Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrală): Solemnitatea Toți Sfinții

Vineri, 1 noiembrie 2019, la ora 18.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria Regină" din Iași, Preasfințitul Iosif Păuleț, episcop al Diecezei de Iași, alături de Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar, și de Excelența Sa Petru Gherghel, episcop emerit, au celebrat sfânta Liturghie în solemnitatea Tuturor Sfinților. La această Liturghie au participat și preoții din zona Iașiului, în special părinții profesori de la seminar. Sfânta Liturghie a fost animată de corul de tineri Juvenes Ecclesiae. Tot cu această ocazie a fost amintit și aniversarul sfințirii catedralei, sfințire care a avut loc la data de 1 noiembrie 2005.

În solemnitatea Tuturor Sfinților, în catedrala ieșeană a avut loc un moment de mare sărbătoare care a strâns împreună Biserica în totalitatea ei, sfinții din cer, creștinii de pe pământ și sufletele care încă mai așteaptă în purgatoriu întâlnirea cu Tatăl. În acest sens, unindu-ne inimile și glasurile în rugăciune, atât cei prezenți în catedrală, cât și cei care au urmărit sfânta Liturghie la Radio Maria sau pe internet, a fost implorată mijlocirea corului sfinților din cer atât pentru noi cât și pentru sufletele din purgatoriu.

Cuvântul de învățătură ne-a fost oferit de PS Iosif Păuleț care a întors privirile tuturor către sfinți. Cu această solemnitate se deschide luna noiembrie, lună dedicată rugăciunii pentru răposați, întrucât sfințenia este destinația tuturor, atât a noastră, cât și a celor care așteaptă rugăciunile noastre în purgatoriu. Iar această destinație este cerul, cer înțeles ca locul prezenței lui Dumnezeu. Creștinii trebuie să se înțeleagă pe ei înșiși drept călători spre cer, aspiranți la sfințenie. Pentru a înțelege acest lucru trebuie să descifrăm mai întâi două lucruri. Primul este diferența dintre lumea de ieri și de astăzi, cea de astăzi fiind marcată de o mentalitate care nu mai dorește sfințenia, ci care se teme, care "are alergie" la așa ceva, o nouă generație care găsește din ce în ce mai puține exemple de sfințenie în jurul ei. În acest context se cere descifrarea celui de-al doilea lucru: ce este un adevărat sfânt, și cum putem fi sfinți în ciuda curentelor lumii contemporane. Trebuie să redescoperim chipul sfântului: un om pasionat de Dumnezeu, un creștin drept, corect, nepătat, conștiincios în îndeplinirea răspunderilor sale, care acționează din iubire față de Dumnezeu și față de aproapele. Pentru a ajunge astfel trebuie să nu privim la cei din jur, ci să ascultăm chemarea pe care în inima noastră ne-o adresează Domnul, nu o chemare prin care Dumnezeu ne constrânge, ci o noblețe la care el ne ridică și care ne obligă să ne conformăm cu ceea ce am fost chemați să fim. Și în cele din urmă, să nu uităm ca, printre toate cererile pe care le enumerăm în rugăciunile noastre, sfințenia să ocupe primul loc.

La sfârșitul sfintei Liturghii, conștienți fiind că destinația finală, cerul, nu este pregătit doar pentru noi, ci și pentru sufletele care au trecut din această lume, s-a făcut Requiem-ul pentru sufletele tuturor păstorilor din Dieceza de Iași decedați, ca pregătire pentru 2 noiembrie, ziua Pomenirii Credincioșilor Răposaților.

Ciprian Fechetă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Iași (catedrală): Solemnitatea Toți Sfinții

Înregistrarea transmisiunii în direct a acestei Liturghii:


 

lecturi: 1524.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat