Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Întâlnirea persoanelor văduve

La inițiativa Oficiului pentru Pastorația Familiei, a avut loc sâmbătă, 16 noiembrie 2019, la Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc din Assisi" din Roman, întâlnirea de toamnă a persoanelor văduve. Au fost prezente în jur de 180 de persoane. Tema propusă pentru această întâlnire a fost: "Maria, dulce nume". Invitat special a fost pr. Ciprian Bejan-Piser.

Întâlnirea a debutat cu prezentarea părintelui invitat, după care a urmat conferința referitoare la atitudinea lui Isus față de persoanele văduve, la misiunea Sfintei Fecioare Maria în istoria mântuirii și a rolului persoanei văduve din perspectiva teologiei pauline.

Pornind de la anumite texte din Sfânta Scriptură, pr. Ciprian, profesor la Institutul Teologic din Iași, a reușit să capteze atenția participanților atât prin conținutul celor prezentate, cât și prin stilul deschis și simplu.

Apoi părintele a adus multe argumente despre cum poate o persoană văduvă să-și învingă singurătatea prin implicarea în a transmite valorile credinței. Prin multele exemple concrete a arătat cum se poate trăi armonios și cu speranță această perioadă a vieții, perioada văduviei. Spre final nu au lipsit îndemnurile pe care Sfântul Paul le dă în scrisorile sale anumitor interlocutori cu privire la văduve, unul dintre ei fiind Timotei.

După conferință a urmat celebrarea sfintei Liturghii, celebrant fiind tot părintele Ciprian. Evanghelia zilei a fost despre insistența văduvei față de acel judecător nedrept, iar părintele, profitând de acest text, la predică a subliniat trei lucruri: stăruința, curajul și rugăciunea văduvei.

După sfânta Liturghie a urmat prânzul. Imediat după, Carina Fechetă, o fetiță din Săbăoani, a cântat două cântece care au avut rolul de a sensibiliza inimile participanților. Și i-a reușit!

După cântece, subsemnata, colaboratoare la Oficiul pentru Pastorația Familiei, a prezentat o temă referitoare la Maria și la rolul ei în viața noastră, subliniind în mod special bucuria ei, precum și "bucuria desăvârșită" a sfântului Francisc, aceasta având în vedere că ne aflam într-o casă a fraților franciscani.

După toate acestea a fost rândul părintelui Felician Tiba, coordonator al pastorației familiei în Dieceza de Iași, să continue munca începută deja. După ce a prezentat-o pe Maria în toate rolurile sale: fecioară, mamă, văduvă, a propus-o ca model "desăvârșit" pentru femeia din toate timpurile, în mod special pentru femeia zilelor noastre, lipsită de multe ori de repere concrete.

Partea inedită a constat în rugăciunea Rozariului, toate cele douăzeci de mistere, fiecare "Bucură-te, Marie" anticipat de intenția: "Mă rog pentru răposatul... sau răposata...", depinde de numele soțului sau al soției decedate a participanților. Și această rugăciune a ținut cont de tema zilei, mai ales de cuvântul "dulce" și s-a făcut pe rozarii din bomboane, înțelegându-se prin aceasta că și noi trebuie să fim "dulci" asemenea numelui Mariei, dulceață tradusă prin bunătate, iertare și prin mai multă implicarea în mod activ în viața Bisericii.

Întâlnirea s-a încheiat cu un cuvânt de încurajare din partea părintelui Felician, cu transmiterea salutului episcopului și cu dorința de revedere în primăvara anului viitor.

Așa cum s-a anunțat inițial, întâlnirea trebuia să aibă loc la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian, dar pentru că au fost înscrieri peste capacitatea casei, a trebuit să schimbăm locația.

Mulțumim tuturor participanților pentru prezență, fraților franciscani pentru disponibilitatea dovedită și pentru fraternitatea de care au dat dovadă pe parcursul întâlnirii, preoților din parohii care au adus persoanele la Roman și tuturor celor care au făcut ca ziua să fie una dinamică și plină de folos.

Eugenia Dămătăr

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 noiembrie: Roman: Întâlnirea persoanelor văduve


 

lecturi: 1421.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat