Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel în vizită la Libourne (FR)

Duminică, 10 noiembrie 2019, după o întâlnire foarte importantă avută la Lourdes, PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, a fost prezent în comunitatea românilor catolici din Libourne (Franța). Preasfințitul a fost însoțit de pr. Iosif Dorcu și de pr. Mihai Percă. În fața bisericii "Sfântul Ferdinand" din Libourne a fost întâmpinat de parohul comunității, pr. Valerian Enășcuț, căruia i s-au alăturat la Liturghie Mons. Gérard Faure, vicarul general pentru zona "Terres de Gironde", și pr. Julien Antoine, parohul din Libourne.

Înaintea Liturghiei de la ora 16.00, PS Petru Gherghel a fost întâmpinat de întreaga comunitate a românilor catolici din Libourne în fața bisericii în mod tradițional românesc, cu pâine și sare și cu un cuvânt de bun venit din partea părintelui Valerian.

A urmat sfânta Liturghie concelebrată cu preoții care l-au însoțit pe episcop.

Chiar de la început, Preasfințitul a adus salutul PS Iosif Păuleț, episcop de Iași și a PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, salutându-l în mod fratern pe vicarul general venit de la Bordeaux, pe parohul francez al comunității din Libourne, dar și pe pr. Valerian Enășcuț, care are grijă de comunitatea românilor catolici din aceeași localitate și împrejurimi.

Folosindu-se de lecturile citite, Preasfințitul i-a îndemnat pe toți cei prezenți să nu uite că de fapt Dumnezeu e cel spre care ne îndreptăm prin tot ceea ce facem, în el și la el este speranța tuturor și că viața veșnică este desăvârșirea în bine a acestei vieți trecătoare.

La finalul Liturghiei, având în față atâtea familii tinere cu mulți copii alături, Preasfințitul le-a încurajat felicitându-le pentru "examenul" fidelității la care sunt chemate în fiecare moment departe de locurile natale și le-a îndemnat să rămână un exemplu și pentru familiile în mijlocul cărora trăiesc și care poate au nevoie de modele autentice, care nu se rușinează să-și trăiască credința și tradițiile învățate de la înaintași și parafate de sângele atâtor martiri, mai ales din perioada comunistă.

Prin vicarul general, ep. Petru l-a salutat și pe cardinalul Pierre Ricard, arhiepiscop emerit de Bordeaux, asigurându-l de rugăciunea, stima și prețuirea românilor catolici din Libourne, dar și a românilor din Dieceza de Iași, de unde provin cei mai mulți din creștinii prezenți în comunitatea arondată Arhidiecezei de Bordeaux.

După sfânta Liturghie a avut loc o agapă frățească, unde Preasfințitul s-a putut întreține în mod amical cu toți credincioșii care au participat la Liturghie, ascultându-le povestea vieții, încurajându-i și apreciindu-i pentru că au purtat atât de departe spiritul românesc și credința de acasă.

Mulțumim, Preasfințite Petru, pentru bucuria pe care ne-ați făcut-o de a fi cu noi, ceea ce a contat foarte mult, mulțumim Diecezei de Iași, care ni l-a trimis pe pr. Valerian Enășcuț să ne fie păstor și un sincer mulțumesc lui Dumnezeu, care face să trăim momente atât de profunde cum a fost această vizită a episcopului emerit de Iași!

Ciprian Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 noiembrie: PS Petru Gherghel în vizită la Libourne (FR)

* **

Mai multe fotografii de la acest eveniment au fost publicate de Petrică și Cristina Ursache pe grupul de facebook al comunității catolicilor români din Libourne:


 

lecturi: 2499.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat