Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (17 noiembrie 2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia din această penultimă duminică din anul liturgic (cf. Lc 21,5-19) ne prezintă discursul lui Isus despre sfârșitul timpurilor. Isus îl rostește în fața templului din Ierusalim, edificiu admirat de oameni din cauza enormității sale și a strălucirii sale. Însă El profetizează că din toată acea frumusețe a templului, din acea grandoare "nu va rămâne piatră peste piatră care nu va fi dărâmată" (v. 6). Distrugerea templului prevestită de Isus este figură nu atât a sfârșitului istoriei, cât mai ales a scopului istoriei. De fapt, în fața ascultătorilor care vor să știe cum și când se vor întâmpla aceste semne, Isus răspunde cu tipicul limbaj apocaliptic al Bibliei.

Folosește două imagini aparent contrastante: prima este o serie de evenimente înfricoșătoare: catastrofe, războaie, epidemii, cutremure și persecuții (v. 9-12); cealaltă este asiguratoare: "Niciun fir de pe capul vostru nu se va pierde" (v. 18). Mai întâi este o privire realistă asupra istoriei, marcată de calamități precum și de violențe, de traume care rănesc creația, casa noastră comună, precum și familia umană care locuiește în ea, și însăși comunitatea creștină. Să ne gândim la atâtea războaie de astăzi, la atâtea calamități de astăzi. A doua imagine - cuprinsă în asigurarea lui Isus - ne spune atitudinea pe care trebuie s-o asume creștinul care trăiește această istorie, caracterizată de violență și adversitate.

Și care este atitudinea creștinului? Este atitudinea speranței în Dumnezeu, care permite să nu ne lăsăm dărâmați de evenimentele tragice. Dimpotrivă, ele sunt "ocazie de a da mărturie" (v. 13). Discipolii lui Cristos nu pot să rămână sclavi ai fricilor și neliniștilor; în schimb sunt chemați să locuiască în istorie, să zăgăzuiască forța distrugătoare a răului, având certitudinea că acțiunea lor de bine este mereu duioșia providențială și asiguratoare a Domnului. Acesta este semnul elocvent că Împărăția lui Dumnezeu vine la noi, adică se apropie realizarea lumii așa cum o vrea Dumnezeu. El, Domnul, este cel care conduce existența noastră și cunoaște scopul ultim al lucrurilor și al evenimentelor.

Domnul ne cheamă să colaborăm la construirea istoriei, devenind, împreună cu El, făcători de pace și martori ai speranței într-un viitor de mântuire și de înviere. Credința ne face să mergem cu Isus pe străzile de atâtea ori întortocheate din această lume, având certitudinea că forța Duhului său va înfrânge forțele răului, supunându-le puterii iubirii lui Dumnezeu. Iubirea este superioară, iubirea este mai puternică, pentru că este Dumnezeu: Dumnezeu este iubire. Ne sunt exemplu martirii creștini - martirii noștri, și din timpurile noastre, care sunt mai mulți decât cei de la începuturi - care, în pofida persecuțiilor, sunt bărbați și femei ai păcii. Ei ne încredințează o moștenire de păstrat și de imitat: Evanghelia iubirii și a milostivirii. Aceasta este comoara cea mai prețioasă care ne-a fost dăruită și mărturia cea mai eficace pe care putem s-o dăm contemporanilor noștri, răspunzând la ură cu iubire, la ofensă cu iertare. Și în viața zilnică: atunci când noi primim o ofensă, simțim durere; dar trebuie iertat din inimă. Atunci când noi ne simțim urâți, să ne rugăm cu iubire pentru persoana care ne urăște. Fecioara Maria să susțină, cu mijlocirea sa maternă, drumul nostru zilnic de credință, în urmarea Domnului care conduce istoria.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Ieri la Riobamba, în Ecuador, a fost proclamat fericit părintele Emilio Moscoso, preot martir din Societatea lui Isus, ucis în 1897 în climatul persecutor împotriva Bisericii catolice. Exemplul său de călugăr umil, apostol al rugăciunii și educator al tineretului, să susțină drumul nostru de credință și de mărturie creștină. Aplauze pentru noul fericit!

Astăzi celebrăm Ziua Mondială a Săracilor, care are ca temă cuvintele din psalm "Nădejdea celor săraci nu va pieri pentru totdeauna" (Ps 9,19). Gândul meu se îndreaptă spre cei care, în diecezele și în parohiile din toată lumea, au promovat inițiative de solidaritate pentru a da speranță concretă persoanelor mai suferinde. Mulțumesc medicilor și infirmierilor care au prestat serviciu în aceste zile în Ambulatoriul Medical aici în Piața "Sfântul Petru". Mulțumesc pentru atâtea inițiative în favoarea oamenilor care suferă, a nevoiașilor, și asta trebuie să mărturisească atenția care nu trebuie să lipsească niciodată față de frații noștri și surorile noastre. Am văzut recent, cu puține minute în urmă, câteva statistici despre sărăcie. Provoacă suferință! Indiferența societății față de săraci... Să ne rugăm. [tăcere de rugăciune]

Vă salut pe voi toți pelerinii, veniți din Italia și din diferite țări. Îndeosebi salut comunitatea ecuadoriană din Roma, care o sărbătorește pe Virgen del Quinche; credincioșii din New Jersey și cei din Toledo; Fiicele Mariei Ajutătoare care provin din diferite țări și Asociația Italiană a Însoțitorilor la Sanctuarele Mariane din Lume. Salut grupurile din Porto d'Ascoli și din Angri; și participanții la pelerinajul Școlilor Lasalliene din Torino și Vercelli pentru încheierea celui de-al treilea centenar al morții sfântul Ioan Baptiste de la Salle.

Marți voi începe călătoria în Thailanda și Japonia: vă cer o rugăciune pentru această călătorie apostolică. Și urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 420.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat