Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Părintele Claudiu... cine nu a auzit de părintele Claudiu?!

Mă aflam la Blaj pentru o întâlnire cu familiile. După sfânta Liturghie m-a așteptat o doamnă și m-a întrebat: "Ce mai face părintele Claudiu Dumea?" M-a mirat că e cunoscut chiar și acolo în inima Ardealului și am întrebat-o: "Dar de unde îl cunoașteți pe părintele Claudiu Dumea?" "Eh, părinte, a continuat ea, cine nu-l cunoaște pe părintele Claudiu?! Aici toți știu cine este, pentru că toți îi citesc cărțile".

Părintele Claudiu Dumea, un om printre oameni, un preot al Bisericii, profesor pentru foștii studenți, scriitor pentru cititori, spiritual pentru sufletele însetate de Dumnezeu, "medic" printre medici, coleg pentru colegi, predicator de misiuni populare, la hramuri, dar și cu ocazii speciale, el, părintele Claudiu, a putut spune cu apostolul Paul sau Pavel, așa cum îi plăcea să-i spună: "Eu de acum sunt oferit ca jertfă și timpul plecării mele a sosit. Am luptat lupta cea bună, am ajuns la capătul alergării, mi-am păstrat credința..." (2 Tim 4,6-7).

Cine nu se roagă cu imnurile din Breviar prelucrate cu măiestrie de părintele Claudiu? Cine nu se lasă ajutat la predici de cărțile pline de tâlc ale părintelui Claudiu? Care dintre foștii seminariști nu a studiat de pe cursurile de liturgică sau de limba latină ale părintelui Claudiu?

Pentru cei care l-au cunoscut îndeaproape, știu că părintele Claudiu nu a lăsat să treacă nicio zi fără să celebreze sfânta Liturghie, să recite rugăciunea Breviarului și a rozariului, fără să facă meditație și fără să citească măcar o scurtă lectură spirituală. Dar mai știu și că în sobrietatea lui l-a apărat mereu pe Dumnezeu, Biserica, pe papa, pe episcopi și preoți.

Ceea ce a lăsat să transpară dincolo de suferința sa, cel puțin în ultimele zile, a fost dorința lui de a continua să scrie cărți, să publice, să se roage, ca și cum nimic nu ar fi prevestit că Dumnezeu se pregătea să-l cheme la sine. Iar moartea nu a fost decât un fel de continuare a slujirii pe care a făcut-o întreaga viață, diferența e că acum se află chiar în fața celui pe care l-a rugat, despre care a scris, pe care l-a lăudat, despre care a predat și pe care acum l-a îmbrățișat la modul cel mai profund posibil.

Dumnezeu să vă fericească, părinte Claudiu!

Pr. Felician Tiba

* * *

A trecut la Domnul pr. Claudiu Dumea


 

lecturi: 4622.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat