Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Japonia, nunțiul apostolic: "Îl așteptăm pe papa cu bucurie și recunoștință"

De Cristina Uguccioni

După ce va părăsi Thailanda, unde va ajunge mâine (20 noiembrie 2019) la ora 12.30, de la 23 la 26 noiembrie 2019 papa Francisc va vizita Japonia. Printre orașele care-l vor găzdui: Tokyo, Hiroshima și Nagasaki. Printre alții pe papa îl va primi Joseph Chennoth: arhiepiscop de origine indiană, 76 de ani, din 2011 este nunțiu apostolic în Japonia. În această conversație cu Vatican Insider reflectează asupra semnificației vizitei iminente.

Ce reprezintă pentru comunitatea catolică și pentru societatea japoneză vizita papei Francisc și alegerea sa de a merge la Hiroshima și Nagasaki, cele două orașe lovite de bomba atomică în timpul celui de-al doilea război mondial?

Invitat de guvern și de Biserica locală, papa vine în Japonia mișcat de o intenție eminamente pastorală; el vine în primul rând ca Succesor al lui Petru pentru a-i întări pe frații și surorile în credință. Totuși, vizita interesează și implică întregul popor pentru că el se prezintă în numele lui Isus Cristos ca prieten și frate al tuturor. În timpul vizitei la Hiroshima și Nagasaki credem că pontiful va rosti un apel din inimă pentru dezarmarea nucleară și pacea în lume. Va reafirma necesitatea de a se dedica pentru a promova cultura întâlnirii și dialogului, singura cale "umană" pentru a rezolva conflictele. Prezența papei în aceste două orașe va fi un moment foarte important pentru comunitatea catolică și pentru societate pentru că va face cunoscută comunității internaționale dorința profundă a poporului japonez și a lumii întregi pentru pace.

Cu ce sentimente așteaptă comunitatea catolică din Japonia vizita papei?

Comunitatea catolică așteaptă această vizită cu un sentiment de profundă recunoștință înainte de toate față de Dumnezeu, care îi dă Sfântului Părinte posibilitatea de a cunoaște de aproape această țară la 38 de ani după vizita sfântului Ioan Paul al II-lea, un eveniment rămas deosebit de imprimat în inima poporului. Papa Francisc, a cărui prezență iradiază bucurie, vine să-i întărească pe credincioși și să-i încurajeze să-și facă datoria cotidiană cu bucurie, cu zâmbet, cum ar spune sfânta Maica Tereza de Calcutta. Percep în rândul catolicilor mare bucurie și vie recunoștință față de papa care a decis să parcurgă mii și mii de kilometri pentru a ajunge în Thailanda și în țara Soarelui Răsare, manifestând astfel iubirea sa nu numai față de poporul japonez, ci față de toate popoarele din Asia. Din numeroasele telefoane, din scrisorile și din cadourile care ajung la nunțiatura apostolică, înțeleg că această vizită provoacă un interes real, genuin chiar și în societatea civilă și în rândul credincioșilor de alte religii. Chiar în urmă cu câteva zile un domn a telefonat la nunțiatură: spunea că nu este credincios, dar se bucură pentru vizita papei, un lider spiritual mondial care apără valorile umane.

Puteți oferi un portret al Bisericii catolice din Japonia?

Creștinii constituie o mică minoritate, sunt circa două milioane: jumătate sunt catolici. Între ei sunt persoane originare din Japonia dar și mulți imigrați care provin din țări precum Brazilia, Peru, Filipine, Vietnam, Coreea, China. Catolicii trăiesc și lucrează împreună cu credincioșii din celelalte religii pentru a promova binele comun. Biserica, angajată în domeniul educativ, sanitar, social și caritativ, gestionează 793 de parohii, 5 seminarii, 868 de case călugărești, 854 de institute educative, 41 de structuri sanitare și 593 de institute de binefacere. Lucrarea desfășurată de Biserică, deosebit de apreciată, este considerată factor foarte important pentru dezvoltarea integrală a poporului și edificarea unei societăți mai solidare, inclusive și deschise spre lume.

Care sunt principalele dificultăți pe care trebuie să le înfrunte Biserica?

Printre dificultăți semnalez, îndeosebi, scăderea natalității și îmbătrânirea populației, numărul mic de vocații, transmiterea credinței copiilor în familiile mixte, înculturarea. În afară de asta, dificultatea pentru noi, ca pentru toți creștinii, este de a fi coerenți, de a oferă o mărturie a alipirii noastre de Cristos care să fie limpede și concretă. Poporul din Japonia este foarte atras de exemplul celor care au trăit învățăturile lui Isus, ca sfânta Maica Tereza de Calcutta care a dus o viață de dăruire pentru săraci și pentru suferinzi arătând iubirea Domnului.

Biserica japoneză - cu trecutul său de persecuție, martiriu și credință trăită în ascuns - ce aduce în dar întregii Biserici?

Aduce în dar fidelitatea față de Evanghelie, perseverența trăită până la vărsarea sângelui. Credința mărturisită în ascuns și transmisă de la o generație timp de peste 200 de ani în urmă face să strălucească rolul laicilor, angajarea lor, coerența lor de viață. Astăzi, în pofida numărului scăzut de vocații, comunitățile noastre contribuie la opera de evanghelizare trimițând unii preoți, călugări, călugărițe și voluntari în țările de misiune.

Ce țară va întâlni papa Francisc?

Pentru Japonia, cu urcarea la tron a noului împărat Naruhito, simbol al statului și al unității poporului, a început era "Reiwa", care înseamnă "armonie frumoasă". Papa va avea ocazia de a descoperi un patrimoniu religios, cultural și artistic cu adevărat prețios; va întâlni un popor ospitalier, primitor, harnic și întreprinzător, un popor înzestrat cu un lăudabil spirit de sacrificiu, capabil de mare solidaritate în momentele dificile și de respect față de persoane și față de natură. Motoul vizitei papei - "Protect all Life", a proteja orice viață - invită să ne amintim că viața este inviolabilă, este un dar prețios al lui Dumnezeu de primit cu bucurie și recunoștință, de la zămislire până la moartea naturală. Ființa umană trebuie să fie pusă mereu în centrul acțiunii economice, politice, sociale, culturale, religioase. Chiar dacă sunt bune și nobile, valorile umane, fără fundamentul transcendent, pot fi acutizate și asta provoacă daune.

Ce roade sperați că va aduce vizita papei Francisc?

Un prim rod al acestei vizite îmi doresc că va fi bucuria de a vesti Evanghelia cu angajare și entuziasm reînnoit, bucuria de a împărtăși credința cu frații mărturisind iubirea lui Dumnezeu în familie și în toate domeniile vieții sociale. În afară de asta, sper că vizita pontifului va întări speranța care locuiește în noi: aceea de a vedea răsărind sămânța Evangheliei, de a vedea întreaga societate fermentată de plămada bună pentru a construi - cu ajutorul Duhului Sfânt - o viață mai sfântă, dreaptă, umană și fraternă. Desigur pentru a observa aceste roade - bucuria și speranța - va trebui să așteptăm timpii Domnului pentru că El face să crească, așa cum bine a scris sfântul Paul: "Eu am plantat, Apolo a udat, însă Dumnezeu a făcut să crească" (1Cor 3,6).

(După Vatican Insider, 19 noiembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

Foto: Osservatore Romano


 

lecturi: 463.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat