Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A 93-a Zi Mondială a Misiunilor în Dieceza de Iași

Duminică, 20 octombrie 2019, a fost sărbătorită cea de-a 93-a Zi Mondială a Misiunilor. În cadrul Diecezei de Iași au avut loc mai multe momente de celebrare și rugăciune cu privire la această zi deosebită. Am putea spune că Dieceza de Iași a fost în sintonie cu mesajul Sfântului Părinte Francisc. El spunea în cadrul sfintei Liturghii din această duminică: "A urca și a coborî: așadar, creștinul este mereu în mișcare".

Într-adevăr, creștinii din Dieceza de Iași au fost într-o continuă mișcare în această lună misionară extraordinară cerută de Sfântul Părinte. În multe parohii s-a rostit rozariul misionar, s-au celebrat momente de adorație și veghe misionară, iar în ziua de duminică, Ziua Mondială a Misiunilor, toate parohiile au amintit de importanța activității misionare și de necesitatea de a ne implica cu toții în susținerea ei prin rugăciune și oferta personală. Mai mult, colecta acestei duminici din toate parohiile diecezei va fi oferită către Operele Pontificale din România, care se va ocupa în mod direct de trimiterea lor la Roma în Fondul Universal al Solidarității.

În mod concret, Centrul Misionar Diecezan din Iași a pregătit Ziua Mondială a Misiunilor, prin vizite și celebrări în cadrul parohiilor și a celor două seminarii aparținând Episcopiei de Iași, cel din Bacău și cel din Iași. Au avut loc momente de cunoaștere și informare, dar și momente de rugăciune.

Vineri, 18 octombrie, în cadrul Seminarului "Sfântul Iosif" din Bacău, seminariștii au avut parte de o seară misionară. Le-au fost împărtășite aspectele importante ale mesajului Sfântului Părinte cu privire la Ziua Mondială a Misiunilor și la Luna misionară extraordinară. Privind la activitatea misionarilor din Dieceza de Iași au fost încurajați nu numai să-i susțină cu rugăciunea și generozitatea lor, ci și să-și arate disponibilitatea de a trăi ca misionari în fiecare zi, vestind evanghelia prin cuvinte și fapte, și cine știe, peste ani, să devină chiar misionari "ad gentes". Bineînțeles, totul s-a încheiat cu o oră de adorație pentru misiune și pentru misionari.

Sâmbătă, 19 octombrie, ajunul Zilei Mondiale a Misiunilor, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" a avut loc o adorație euharistică cu tematică misionară. Toți cei prezenți, îngenunchiați înaintea lui Cristos, au invocat lumina și harul Duhului Sfânt asupra lor și asupra tuturor misionarilor care, cu bucurie și multă jertfă, duc tuturor vestea bună, darul vieții veșnice primit la Botez. Adorația a amintit tuturor de datoria primită la Botez aceea de a crede și a urma pe Cristos, precum și de a-l face tuturor cunoscut. Toți cei prezenți s-au rugat și au cerut binecuvântarea lui Dumnezeu pentru misiuni și misionari, la care au adăugat și intențiile de rugăciune ale credincioșilor din întreaga dieceză, reunite în fața altarului.

Duminică, 20 octombrie,

Ziua a fost deschisă prin celebrarea sfintei Liturghii la ora 8.00 în catedrala din Iași, Liturghie ce a fost transmisă și direct pe calea undelor de către Radio Iași. Amintind de importanța activității misionare și de misiunea fiecăruia dintre noi, la predică s-a insistat pe importanța rugăciunii în reușita activității misionare și în formarea și convertire oamenilor. Statornicia, perseverența este o altă cheie a succesului și nu în ultimul rând, credința care dă înțelesul corect a toate, așa cum spune Sfântul Părinte.

Sărbătoarea a continuat cu sfânta Liturghie solemnă de la ora 11.00, celebrată de Preasfințitul Iosif Păuleț în catedrala din Iași. La acest moment de sărbătoare, pe lângă lecturile citite de tinerii seminariști care vor merge în misiune, predica rostită de episcopul diecezei și Rugăciunea credincioșilor citită de voluntarii Centrului Misionar Diecezani îmbrăcați în haine tradiționale africane, două momente importante au venit să dea culoare și însemnătate zilei: primul este mandatul misionar încredințat tinerilor seminariști, trei la număr - Alexandru Albu, Alexandru Robu și Mihai Chichiriță, din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, și așezarea în fața altarului a tuturor intențiilor de rugăciune a credincioșilor diecezei noastre, organizate pe decanate. La finalul sfintei Liturghii, Episcopul Păuleț s-a rugat pentru intenții și pentru cei care le-au trimis, ca toți să se apropie tot mai mult de Dumnezeu și să dea mărturie despre el.

Ziua a fost încheiată cu o întâlnire pe temă misionară desfășurată în Aula Magna a Seminarului Mare. Mons. Benone Farcaș, rectorul seminarului, a deschis întâlnirea și a vorbit despre valoarea misiunii ca despre unul din pilonii ce stau la baza unui edificiu stabil al Bisericii. A urmat vizionarea unui material video pregătit de "Missio Italia" cu privire la Luna Misionară Extraordinară (vezi final articol). Întâlnirea a continuat cu mărturia seminariștilor care au făcut experiența misionară în Kenya și Coasta de Fildeș și care a venit să întărească materialul vizionat. Au dat mărturie: Adrian Talaz, Anton Bârlescu, Iulian Cochior, Iosif Fechet și Cristian David. Spre final cei care urmează să plece în misiuni și au primit mandatul misionar au împărtășit din emoțiile lor. După o scurtă prezentare din partea Centrului Misionar Diecezan cu privire la Ziua Mondială a Misiunilor și tema propusă de Sfântul Părinte, seara s-a încheiat cu o adorația euharistică în capela seminarului.

Până în finalul lunii vor mai fi câteva momente, printre care amintim adorația misionară care va avea loc în după-amiaza zilei de 27 octombrie în Parohia "Inima Neprihănită a Mariei" din Roman.

În numele Centrul Misionar Diecezan Iași și al tuturor misionarilor le mulțumim tuturor oamenilor care în această perioadă s-au rugat și continuă să se roage pentru misiuni și misionari. Tuturor celor care s-au implicat în activitatea "Misionari prin gesturi și cuvinte" le dorim ca toți cei pentru care s-au rugat să fie ajutați de Dumnezeu. Toate momentele frumoase, toate gesturile și toată generozitatea oamenilor o încredințăm Sfinte Fecioare Maria, ea să mijlocească răsplată pentru toți.

Vă mulțumim!

Pr. Florin-Petru Sescu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

* * *

Material video pregătit de "Missio Italia" cu privire la Luna Misionară Extraordinară: 20 octombrie: A 93-a Zi Mondială a Misiunilor în Dieceza de Iași


 

lecturi: 722.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat