Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Piatra Neamț: Întâlnire decanală

Într-o ambianță de căldură sufletească și fraternitate preoțească, la Piatra Neamț, în Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul", joi 21 noiembrie 2019, a avut loc întâlnirea decanală prilejuită în mod deosebit de pregătirile pentru noul an liturgic, care va fi numit și "Anul Sfintei Liturghii" în Dieceza de Iași, la inițiativa Preasfințitului Iosif Păuleț, episcop de Iași.

După rugăciunea de început, pr. decan Petrică Dăncuț i-a salutat pe toți cei prezenți și a prezentat punctele care urmau să fie dezbătute în ședință.

O bună parte a discuțiilor a fost ocupată de transmiterea discuțiilor de la Consiliul prezbiteral convocat la 15 noiembrie la Iași. La propunerea episcopului diecezan, Anul liturgic 2019-2020 va fi dedicat Liturghiei, pentru că jertfa sfântă a altarului este un dialog între Cristos, capul, oamenii, trupul său, și momentul cel mai intens din viața sufletească a omului credincios. Astfel, în ședință s-au discutat punctele practice pentru celebrarea următorului an liturgic: Care vor fi tema, motoul și logoul anului liturgic? Ce inițiative sunt propuse pentru o trăire sufletească rodnică a credincioșilor și a preoților? Ce va însemna cateheza despre noul an? Când se va deschide și când va fi închiderea oficială a anului liturgic? Cum poate exista mai multă uniformitate în celebrarea Liturghiei la nivel diecezan și decanal?

Părintele decan le-a propus apoi preoților din decanat temele despre Liturghie prezentate la Iași de către preoții Daniel Iacobuț și Cristinel Fodor.

La intervențiile preoților s-au dezbătut diferite momente din Liturghie: devoțiunile la sfinți, rugăciunea Îngerul Domnului, prohodul etc. Unde au loc în Liturghie aceste momente? Cum pot fi celebrate cât mai asemănător în decanat? Cum să fie cât mai eficiente în sufletul credincioșilor? Cum să fie pregătită biserica pentru o celebrare demnă a sfintei Liturghii?

S-au oferit diferite sugestii care vor ajunge la episcopul diecezan prin intermediul decanului.

La final, preoții din decanat s-au rugat pentru sufletul pr. Claudiu Dumea, trecut la cele veșnice la 19 noiembrie, și l-au invocat pe Duhul Sfânt prin rugăciune pentru Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, care fost numit de papa Francisc arhiepiscop mitropolit de București.

Apoi, în biserică, în fața altarului, preoții s-au rugat Ora medie și Îngerul Domnului.

Pr. Silviu Salca


 

lecturi: 2605.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat