Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc îl întâlnește pe marele imam de Al-Azhar, la Abu Dhabi se va ridica o Casă pentru dialogul interreligios

De Salvatore Cernuzio

"Mulțumesc pentru vizită, faptul a vă vedea mă umple de mare bucurie". Gestica și cuvintele sunt cele ale unor prieteni cu raport de acum consolidat. Pentru a șasea oară papa Francisc îl întâlnește pe marele imam de Al-Azhar, Ahmad Muhammad Al-Tayeb, reprezentantul universității egiptene, considerată principalul centru cultural al islamului sunnit, cu care Sfântul Scaun a împletit abia în ultimii ani raporturile după o lungă perioadă de "îngheț".

Audiența a avut loc în Palatul Apostolic din Vatican. Era prezent și șeicul Saif bin Zayed Al Nahyan, ministru de interne al Emiratelor Arabe Unite din 2004 și vice prim ministru din 2009, care participă la cele două zile în Casina Pio IV cu titlul "Child Dignity". Mai erau prezenți ambasadorul Egiptului pe lângă Sfântul Scaun, Mahmoud Samy, unii reprezentanți de la Al-Azhar și neo-cardinalul Miguel Ángel Ayuso Guixot, președinte al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios.

Cea de astăzi este prima întâlnire dintre Francisc și Al-Tayeb după călătoria papală istorică din februarie în Emiratele Arabe Unite. O călătorie caracterizată în întregime de dialogul interreligios, pecetluită de semnarea la Abu Dhabi a "Declarație despre fraternitatea umană pentru pacea mondială și fraternitate".

O copie a documentului important a fost dăruită astăzi marelui imam de către papa care, arătând coperta care-i reprezenta pe amândoi în momentul semnării textului, a spus cu o glumă: "Nu știu dacă îl cunoașteți pe acest tip".

O cordialitate demonstrată deja de la primele cuvinte rostite de pontif liderului islamic în timp ce se așeza la biroul din Biblioteca Apostolică, așezându-se în fața lui (onoare care, conform protocolului, este rezervată șefilor de stat): "Mulțumesc pentru vizită, faptul a vă vedea mă umple de mare bucurie".

Problema dialogului și a stimulentului pentru pace, într-o lume fragmentată de ură la toate nivelurile și de extremismele religioase, au fost temele tratate în cele cincisprezece minute de audiență cu ușile închise amintind vizita papală în Emirate. În timpul "colocviilor cordiale", informează Sala de Presă a Sfântului Scaun, a fost făcută o aluzie și la "tema protecției minorilor în lumea digitală" și la inițiativele puse în practică de Comitetul Superior pentru Fraternitatea Umană de la înființarea sa în august.

Unii membri erau prezenți astăzi la audiență (între care new entry Irina Georgieva Bokova) și au prezentat papei maiestuosul proiect comandat de Comitet al unei case interreligioase, Abrahamic Family House, care, inaugurată la New York în septembrie, se va ridica la Abu Dhabi, exact în importanta insulă Saadiyat Island, aproape de Louvre Abu Dhabi. În interiorul său va avea o moschee, o sinagogă și o biserică dedicată sfântului Francisc de Assisi. La sfârșitul audienței i-au fost arătate papei planimetrele și reconstruirile 3D ale structurii care va fi folosită ca loc de cult individual, dar și pentru dialogul și schimbul interreligios, așa cum i s-a explicat pontifului. De fapt, este prevăzut și un al patrulea edificiu care va reprezenta Centrul de Studii și Cercetare despre fraternitatea umană, al cărui obiectiv, pornind tocmai de la documentul din Abu Dhabi, va fi acela de "a face cunoscute cele trei religii". Va fi și sediu pentru ceremoniile de înmânare a Premiului "Fraternitatea umană".

"Mulțumesc", a spus papa strângând afectuos mâinile marelui imam, care i-a înmânat și o sculptură ovală din lemn cioplit care reprezenta o femeie așezată pe o cămilă în timp ce un bărbat stătea în picioare jos trăgând înainte un alt animal: "Este bărbatul în slujba femeii", a fost explicat pontifului. "Frumos, mulțumesc", a spus el. Și a răsplătit cu tradiționala sculptură a măslinului: "Aceasta este o alegorie, măslinul și porumbelul sunt un simbol de pace. Mesajul este: «Fiți mesageri ai păcii»", a explicat Bergoglio, îndemnând: "Trebuie să muncim". De aici o altă strângere de mână cu liderul islamic, urmată de salutarea delegațiilor. Au fost prezenți în total nouăsprezece - între care trei femei -, dintre care cinci din suita marelui imam. Papa Francisc a dăruit tuturor un rozariu.

(După Vatican Insider, 15 noiembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 446.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat