Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghie de mulțumire la Seminarul "Sfântul Iosif"

Preasfințitul Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, a celebrat împreună cu întreaga comunitate a Seminarului "Sfântul Iosif" din Iași un moment de aducere de mulțumire lui Dumnezeu pentru tot ceea ce Dumnezeu a săvârșit prin el, mai ales pentru seminar. Duminică, 27 octombrie 2019, Excelența Sa a prezidat sfânta Liturghie în capela seminarului, s-a întâlnit cu seminariștii și părinții formatori în Aula Magna și a participat împreună cu aceștia la un moment de adorație.

La sfânta Liturghie, într-o cuvântare de început, Mons. Benone Farcaș, rectorul Seminarului, a exprimat motivul unei asemenea ocazii: a-i aduce mulțumire lui Dumnezeu și slujitorului său, PS Petru Gherghel, pentru slujirea sa. Seminarul a însemnat pentru păstorul emerit al diecezei foarte mult, nu de puține ori a desemnat seminarul "inima inimii diecezei", iubire din care a crescut o grijă de tată pentru toți cei ce implicați în formarea viitorilor preoți.

Cuvântul de învățătură al Preasfințitului a scos în evidență inima smerită cu care îi aduce, în această zi, mulțumire lui Dumnezeu. Nu o inimă lăudăroasă de fariseu, ci o inimă în al cărei piept își bate pumnul umilinței recunoscând că nimic nu putem face fără Dumnezeu. Este mesajul pe care ni-l transmite tuturor cuvântul lui Dumnezeu: "Rugăciunea celui umil străbate norii" (Sir 35,21). O asemenea inimă conștientă de limitele sale a fost și cea a sfântului Paul, iar din solul ei a ieșit floarea misionară. De aceea cuvântul lui Dumnezeu însoțește chemarea la rugăciune cu trimiterea în misiune. În aceeași misiune suntem trimiși toți, mai ales seminariștii și tinerii. Este mesajul pe care ni-l propune și papa Francisc în această lună misionară extraordinară: "Nu poți să fii botezat și să nu te simți chemat la sfințenie și trimis în misiune".

După sfânta Liturghie, PS Petru Gherghel s-a întâlnit cu seminariștii în amfiteatru pentru a le împărtăși bucuria. El a împărtășit răspunsul pe care l-a primit de la Dumnezeu la întrebarea care l-a urmărit neîncetat: "De ce eu?" Iar răspunsul pe care el ni l-a oferit este o lecție de la Domnul pentru toți: Dumnezeu nu ne alege pe merit, ci în înțelepciunea sa, care depășește logica noastră, în virtutea căreia, el, prin oamenii mici realizează lucruri mari. Iar noi, cei chemați să împlinim voința sa trebuie ca "în simplitatea inimii, fericiți să le oferim pe toate". De aici ia naștere un principiu care l-a ghidat pe PS Petru Gherghel, valoarea sacrificiului, valoare pe care toți trebuie să o redescoperim.

Acest eveniment s-a încheiat cu un moment de adorație condus de pr. Răzvan Mătășel.

Ciprian Fechetă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 octombrie: Iași: Liturghie de mulțumire la Seminarul "Sfântul Iosif"


 

lecturi: 1440.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat