Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Pelerinaj al elevilor de clasa a XII-a

Peste 200 de elevi de clasa a XII-a au participat sâmbătă, 19 octombrie 2019, la pelerinajul organizat special pentru ei la sanctuarul marian de la Cacica. Ei au fost însoțiți de preoții și profesorii de religie. Între participanți s-a aflat și PS Iosif Păuleț, episcop romano-catolic de Iași. Dorința de a depăși cu bine examenul maturității, Bacalaureatul, și de a face o alegere bună pentru viitorul lor, au constituit principalele motivații care i-au adus pe tineri la sanctuarul diecezan.

Veniți de pe întreg teritoriul Diecezei de Iași, elevii de clasa a XII-a și-au dat întâlnire la intrarea în localitatea Cacica, de unde au pornit pe jos spre sanctuarul Maicii Domnului. Pe drum, ei au cântat și s-au rugat sfântul Rozariu. Pr. Anton Mărăndescu, paroh de Cacica, i-a întâmpinat în fața altarului și i-a invitat pe tineri să transforme această zi într-o zi de binecuvântare, să se așeze în prezența Duhului Sfânt, sub ocrotirea Maicii sfinte.

În reflecția pe care a rostit-o, pr. Cristian Blăjuț OFMConv. i-a invitat pe tineri să acorde importanța cuvenită studiului, conștienți că fără a învăța nu se pot realiza lucruri mărețe în viață. Biserica sprijină actul educativ, iar cuvântările papilor din ultimele decenii sunt o confirmare a faptului că Biserica și școala pot aduce mult bine omenirii.

Tinerii au avut apoi posibilitatea să se împace cu Dumnezeu în sacramentul sfintei Spovezi. La sfânta Liturghie, PS Iosif Păuleț le-a vorbit tinerilor despre importanța credinței, a lui Dumnezeu, a rugăciunii în momentele importante ale vieții. Luând exemplul sfintei Fecioare Maria, care a răspuns afirmativ chemării îngerului, și tinerii de astăzi sunt invitați să rămână deschiși în fața proiectului pe care Dumnezeu îl are cu viața lor. Tinerii i-au cântat Preasfințitului, la finalul sfintei Liturghii, "la mulți ani", deoarece acesta a avut joi aniversarul, și i-au oferit o tocă, pe care, văzând-o, Preasfințitul să-și amintească să se roage pentru ei.

Pr. Petru-Sebastian Tamaș, inspector școlar diecezan, la finalul celebrării, a mulțumit tuturor pentru participarea la acest pelerinaj și le-a amintit tinerilor două lucruri esențiale pentru reușita în viață: "să învețe" și "să se roage", căci "există viață și după Bacalaureat".

Adorația de după-amiază i-a adunat pe tineri în jurul lui Isus din sfânta Euharistie, iar aceștia, sub îndrumarea pr. Tiberiu Iancu, s-au recules în liniște și au implorat binecuvântarea lui Dumnezeu asupra viitorului lor.

A fost o zi frumoasă de toamnă, în care atmosfera senină te invita parcă să privești viața cu seninătate, încrezându-te în bunătatea lui Dumnezeu și în grija sa părintească. Pe drumul de întoarcere, o parte dintre tineri s-a oprit la Nisiporești, unde au vizitat mormântul fericitei Veronica Antal, cerându-i și ei să poată trăi o tinerețe frumoasă așa cum a trăit ea.

Prof. Loredana Cojan

Impresii

  • "Consider că ziua de azi a trezit în mine o dorință și mai puternică de a comunica mereu cu Dumnezeu. Am auzit nenumărate sfaturi de care o să iau seamă în viitorul apropiat. Și acum sunt sigură că o să reușesc să iau Bacalaureatul, mai ales dacă îl am mereu pe Dumnezeu în mintea și sufletul meu, și o să-mi «pun burta pe carte». Voi reveni la vară... cu Bacalaureatul luat!" (Amira Chicea, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif")

  • "Mi-a plăcut foarte mult ceea ce am trăit astăzi. Mai profunde sau mai pline de energie, activitățile m-au umplut de fericire și m-au atras mai aproape de Dumnezeu. Vă mulțumesc din suflet pentru dedicarea dumneavoastră. Acum, la sfârșit, pot spune că sunteți profesori minunați. Vă mulțumesc că existați!" (elev, Colegiul Național "Vasile Alecsandri")

  • "Această zi a fost o ocazie minunată de a mă reculege și a medita asupra ideilor și visurilor noastre. Părinții ne-au ajutat prin rugăciunile lor să prindem curaj, să avem putere pentru obstacolele ce vor urma! A fost frumos! Mulțumim organizatorilor pentru această ocazie!" (elev, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif")

  • "A fost o experiență unică, o sâmbătă specială cu oameni minunați și o predică plină de învățături, care mă face să revin. Mi-a plăcut această experiență! Este o inițiativă care trebuie continuată". (Diana, Colegiul Național "Gheorghe Vrânceanu")

  • "Am avut parte de momente pline de har și liniște sufletească. Datorită acestui pelerinaj, am conștientizat cât de important este studiul, iar dacă îl îmbinăm cu rugăciunea, va fi benefic pentru noi". (Laura Denisa Antal, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif")

  • "Ziua de azi a fost una foarte încărcată din punct de vedere emoțional. Cel mai emoționant moment a fost Adorația". (elev, Colegiul Național "Gheorghe Vrânceanu")

  • "Mi-a plăcut foarte mult pentru că am avut timp să stau cu gândurile mele și să reflectez. Am simțit cum mi s-a luat o «povară» de pe suflet după ce m-am spovedit, iar după ce m-am împărtășit l-am simțit pe Isus în inima mea". (elevă, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif")

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 octombrie: Cacica: Pelerinaj al elevilor de clasa a XII-a


 

lecturi: 2555.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat