Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sărbătoarea fondatorului familiei guanelliene

Sărbătoarea "Sfântul Alois Guanella" ne-a adunat și în acest an în jurul altarului în capela Căminului de bătrâni "Casa Sfântul Iosif", la 24 octombrie 2019, la Liturghia prezidată de PS Iosif Păuleț. În fiecare an această sărbătoare este pentru noi motiv de reînnoire pentru că ne reîntoarce privirea asupra sfântului fondator.

În acest an, "triduo" - cele trei zile - de pregătire, așa cum ne este obiceiul, a început luni, 21 octombrie 2019, la ora 17.00, când, în timpul adorației euharistice seminariștii guanellieni ne-au vorbit despre cele trei cuvinte din discursul papei Francisc adresat familiei guanelliene în anul 2015 și am cântat litania în cinstea fondatorului. Marți, 22 octombrie, tinerele de la Casa Providenței ne-au vorbit despre paternitatea lui Dumnezeu, element central al spiritualității și carismei fondatorului, iar miercuri, 23 octombrie, cooperatorii guanellieni ne-au vorbit despre părintele Guanella și preasfânta Euharistie.

După o pregătire atât de bogată, am ajuns și la marea sărbătoare de joi, 24 octombrie, care a avut loc în capela Căminului de bătrâni. Sărbătoarea a devenit "moment istoric", așa cum ne-a spus pr. Baktisth Walagan la cuvântul de mulțumire, deoarece am primit cu entuziasm și bucurie vizita PS Iosif Păuleț, care "pentru prima dată în viață" a avut ocazia să viziteze o comunitate guanelliană și să celebreze aici sfânta Liturghie. PS Iosif ne-a sfătuit la cuvântul de învățătură să pășim pe urmele sfântului Alois pentru a trăi și noi motoul fondatorului, "In omnis caritas" - "În toate să fie iubirea", iar prezența sa în mijlocul nostru - binevoitoare și simplă - persoane vârstnice, tineri, credincioși, surori, cooperatori și preoți ne-a făcut să-l simțim îndeaproape ca păstorul nostru, care, așa cum dorește Sfântul Părinte papa, cunoaște "mirosul oilor sale" (din cuvântul de mulțumire al pr. Baktisth).

Celebrarea sfintei Liturghii a fost îmbogățită și de simbolurile oferite la altar la procesiunea de la ofertoriu, prin care am dorit să reamintim faptul că suntem în Luna misionară extraordinară și că dorim să pășim cu hotărâre pe urmele fondatorului care, înaintea noastră, a fost botezat și trimis.

Corul tinerelor, tinerilor și surorilor de la Casa Providenței ne-au ajutat să trăim această celebrare euharistică din plin, cu bucurie și cu entuziasm tineresc. Toți cei care am participat, am avut bucuria de a săruta moaștele sfântului, chiar din mâna PS Iosif.

A urmat apoi o agapă fraternă care ne-a întărit bucuria de a ne simți familie în jurul fondatorului. Totul s-a încheiat cu voie bună și multă mulțumire.

Mulțumim tuturor celor care au răspuns invitației noastre, PS Iosif, preoți, binefăcători și prieteni și au împărtășit cu noi aceste momente de har.

"O, sfinte, sfinte Alois, exemplul tău ne-nsuflețește / să fim și noi cum ai fost tu / apostoli sfinți ai lui Isus!" (din cântecul final)

Sr. Victoria Pop

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 octombrie: Iași: Sărbătoarea fondatorului familiei guanelliene. Foto: Adrian Cuba


 

lecturi: 2011.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat