Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pentru a îngriji și pentru a primi

Vinerea milostivirii a papei Francisc în ajunul Zilei Săracilor

De Nicola Gori

O "Vineri a milostivirii" care cade aproape în ajunul celei de-a treia Zile Mondiale a Săracilor, trăită de papa Francisc pentru o dublă vizită: la ambulatoriul sanitar montat în latura stângă a Pieței "Sfântul Petru" și la noul centru de primire nocturnă și diurnă la Palazzo Migliori, pe care pontiful l-a și inaugurat. O zi de vineri angajantă pentru pontif, cea de 15 noiembrie 2019, caracterizată de o ploaie deasă care nu s-a oprit deloc.

Francisc a sosit pe la 16.30 la ambulatoriul sanitar, primit de marele entuziasm al săracilor și al celor fără adăpost care i-au rezervat aplauze călduroase. Însoțit de arhiepiscopul Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evangherlizări, pontiful a întâlnit medici, infirmieri, voluntari, pacienți și săraci care se aflau în atriu. Oameni ai străzii, din naționalitățile cele mai disparate, care nu au alt mod de a se îngriji decât adresându-se acestor structuri caritative. Papa a strâns mâini, ascultând relatările lor și apoi a făcut turul ambulatoriilor, cu diferitele specializări medicale, cărora li se adresează săracii: medicină generală, cardiologie, diabetologie, dermatologie, reumatologie, infecțioase, ginecologie, oftalmologie, podologie, ambulatoriu de analize clinice, pentru vaccin antigripal și pentru ecografii. Unii au destăinuit că senzația cea mai frumoasă când ajung la ambulatoriu este aceea de a se simți ca acasă, în timp ce medicii, la rândul lor, se simt răsplătiți de acel "mulțumesc" care de acum în structurile în care lucrează zilnic este tot mai mult un cuvânt rar. Papa a apreciat mult structura de serviciu de urgență și a mulțumit personalului medical și paramedical care realizează un serviciu de voluntariat deplin. După o scurtă rugăciune, Francisc a salut din nou pe cei prezenți și a încheiat întâlnirea.

Vizita a reprezentat un semn elocvent de considerație și de încurajare pentru lucrătorii dintr-o structură care primește în fiecare zi peste 170 de noi veniți și cam șaptezeci de întoarceri. Numai vineri au fost peste 230 de persoane care s-au adresat îngrijirilor ambulatoriului, care, activ din 10 noiembrie și deschis zilnic de la 8 la 20, va înceta activitatea sa duminică, 17 noiembrie. De fapt, a fost organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Săracilor promovată de dicasterul pentru noua evanghelizare.

Pacienții care vin la servicii sunt primiți de o echipă de tineri medici nou-absolvenți sau care se specializează, care sunt supervizați de respectivii profesori. Primul contact are loc cu triajul, unde desfășoară serviciul femeile din corpul de infirmiere voluntare de la Crucea Roșie Italiană, din Asociația Crucea Roșie din Italia Onlus și medici din Societatea Italiană de Medicină Generală și de Îngrijiri Primare. Apoi sunt direcționați și însoțiți la diferiții specialiști. Printre prestațiile acordate în această săptămână, se vorbește despre peste 500 de vaccinuri antigripale deja administrate; în afară de asta, au fost diagnosticate două infarcte miocardice și descoperite multe patologii infective și metabolice.

Au contribuit la buna reușită a inițiativei Direcția de Sănătate și Igienă a statului Vatican, medicii specialiști de la Universitatea Catolică - Policlinica Gemelli, de la Universitatea Tor Vergata și de la Polul de asistență Casa de Îngrijire Sfânta Familie, de la Firma spitalicească "San Giovanni - Addolorata" și de la Institutul național pentru promovarea sănătății populațiilor migrante și contrastarea bolilor sărăciei.

Același entuziasm și primire a fost rezervată papei la sosirea sa în Largo Alicorni, la câțiva pași de coloanele de la "Sfântul Petru", unde se află noul centru de primire nocturnă și diurnă pentru persoanele fără adăpost. A fost montat în interiorul Palatului Migliori, care poartă numele familiei proprietare care l-a cedat Sfântului Scaun în 1930. Palatul a fost încredințat în comodat de folosință de Administrarea Patrimoniului Scaunului Apostolic (APSA) Elemozineriei Apostolice și a fost dat în gestiune Comunității "Sfântul Egidiu".

La sosirea papei Francisc a fost primit de cardinalul elemoziner Konrad Krajewski, de episcopul Nunzio Galantino, președinte al APSA, de Andrea Riccardi și de Marco Impagliazzo, respectiv fondatorul și președintele Comunității "Sfântul Egidiu". După o scurtă vizită la parter, care este destinat primirii diurne, papa a mers în capela dedicată sfântului Gheorghe, la etajul întâi. Contemplând ambientele el a comentat: "Frumusețea vindecă!". Apoi a vizitat etajul dedicat cazărilor, etajul al treilea, și sălile pregătite ca sufragerie, la etajul al doilea. Apoi s-a oprit la masă cu câteva persoane care locuiesc în centru și cu niște voluntari. Printre cei fără adăpost erau cei care locuiau pe stradă și acum, după ce au găsit loc de muncă și o locuință stabilă, prestează slujirea lor în structură. Erau prezenți și câțiva angajați de la Elemozineria Apostolică.

În cursul întâlnirii, papa Francisc a vorbit despre cultura rebutului și despre necesitatea de a recupera un simț de responsabilitate față de cei mai săraci. A ascultat relatarea voluntarilor, care de mulți ani aduc cina celor care trăiesc pe stradă. I-au destăinuit, printre altele, dificultățile experimentate pentru a organiza înmormântarea celor fără adăpost. La sfârșit papa a amintit că atunci când, în anii tinereții sale, era obiceiul, mai ales în zilele de sărbătoare, de a lăsa o farfurie pregătită în timpul meselor pentru cel care avea nevoie de ea, subliniind necesitatea de "a-i educa pe tineri la compasiune".

Structura este găzduită într-o clădire cu patru etaje având un volum de aproape 2.000 de metri pătrați, în zonă extrateritorială. Era ocupată până în urmă cu câteva luni de surorile calasanziene din Firenze, care timp de mulți ani au prestat serviciu la Floreria. Acum papa Francisc a voit să fie destinată acestei opere caritative pentru cei mai nevoiași.

Palatul istoric, construit la începuturile secolului al XIX-lea, este decorat cu interioare elegante și nobiliare și este înzestrat cu un ascensor și pentru accesul bătrânilor și al persoanelor cu dezabilități. La primul etaj se află o capelă, rezervată rugăciunii personale și comunitare a voluntarilor și a oaspeților. Camerele pentru odihna nocturnă se află la etajul al treilea și al patrulea și vor putea găzdui 50 de persoane între bărbați și femei, un număr destinat să crească în perioada de frig. Este prevăzut că persoanele găzduite noaptea vor putea avea micul dejun și cina pregătite în sufrageria de la etajul al doilea. Bucătăria va fi folosită și de un grup de voluntari și de diaconi permanenți din dieceza de Roma pentru a pregăti peste 250 de mâncăruri calde, care sunt distribuite seara, de mai mulți ani, săracilor în gările mai mari din oraș: Termini, Tiburtina și Ostiense. În afară de asta, primul și al doilea etaj vor fi destinate serviciului diurn, gestionat și animat mereu de voluntari. Acolo sunt săli pentru ascultare și colocviu, pentru folosirea computerului, pentru lectură și recreație și pentru alte activități educative și culturale.

Toate lucrările pentru a adapta ambientele au fost executate de un grup de persoane fără adăpost și de firme specializate și au fost supervizate și finanțate de Elemozineria Apostolică, prin ofertele care provin din distribuirea de pergamente cu binecuvântarea apostolică și contribuțiile generoase ale persoanelor private. În afară de asta, Elemozineria, împreună cu "Sfântul Egidiu", s-a angajat să susțină economic toată activitatea centrului.

(După L'Osservatore Romano, 17 noiembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 507.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat