Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sinodul pentru Amazonia: cardinalul Stella, "celibatul este marea frumusețe a vieții unui preot"

De M. Michela Nicolais

"Celibatul este marea frumusețe a vieții unui preot, care trebuie cultivat însă pentru că este o comoară pe care o cultivăm în vase de lut". Cardinalul Beniamino Stella, prefect al Congregației pentru Cler, a folosit o metaforă cu tonuri cinematografice, care este un ecou al titlului filmului foarte celebră de Paolo Sorrentino, pentru a descrie jurnaliștilor celibatul ca "dar al lui Dumnezeu, care trebuie primit". "Eu le spun mereu episcopilor: «formați-i bine pe preoți, fiți foarte vigilenți și asupra aspectelor umane ale persoanei»", a revelat Stella în timpul briefingului de astăzi despre Sinodul pentru Amazonia. "Biserica a rămas unica instituție care predică o angajare pentru totdeauna: pentru preoți, viața consacrată și căsătoria", a aminti cardinalul. "Darul celibatului - a precizat Stella intrând în detaliu - reprezintă astăzi pentru tineri precum și pentru preoți o mare provocare personală, care trebuie asumat cu mare conștiință interioară după un timp de instruire și de formare personală". "Rugăciune, disciplină și angajare personală": acestea sunt, conform prefectului, cele trei condiții care fac în așa fel încât "celibatul să se poată trăi, dar conștienți că trăim într-o lume care nu-l asumă ca o valoare". "Trebuie să vorbim tinerilor și să prezentăm exigențele preoției latină ca mare angajare și mare frumusețe", este invitația cardinalului: "este o vocație, care pentru a fi primită, în afară de pregătirea într-un context de mare calitate umană, are nevoie de echilibrul unei minți sănătoase și al unei afectivități transparente".

"A ne lua timp". Aceasta este, conform lui Stella, indicația de drum cu privire la problema "ritului amazonian", propunere reieșită la Sinod deja în congregațiile generale și apoi dezbătută în cercurile mici. Cardinalul a definit dezbaterea despre ritul amazonian "o pagină frumoasă" și a comentat: "Este natural ca de la Sinod să vină această inițiativă: popoarele amazoniene simt necesitatea de a putea comunica în limba lor, simbolurile lor și ritualitatea lor locală. Amazonia este o realitate plurietnică, plurilingvistică, compusă din sute de etnii și sute de limbi. Există o așteptare în această materie precum și o necesitate concretă: vom vedea ce va spune Sinodul". Propunerea apărută din aulă este aceea de a promova un rit amazonian sub profilul "liturgic, disciplinar și teologic". "Trebuie analizat, aprofundat, luat timp", a comentat Stella: "Riturile exprimă spiritualitatea și așteptările popoarelor. Dacă va exista o aluzie sau unele paragrafe referitoare la această materie, vor trebui reluate și să se lucreze mult asupra lor". "Vrem să putem exprima credința noastră în cultura noastră și în limba noastră", a explicat Eleazar López Hernández, expert în teologia indiană, preot indigen catolic care aparține poporului Zapoteca și membru al Centrului național de ajutorare a misiunilor indigene: "Biserica are nevoie să genereze fețe specifice în care să ajungă o propunere creștină, conform vestitului moto latin: ceea ce se primește, se primește după modurile celui care primește. Biserica este plurală, nu monocordă, și multiculturală. Este nevoie de rituri adecvate popoarelor noastre, pentru toate popoarele indigene și toate popoarele latinoamericane". "Noi deja celebrăm pornind de la spiritualitatea noastră, trăim celebrările noastre purtând simbolurile noastre", a mărturisit sora Mariluce dos Santos Mesquita, saleziană și aparținând etniei Barassana: "Papa Francisc ascultă și propune să se recunoască, să se aprofundeze mai mult spiritualitatea indigenă interacționând cu Cuvântul lui Dumnezeu, pe care noi deja îl predicăm". "Avem riturile noastre, dar trebuie integrate cu Isus Cristos", a afirmat Delio Siticonatzi Camaiteri, membru al poporului Ashaninca, grup etnic amazonian: "Cosmoviziunea este modul nostru de a privi lumea: natura ne apropie mai mult de Dumnezeu".

"Nu suntem aici ca și cum ar fi o listă de dorințe, sau decizii care trebuie să fie luate în direcția pe care eu sau alte persoane o pot dori". Așa a răspuns monseniorul Alberto Taveira Corr?a, arhiepiscop de Belém do Pará, în Brazilia, la întrebarea unui jurnalist despre așteptările cu privire la Sinodul pentru Amazonia și despre prezența de eventuale "dezamăgiri", acum când am ajuns aproape la capăt. "Suntem aici pentru a parcurge un drum împreună - a amintit episcopul - și încercăm să-l punem în mâinile Sfântului Părinte". "Sunt foarte încrezător, nutresc mari speranțe", a adăugat el: "Nu știm să spunem cum va fi documentul, așteptăm sâmbătă seara, dar nutresc mari așteptări. În timpul acestor trei săptămâni de lucru au fost dialoguri toate de mare bogăție". Documentul final al Sinodului va fi votat punct cu punct începând de sâmbătă după-amiază. Pentru a obține aprobarea este necesară majoritatea calificată de două treimi dintre votanți. Apoi va reveni Sfântului Părinte, căruia îi va fi înmânat textul, ultimul cuvânt despre ce trebuie făcut.

(După agenția SIR, 24 octombrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 628.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat