Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: An dedicat sfintei Liturghii în Dieceza de Iași, stabilit la întâlnirea PS Iosif Păuleț cu membrii Consiliului Prezbiteral

Anul dedicat sfintei Liturghii în Dieceza de Iași, 2019-2020, a fost tema principală a întâlnirii episcopului Iosif Păuleț cu membrii Consiliului Prezbiteral, vineri, 15 noiembrie 2019, în sala de consiliu a Curiei diecezane.

Preasfințitul Iosif Păuleț a deschis sesiunea de discuții și reflecții cu o rugăciune, invocând asupra tuturor participanților binecuvântarea divină. A făcut o mică introducere despre tema acestei întâlniri "Sfânta Liturghie, izvor de viață și mărturie creștină", amintind că sfânta Liturghie stă în centrul vieții episcopilor, a preoților și a credincioșilor, întrucât constituie un dialog între Cristos, capul, și noi, oamenii, trupul său. Preasfințitul a precizat că sfânta Liturghie nu este un spectacol, ci un moment special în care Dumnezeu se face aproape de noi.

Apoi, Preasfințitul Iosif i-a dat cuvântul părintelui Daniel Iacobuț.

Părintele Daniel Iacobuț a prezentat o reflecție despre sfânta Liturghie ca inimă a Bisericii, plecând de la titlul unei cărți de papa Francisc, "Euharistia, inima Bisericii". La sfânta Liturghie are loc transformarea, transsubstanțierea pâinii și vinului în trupul și sângele lui Cristos, de aceea dumnezeiasca Liturghie ne pune și pe noi, oamenii, într-o acțiune transformatoare. Fiecare sfântă Liturghie reprezintă, pe de o parte, o adunare, iar, pe de altă parte, o trimitere, aspectul misionar al acesteia. Sfânta Liturghie ne evanghelizează prin "masa cuvântului" și "masa euharistică" și ne transformă în evanghelizatori. Întrucât sfânta Liturghie este un dar, ea trebuie primită așa cum este, și, de aceea, este necesară cunoașterea normelor și documentelor liturgice. Părintele Daniel a mai vorbit despre riturile introductive ale sfintei Liturghii, despre însemnătatea omiliei, despre anumite video cateheze pregătite în Statele Unite ale Americii.

Părintele Cristinel Fodor a fost cel de-al doilea relator, vorbind despre arta de a celebra, despre gesturile și cuvintele din cadrul sfintei Liturghii, despre tămâiere, înclinații, binecuvântare, îngenunchiere, mâinile împreunate și altele, despre faptul că locul crucifixului la celebrările liturgice se cuvine a fi în centru deoarece Liturghia este celebrarea misterului lui Cristos, iar credincioșii trebuie să fie conduși către el.

Părintele Mihai Roca a insistat pe importanța catehezei dialogice care se impune în timpurile noastre, depășind riscul unui limbaj și comportament pur analitic. A subliniat faptul că Preasfințitul Iosif va prezenta 10 cateheze despre sfânta Liturghie, patru pentru timpul Adventului și șase pentru timpul Postului Mare, plecând de la textele liturgice ale duminicilor acestor timpuri liturgice.

Înainte de intervențiile și sugestiile membrilor colegiului prezbiteral, Preasfințitul Iosif i-a dat cuvântul Monseniorului Petru Gherghel, episcop emerit, iar acesta i-a salutat pe toți cei prezenți, exprimându-și bucuria față proiectele și inițiativele care au loc.

Diferiți preoți au făcut precizări despre îngenunchiere, înclinare, salutul înainte și după predică, o mai mare atenție față de discuțiile și comentariile care se fac în timpul celebrărilor liturgice, despre importanța tăcerii înainte și în timpul Liturghiei, despre actul procesiunii care nu trebuie văzut ca unul de a căuta popularitate sau un marș triumfalist, despre un mic spațiu de tăcere înainte de lecturi până se face liniște, despre conformitatea cântecelor cu părțile liturgice, ornamentele florale sau de altă natură să nu umbrească importanța și claritatea altarului, pupitrului sau a tabernacolului. Au fost propuse și diferite orientări de oferte cu ocazia unor celebrări liturgice, care vor fi făcute cunoscute după ce va fi dat un decret episcopal în acest sens.

Părintele Adrian Blăjuță a propus câteva imagini cu păstorul diecezei ce vor fi spre folosire în parohii.

Preasfințitul Iosif Păuleț a mulțumit tuturor participanților pentru disponibilitatea lor și a încheiat ședința de întâlnire cu rugăciunile Ora Medie și Îngerul Domnului.

Pr. Romeo Neculai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 noiembrie: Iași: An dedicat sfintei Liturghii în Dieceza de Iași, stabilit la întâlnirea PS Iosif Păuleț cu membrii Consiliului Prezbiteral


 

lecturi: 3577.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat