Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (1 noiembrie 2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Solemnitatea de astăzi a tuturor sfinților ne amintește că toți suntem chemați la sfințenie. Sfinții și sfintele din orice timp, pe care astăzi îi celebrăm pe toți împreună, nu sunt pur și simplu niște simboluri, niște ființe umane îndepărtate, imposibil de ajuns la ele. Dimpotrivă, sunt persoane care au trăit cu picioarele pe pământ; au experimentat truda zilnică a existenței cu succesele sale și eșecurile sale, găsind în Domnul forța de a se ridica mereu și de a continua drumul. Din aceasta se înțelege că sfințenia este o țintă care nu se poate dobândi numai cu forțele proprii, ci este rodul harului lui Dumnezeu și al libertății noastre puse în el. Deci sfințenia este dar și chemare.

Ca har al lui Dumnezeu, adică dar al său, este ceva ce nu putem să cumpărăm sau să dăm la schimb, ci să primim, participând astfel la însăși viața divină prin Duhul Sfânt care locuiește în noi din ziua Botezului nostru. Sămânța sfințeniei este tocmai Botezul. Este vorba de a maturiza tot mai mult conștiința că suntem altoiți în Cristos, ca mlădița unită cu vița, și de aceea putem și trebuie să trăim cu El și în El ca fii ai lui Dumnezeu. Atunci sfințenia înseamnă a trăi în comuniune deplină cu Dumnezeu, deja acum, în timpul acestui pelerinaj pământesc.

Însă sfințenia, în afară de a fi dar, este și chemare, este o vocație comună a noastră a tuturor creștinilor, a discipolilor lui Cristos; este calea de plinătate pe care fiecare creștin este chemat s-o parcurgă în credință, înaintând spre ținta finală: comuniunea definitivă cu Dumnezeu în viața veșnică. Sfințenia devine astfel răspuns la darul lui Dumnezeu, pentru că se manifestă ca asumare de responsabilitate. În această perspectivă, este important să asumăm o angajare zilnică de sfințire în condițiile, în îndatoririle și în circumstanțele vieții noastre, încercând să trăim fiecare lucru cu iubire, cu caritate.

Sfinții pe care îi celebrăm astăzi în liturgie sunt frați și surori care au admis în viața lor că au nevoie de această lumină divină, abandonându-se ei cu încredere. Și acum, în fața tronului lui Dumnezeu (cf. Ap 7,15), cântă în veci gloria sa. Ei constituie "Cetatea sfântă", la care privim cu speranță, ca la ținta noastră definitivă, în timp ce suntem pelerini în această "cetate pământească". Mergem spre acea "cetate sfântă", unde ne așteaptă acești frați și surori sfinți. Este adevărat, noi suntem obosiți de duritatea drumului, însă speranța ne dă forța de a merge înainte. Privind la viața lor, suntem stimulați să-i imităm. Între ei sunt atâția martori ai unei sfințenii "de la ușa vecină, din aceia care trăiesc aproape de noi și sunt o reflexie a prezenței lui Dumnezeu" (Exortația apostolică Gaudete et exsultate, 7).

Frați și surori, amintirea sfinților ne induce să ridicăm ochii spre cer: nu pentru a uita realitățile pământului, ci pentru a le înfrunta cu mai mult curaj, cu mai multă speranță. Să ne însoțească, prin mijlocirea sa maternă, Maria, Mama noastră preasfântă, semn de mângâiere și de speranță sigură.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Vă salut cu afect pe voi toți, pelerini din Italia și din diferite țări; îndeosebi copiii din Acțiunea Catolică; au venit cu educatorii lor din atâtea dieceze italiene, la a 50-a aniversare a Acțiunii Catolice Copii. Unu, doi, trei... [copiii din piață intonează un cântec]. Salut tinerii din decanatul de Mauges, Franța; și copiii din Carugate (Milano).

Salut atleții care au luat parte la Crosul Sfinților, organizat de Fundația "Missioni Don Bosco" pentru a sublinia, și într-o dimensiune de sărbătoare populară, valoarea religioasă a sărbătorii Tuturor Sfinților. Vă mulțumesc vouă și celor care, în parohii și în comunități, în aceste zile promovează inițiative de rugăciune pentru a-i celebra pe Toți Sfinții și a-i comemora pe răposați. Aceste două sărbători creștine ne amintesc de legătura care există între Biserica de pe pământ - suntem noi - și cea din cer, între noi și cei dragi ai noștri care au trecut în viața cealaltă.

Mâine după-amiază voi merge să celebrez Euharistia în Catacombele lui Priscila, unul din locurile de înmormântare a primilor creștini din Roma. În aceste zile, în care, din păcate, circulă și mesaje de cultură negativă despre moarte și despre morți, invit să nu se neglijeze, dacă este posibil, o vizită și o rugăciune la cimitir. Va fi un act de credință.

Și urez tuturor o sărbătoare frumoasă în compania spirituală a sfinților. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 461.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat