Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Creștinul și politica. Îndemn pentru participarea la vot

În luna noiembrie românii sunt chemați să își aleagă președintele. Este importantă această manifestare a voinței fiecăruia, ori de câte ori suntem chemați la urne, pentru ca în fruntea țării să fie persoane oneste și capabile și care să promoveze într-un mod integral viața și demnitatea persoanelor.

Creștinul face parte din poporul lui Dumnezeu, din Biserică, dar este și cetățean al unei societăți. Și pentru ca să își împlinească misiunea cât mai bine aici, pe pământ, pe lângă drepturi, el are și unele obligații morale.

Chiar dacă votul nu este obligatoriu prin lege, din punct de vedere moral, pentru un creștin acesta nu este doar un drept, este și o datorie. Pentru că el trebuie să fie implicat în "administrarea cetății" - tocmai ceea ce înseamnă cuvântul "politică" (în greacă, polis). Sfântul papă Paul al VI-lea a reafirmat-o cu claritate: "Politica e un mod exigent - dar nu singurul - de a trăi angajamentul creștin în slujba celorlalți" (Octogesima adveniens, 46).

Politica îi privește și pe laicii creștini, care trebuie să fie conștienți de responsabilitatea lor în viața publică, mediul pe care trebuie să-l amelioreze, și să ajute ca realitățile temporale să fie iluminate cu învățătura evangheliei. Nu e de ajuns apoi ca un politician să se numească creștin, dacă prin viața și prin faptele sale nu dovedește aceasta.

Românii s-au declarat creștini cu o majoritate covârșitoare și au dreptul la exprimare. România este creștină, și simbolul creștinătății, crucea lui Isus Cristos, este și pe stema țării, iar în imnul de stat al României intonăm: "Preoți, cu crucea-n frunte! căci oastea e creștină, / Deviza-i libertate și scopul ei preasfânt". De aceea, și aleșii trebuie să-i reprezinte pe românii care i-au votat, nu alte interese sau ideologii impuse din afară.

E adevărat că în societatea românească poate fi simțită o stare de lehamite și dezamăgire când e vorba de politică. PS Iosif Păuleț amintea în mesajul său de la sfârșitul hirotonirii episcopale, din ziua de 6 august: "Eu sunt convins că, dacă toți cei care deținem putere, în Biserică sau în societatea civilă, am sluji cu adevărat, Biserica și statul ar cunoaște o înflorire uimitoare, poporul s-ar bucura nespus și am trăi cu toții fericiți; altfel, decadența va fi evidentă. Istoria o dovedește din plin".

Păstorul Diecezei de Iași îi îndeamnă pe toți oamenii de bună credință să meargă la vot, în special pe credincioșii din dieceza pe care o păstorește: "Îi îndemn pe toți credincioșii catolici din Dieceza Romano-Catolică de Iași să își împlinească datoria cetățenească și dreptul de a participa la alegerile prezidențiale din luna noiembrie 2019. Participarea la vot este importantă pentru creștin, pentru implicarea sa în viața societății și pentru promovarea și păstrarea valorilor creștine. Prin vot, putem alege persoane care să ne reprezinte cu adevărat. De aceea e important să ne interesăm mai mult despre candidați, iar fiecare va alege apoi pe cine va crede de cuviință, dar atunci când va pune ștampila pe buletinul de vot să o facă responsabil, nu la voia întâmplării sau influențat de promisiuni sau alte avantaje materiale".

Congregația pentru Doctrina Credinței, într-o Notă asupra unor chestiuni privitoare la angajarea și comportamentul catolicilor în viața politică din anul 2002, amintește câteva criterii clare pentru alegeri, favorizând cu votul nostru pe un candidat sau un partid care să se prezinte cu un program politic sau cu legi care să fie în conformitate cu credința și morala: dreptul primar la viață, încă de la concepere și până la sfârșitul natural; apărarea și promovarea familiei (de evaluat cum privesc partidele sau candidații legile pentru uniunile civile sau căsătoriile între persoanele de același sex, ideologia "gender", adopțiile de copii de către cuplurile homosexuale, politicile în favoarea familiei etc.); garanția libertății pentru părinți în ceea ce privește educația propriilor copii (de evaluat orientările cât privește egalitatea școlară, programele de educație "gender" etc.) (cf. n. 4-6).

În panorama politică actuală, realismul ne impune să știm că situația cu privire la aceste criterii este foarte dificilă. În cultura noastră domnește un concept de libertate absolută, care realizează acea "dictatură a relativismului" despre care vorbea papa Benedict al XVI-lea în anul 2005.

Nu rămâne decât să discernem și să căutăm partidele și candidații care se apropie mai mult de aceste valori, să mergem la urne și să-i votăm, dar și să ne rugăm pentru cei care ne conduc, ca să primească înțelepciunea de care au nevoie pentru a guverna pentru binele comun.

Pr. Adrian Blăjuță


 

lecturi: 2773.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat