Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc cere "iertare" pentru statuile indigene furate și aruncate în Tibru

De Salvatore Cernuzio

"Ca episcop al Diecezei de Roma cer iertare". N-a trecut neobservat în ochii papei gestul făcut de doi bărbați, probabil doi ultraconservatori, de a fura în zorii zilei de luni (21 octombrie 2019) patru statuete indigene în biserica "Santa Maria Traspontina" și de a le arunca în fluviul Tibur ca semn de reparație pentru că sunt "simboluri păgâne".

Înainte de rugăciunea din Aula Sinodului la începutul lucrărilor celei de-a cincisprezecea congregații generale, Francisc a voit să exprime regretul său față de această acțiune dezgustătoare, de altfel filmată de doi autori cu un material video pe care l-au pus apoi pe YouTube, și denunțată la autorități.

"Aș vrea să vă spun un cuvânt despre statuile lui Pachamama care au fost luate din biserica din Traspontina, care erau acolo fără intenții idolatre și au fost aruncate în Tibru. Înainte de toate asta s-a întâmplat la Roma și ca episcop al diecezei eu cer iertare persoanelor care au fost ofensate de acest gest", a declamat pontiful. Care a revelat după aceea celor 184 de părinți reuniți în aulă că "statuile, care au creat atâta zgomot mediatic, au fost găsite în Tibru. Statuile n-au fost stricate. Comandatul carabinierilor dorește să se informeze despre această regăsire înainte ca știrea să devină publică. Pe moment știrea este rezervată și statuile sunt păstrate în biroul comandatului carabinierilor italieni. Postul de carabinieri va fi foarte bucuros să respecte orice indicație care se va da cu privire la modalitatea de publicare a știrii și pentru celelalte inițiative care vor să fie luate în această privință, de exemplu, afirmă comandantul, «expunerea statuilor în timpul Sfintei Liturghii de încheiere a Sinodului», se va vedea. Eu îl deleg pe secretarul de stat să răspundă la asta. Aceasta este o veste frumoasă, mulțumesc".

Câteva extrase din scurta intervenție a lui Francisc deja începuseră să circule pe social în după-amiază grație unui material video amatorial al unuia dintre participanții la Sinod. Carabinierii operativi în zona Sfântul Petru au menținut rezerva cu privire la găsirea statuilor, care în schimb a fost confirmată imediat de asociația "Amazonia, Casă comună" care a organizat și a pregătit expoziția în parohia din Traspontina. Acolo în capelele laterale sculpturile, care prezintă o femeie cu trăsături indigene însărcinată, erau expuse împreună cu fotografii ale martirilor din Amazonia, canoe, pânze colorate, miniaturi de copaci și papagali.

"Încă nu ni le-au restituit, în aceste zile au venit foarte multe persoane care voiau să vadă una", explică la Vatican Insideri unul din reprezentanții asociației. "Au dat acestei imagini o semnificație mai mare decât aceea pe care o reprezintă în realitate".

Referința este la blogosfera conservatoare care, în timpul acestor ultime săptămâni, a creat un soi de psihoză față de această efigie din lemn care ar părea s-o reprezinte pe "Pachamama", mama pământ, a cărei sacralitate este înrădăcinată în culturile amazoniene în special din zonele andine. De la începutul adunării din Vatican, situri și bloguri tradiționaliste au "denunțat" conotația blasfematoare a imaginii din lemn care, la 4 octombrie, a fost dusă în Grădinile Vaticane pentru ceremonia prezidată de papa cu un grup de indigeni în ajunul deschiderii Sinodului. Conform relatărilor lor, indigenii s-ar fi prosternat în fața acestui "fetiș" și ar fi continuat să facă asta și în timpul presupuselor celebrări idolatrice în parohia din Traspontina, în realitate autorizate și mereu prezidate de parohul carmelitan.

Chiar astăzi, în timpul briefingului din Sala de Presă a Sfântului Scaun, cu privire la lucrările Sinodului, prefectul Dicasterului Comunicației, Paolo Ruffini, a fost interpelat în această privință. Și, cu atitudine fermă, a afirmat că în Grădinile Vaticane "n-au fost făcute prosternări sau rituri. Trebuie să fim cu toții riguroși în relatarea lucrurilor care oricum au avut loc în fața telecamerelor". Cuvinte (după care au urmat aplauze spontane) care se adaugă la o serie de dezmințiri și clarificări deja furnizate în zilele trecute reporterilor care băteau fierul asupra temei.

O adevărată campanie, cea pusă în picioare de aceste titluri, care s-a încheiat cu gestul celor doi bărbați de a se strecura în biserică în zori, de a fura cele patru sculpturi și de a le arunca de pe podul de la Castel Sant'Angelo.

În timp ce Sfântul Scaun pe situl oficial Vatican News vorbea despre "un episod trist, care se comentează de la sine", sus-numitele situri exprimau satisfacția lor cu titluri exaltante sau comentarii răspândite de tipul: "Pachamama în călătorie spre Sud America, sperăm că știe să înoate", "atenție la furturi", "dreptatea s-a făcut" și așa mai departe. Bilete și glume s-au divulgat în aceste zile și cei doi actori ai furtului au fost proclamați drept "catolici curajoși" sau chiar "învățători ai Bisericii", așa cum a scris pe social un senator din Lega.

Cu privire la temă a intervenit și fostul prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, cardinalul Gerhard Ludwig Müller, care într-un interviu la network-ul nord-american EWTN a subliniat că adevăratul "păcat" n-a fost furarea și aruncarea în fluviu a celor patru sculpturi, ci a le introduce într-o parohie: "Un delict împotriva legii lui Dumnezeu".

În schimb de la papa, care deja la începutul Sinodului regreta disprețul față de indigeni, au venit aceste cuvinte de scuze pentru un gest care - așa cum a avut ocazia de a reafirma tot prefectul Ruffini - "contrazice spiritul de dialog" care impregnează adunarea episcopilor dedicată Amazoniei și popoarelor sale.

(După Vatican Insider, 25 octombrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1421.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat