Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Lilieci: Inițiativă dedicată familiei

Există deja o tradiție în Parohia Lilieci ca în ultima duminică de dinaintea sărbătorii lui Cristos, Regele Universului, familiile care au împlinit o sumă rotundă de ani să fie sărbătorite cu fast de către comunitate. De data aceasta surpriza de duminică, 17 noiembrie 2019, a constat în prezența părintelui Felician Tiba, de la Oficiul pentru Pastorația Familiei, care a fost prezent în parohie încă de sâmbătă.

Îmbinând Întâlnirea cu persoanele văduve de la Roman cu întâlnirea de la Lilieci, părintele Felician a vorbit celor din urmă despre rolul pedagogic al problemelor în viața de familie.

"Tocmai pentru momentele dificile din viață, oarecum specifice tuturor, a spus părintele Felician, Dumnezeu pune un bărbat lângă o femeie și o femeie lângă un bărbat, chemându-i la viața de familie. Bărbatul și femeia îmbină într-o formă fericită cele două mari laturi ale vieții, partea sensibilă și partea dură. Bărbatul are nevoie de sensibilitatea femeii pentru a-l tempera, așa cum și femeia are nevoie de fermitatea bărbatului, pentru a face față momentelor dure din viață. Doar atunci când fiecare își înțelege menirea, când își cunoaște bine limitele și potențialitățile, doar atunci armonia devine un mod de a fi în familie".

Revenind la Lilieci pentru celebrarea sfintei Liturghii de duminică, în cadrul căreia 12 perechi de soți și-au sărbătorit anii de căsătorie și folosindu-se de textul evangheliei zilei, părintele a continuat tema de sâmbătă, spunând la predică: "Nu lăsați ca iubirea voastră să se dărâme așa încât să nu mai rămână piatră peste piatră. De voi depinde ca templul familiei voastre să fie unul solid, strălucitor și atrăgător prin iubire. Nu vă temeți ce veți spune unul altuia sau ce spun alții despre voi atât timp cât între voi ca soți încă mai lucrați la consolidarea iubirii care v-a unit".

La finalul Liturghiei, familiile sărbătorite au primit o Diplomă de merit, li s-a cântat "La mulți ani" și au fost felicitate de către toți cei prezenți.

Sărbătorea s-a încheiat în jurul unei felii de tort și a unui pahar de șampanie.

Ca paroh aș vrea să le mulțumesc tuturor soților sărbătoriți, dar și tuturor familiilor din parohia pe care o păstoresc pentru că știu să rămână aproape de Biserică și de preot.

Pr. paroh Sorin Bereș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 noiembrie: Lilieci: Inițiativă dedicată familiei


 

lecturi: 1084.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat