Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Adjudeni: Funeraliile părintelui Claudiu Dumea

Pr. Claudiu Dumea, trecut la cele veșnice la 77 de ani, a fost dus pe ultimul drum și înmormântat la 23 noiembrie 2019, în satul natal, Adjudeni. A fost cunoscut multora pentru cărțile pe care le-a scris. Liturghia cu requiem a fost celebrată de PS Iosif Păuleț. A fost prezent fratele părintelui decedat, pr. Bonaventura Dumea, împreună cu familia și rudele. Au participat aproximativ 150 de preoți și numeroși credincioși.

În biserica somptuoasă din Adjudeni odihnea pe catafalc trupul eliberat de suferință al părintelui Claudiu, iar înaintea acestuia stătea imaginea lui înrămată, pe care era gravat un zâmbet senin, cu care îi întâmpina pe toți cei prezenți la Liturghia înmormântării lui. Nimic nu trebuia să fie deosebit, ieșit din comun, pompos sau cu fast. În timp ce preoții se îndreptau în procesiune spre altar, corul și întreaga biserică intona cântecul "Cerul e dorul meu", aducând în fiecare suflet gândul că suntem destinați pentru fericirea pe care Dumnezeu în Isus Cristos ne-a pregătit-o dincolo.

PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, salutându-i pe credincioși și preoți, a ținut să le împărtășească tuturor dorința testamentară a părintelui profesor defunct. Citând din testamentul acestuia, a redat următoarele cuvinte: "Vreau o înmormântare simplă, fără discursuri laudative, iar omilia să nu aibă niciun elogiu funebru".

Omilia a fost rostită de pr. Emil Dumea, consătean și văr al părintelui Claudiu. Pe un ton recules, predicatorul a spus printre altele că "germenul morții crește odată cu noi", e prezent în viața noastră mereu. La sfârșitul vieții pământești îl vom vedea pe Dumnezeu față în față, așa cum ne asigură Sfânta Scriptură. Acum "îl contemplăm, suspinând după îmbrățișarea lui". Căutând să înfățișeze sensul vieții, părintele Emil Dumea a recurs la metafora trenului în care urcăm încă de la naștere, formulând întrebarea fără răspuns: "Când va trebui să coborâm din tren și cum va fi ultima stațiune când ne va îmbrățișa propria moarte?" De îmbrățișare rece a morții și de "corsetul trupului" pe care îl avem ne vom elibera repede, deoarece noi suntem făcuți pentru fericirea veșnică. În scurta existență, noi primim darul vieții veșnice, pentru că avem credința în Isus Cristos. În pâinea de pe altar noi îl primim pe cel care este viața. În misterul morții fiecărui om "nu se ascunde puterea morții, ci viața". Pr. Emil a încheiat predica mărturisind că părintele răposat Claudiu a scris în cărțile sale despre Dumnezeul vieții. Iar acest Dumnezeu e cel care îl va primi și răsplăti pentru toată lucrarea pe care a desfășurat-o pr. Claudiu.

La sfârșitul sfintei Liturghii, în numele întregii familii îndoliate, o strănepoată a rostit câteva gânduri versificate care pot fi citite mai jos. Fratele părintelui Claudiu, pr. Bonaventura, venit de la Timișoara, a rostit un cuvânt de recunoștință și mulțumire față de toți cei care, în moduri diferite pe firul deceniilor care s-au scurs, au contribuit la devenirea umană, la formarea vocațională și slujirea sacerdotală a fratelui său, pr. Claudiu: comunității din Adjudeni, părintelui paroh de altădată, Anton Tălmăcel, perceput ca un tată pentru grija arătată credincioșilor și implicit familiei Dumea, celor din parohiile unde a lucrat, comunității seminariale, unde părintele a stat aproape 40 de ani ca profesor, celor care au tipărit cărțile scrise de el. Cu o rugăciune a încheiat cuvântul său, parafrazând implorarea tâlharului din dreapta: "Adu-ți aminte de mine în împărăția lui Dumnezeu!", cerându-i pr. Claudiu, desprins acum de activitatea intens scriitoricească, să mijlocească prin rugăciunile lui haruri pentru toți cei care l-au cunoscut.

La finalul celebrării, PS Iosif Păuleț a ținut să-și exprime gratitudinea pentru toată activitatea pr. Claudiu, care merită să fie lăudat și apreciat pentru munca pastorală desfășurată. Totuși, a vrut să-i respecte dorința lăsată în testament, de a nu rosti gânduri elogioase despre viața lui. A transmis condoleanțe și solidaritatea în rugăciune din partea PS Petru Gherghel, episcop emerit, care nu a putut fi prezent, a PS Aurel Percă, recent numit arhiepiscop și mitropolit de București, a IPS Ioan Robu, administrator apostolic de București, a PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, și din partea PS Anton Coșa, episcop de Chișinău.

PS Iosif Păuleț a încheiat celebrarea în biserică, citind tot din testament cuvintele scrise în limba latină de pr. Claudiu Dumea: Miserere mei, Domine, miserere mei! In te, Domine, speravi, non confundar in aeternum.

Sicriul părintelui Claudiu a fost purtat pe umeri de către tineri îmbrăcați în haine naționale spre locul înmormântării. Seminariștii de la Seminarul din Iași au dus, conform obiceiului, steagurile cu sfinții, în timp ce preoții și credincioșii cântau "Voi intra înlăuntrul cortului minunat până la locuința lui Dumnezeu". Pr. Claudiu a fost înmormântat în cimitirul vechi, în cavoul familiei, situat în partea de sud, la margine.

Părintelui Claudiu Dumea, prolific scriitor de cărți religioase, îi dorim împreună cu toți cei care l-au cunoscut mai mult din cele ce au citit despre el, odihna veșnică și fericirea celor drepți din casa Tatălui Ceresc.

Mântuitorul Isus, pe care l-a celebrat la sfânta Liturghie, despre care a scris în zecile de cărți publicate și căruia i s-a rugat în psalmi și imnuri sfinte, să-l primească în rândul scriitorilor bisericești și să-l învrednicească de liturgia cerească fără de sfârșit!

Requiescat in pace! Amen.

Pr. Cristian Diac

*

Poate nu știți, dar mai-nainte
Să fie chemat ca să se nască,
Viitorul i-a fost scris
De Părintele de sus.
 
A primit menire sfântă,
Haruri multe, necuprinse,
Ce l-au ajutat mereu,
Să-l laude pe Dumnezeu.
 
Legea sfântă a-mplinit,
Cum Domnul a voit,
A lucrat neîncetat
Și daruri ne-a lăsat.
 
Le deschidem iar și iar
Cărțile nu-s în zadar
Erau chiar un necesar!
 
Atunci când ne vizita
Multe daruri ne-aducea
Căci pe toți el ne iubea
Din toată puterea sa.
 
Dar în chip deosebit
Pe copii el i-a iubit
Și-ntruna întreba
Atunci când nu ne vedea
"Dar copiii unde sunt?
căci pe ei vreau eu să-i văd"
Ei sunt bucuria mea
Oricât de mare-i mulțimea
 
Acum și-a împlinit un vis,
Să ajungă-n Paradis,
Să se-ntâlnească cu Isus,
Să-l slăvească în chip nespus.
 
Să vegheze-asupra noastră,
Cu dragoste părintească
Așa cum a făcut mereu,
Imitând pe Dumnezeu.
 
De-acuma orișicând
Noi îl vom păstra în gând
Rugăciuni vom înălța
Cum lui mult îi mai plăcea.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 noiembrie: Adjudeni: Funeraliile părintelui Claudiu Dumea

* * *


 

lecturi: 8907.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat