentru toate binecuvântările primite în toți acești ani împreună.

La predică, pr. Romeo Neculai i-a invitat pe soți să accepte domnia Regelui Cristos în orice moment, în viața de zi cu zi a familiilor lor. După predică, soții și-au reînnoit promisiunile din ziua căsătoriei și i-au mulțumit lui Dumnezeu cu formula prevăzută de Ritualul căsătoriei:

"Binecuvântat să fii, Doamne, pentru că ai fost alături de noi cu bunătate atât în împrejurările fericite ale vieții noastre, cât și în cele potrivnice. Ajută-ne, te rugăm, să păstrăm cu fidelitate iubirea unul față de celălalt, ca să fim martori buni ai legământului pe care l-ai încheiat cu oamenii".

După sfintele Liturghii din ambele locuri, familiile au organizat o agapă pentru toți cei care au participat la bucuria lor. Bucatele românești, florile și urările, cântarea La mulți ani, prezența prietenilor și momentele de voie bună au completat frumusețea acestei sărbători.

La Grotte Celoni, un alt motiv de recunoștință și bucurie a fost împlinirea a 15 ani de când s-a celebrat prima sfântă Liturghie cu comunitatea de români în biserica "Santa Maria, Causa Nostrae Laetitiae", din Piazza Siderea 1.

Pr. Iulian Robu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 noiembrie: Roma: Cristos, Regele familiilor noastre


 

lecturi: 1982.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat