Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Pomenirea tuturor credincioșilor răposați

Anual, pentru Biserica Catolică, începutul lunii noiembrie marchează celebrarea a două sărbători complementare. La 1 noiembrie, sărbătoarea Tuturor Sfinților, iar pe 2 noiembrie, Pomenirea Tuturor Credincioșilor Răposați. Aceste două sărbători - spune papa Francisc - ne amintesc de profunda legătură dintre Biserica de pe pământ, cea peregrină, care suntem noi, și Biserica din cer, dintre noi și cei dragi ai noștri care au trecut în cealaltă viață.

Biserica Catolică, celebrând comemorarea tuturor credincioșilor răposați, înalță rugăciunile credincioșilor, precum și pomelnicele lor Tatălui, pentru ca prin meritele Fiului său, Isus Cristos, și prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria și a tuturor sfinților să reverse asupra celor răposați lumină și viață veșnică.

Celebrările au început la Iași anul acesta, 1 noiembrie 2019, cu Liturghia prezidată de PS Iosif Păuleț, la ora 18.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Episcopul a fost însoțit de PS Aurel Percă și de PS Petru Gherghel precum și de mai mulți preoți, printre care și părinți profesori de la Seminarul major. La sfârșit, s-a celebrat și un recviem solemn pentru sufletele episcopilor și a preoților decedați. Această zi a inclus și sărbătorirea aniversarului sfințirii catedralei, sfințire care a avut loc la 1 noiembrie 2005.

Ziua de vineri, 2 noiembrie 2019, a fost oferită în întregime celebrărilor pentru credincioșii răposați. La Liturghia de la ora 10.00 din catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, la care au participat și seminariștii Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, celebrantul principal a fost PS Aurel Percă. La celebrare au participat și PS Iosif Păuleț, PS Petru Gherghel, precum și preoți din Iași și de la Seminarul major.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de Excelența Sa PS Aurel Percă, care a amintit de realitatea creștină a morții. Moartea - spunea Preasfințitul Aurel - este o trecere care înseamnă viață, ființare. Nu putem vorbi de cei morți ca de o trecere în neființă, așa cum auzim de multe ori la radio sau la TV. Creștinul nu va uita de adevărul de credință care comunică realitatea faptului că sufletul omului este nemuritor. Convins de această realitate, creștinul privește realitatea morții în lumina învierii lui Isus Cristos care dă viață tuturor celor ce se încred în răscumpărarea lui veșnică.

Într-un mod deosebit, Biserica ne invită în această zi să ne oprim și să reflectăm în rugăciune asupra acestui tainic și profund mister care interpelează sfera existentă a persoanei umane, și anume misterul morții. Isus este poarta vieții veșnice, cel care ne redă bucuria vieții, o viață în care păcatul nu va mai exista și astfel nu va mai deveni cauză de moarte.

Excelența Sa a subliniat importanța acestui timp oportun prin care Biserica ne propune să ne reamintim de cei răposați, unindu-ne în rugăciune pentru odihna lor veșnică. Este un timp de har și de obținere a indulgenței, amintea PS Aurel.

Rugăciunile au continuat la cimitirul "Eternitatea", începând cu ora 14.00, unde PS Iosif Păuleț și PS Aurel Percă, preoții de la parohiile din Iași și de la Seminar, numeroase persoane consacrate, seminariști și credincioși au înălțat împreună rugăciuni pentru episcopii, preoții, seminariștii, persoanele consacrate și toți credincioșii răposați.

Să luăm aminte și la îndemnul Sfântului Părinte papa Francisc care, cu ocazia celebrării sfintei Liturghii a comemorării tuturor credincioșilor răposați la Catacombele "Sfânta Priscilla", a spus: "În aceste zile în care, din păcate, circulă și mesaje de cultură negativă asupra morții și a celor morți, vă invit să nu neglijați, dacă este cu putință, o vizită și o rugăciune la cimitir. Va fi un act de credință".

În aceste zile de noiembrie, în toate cimitirele vor fi prezenți preoți pentru a binecuvânta și a sfinți mormintele celor răposați și pentru a se ruga împreună cu credincioșii pentru odihna sufletelor lor. Prin vizitarea cimitirului sau a bisericii parohiale și prin împlinirea condițiilor cerute, în primele opt zile ale acestei luni se poate obține indulgența plenară pentru cei răposați.

Si iniquitates observabis, Domine, Domine quis sustinebit? (Ps 130,3)
Requiem aeternam dona eis, Domine, et lux perpetua luceat eis!

Fie ca Domnul să-i primească pe cei răposați în odihna veșnică spre contemplarea feței sale!

Marian Păuleț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 noiembrie: Iași "Eternitatea": Pomenirea credincioșilor răposați. Foto: Adrian Cuba


 

lecturi: 1612.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat