Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: În nostalgia timpurilor... Vizita episcopului Iosif Păuleț în Parohia "Sfinții Apostoli Petru și Paul"

Fiecare om de pe acest pământ, prin trăirea și experiențele sale, se leagă de tot ceea ce îl înconjoară și revine cu plăcere asupra celor simțite atât în gând, prin rememorarea experiențelor în acea nostalgie a inimii și a sufletului, cât și printr-o nouă trăire a realităților actuale.

Așa a fost și pentru credincioșii Parohiei "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Onești, duminică, 13 octombrie 2019, când au avut posibilitatea și deosebita plăcere de a-l primi în inima și în sufletul lor pe noul episcop de Iași, Mons. Iosif Păuleț, pe care l-au avut timp de mai mulți ani, între 1996 și 2010, ca paroh, ca păstor de suflete, ca prieten, ca duhovnic și ca sprijin sufletesc.

A fost suficient anunțul actualului paroh, pr. Gheorghe Cojocaru, cu o săptămână înainte de acest eveniment și întreaga comunitate a intrat în acea febră a trăirilor interioare și ale pregătirilor exterioare. Peste tot unde ajungea vestea venirii episcopului Păuleț, zâmbetele curgeau, cuvintele exprimau și oamenii se bucurau.

Și a venit momentul așteptat. Întreaga comunitate l-a primit pe episcop în fața bisericii cu urale, cu flori și cântece. Era atâta lume încât toți se mirau și se întrebau de unde au venit atâția. Erau din parohia "Sfinții Apostoli Petru și Paul" Onești, din parohiile învecinate, catolici și ortodocși, săraci și bogați, oameni simpli și din înalta societate. Cu toții ovaționau sosirea episcopului.

După tradiția noastră, a fost primit cu pâine și sare. Părintele paroh, Gheorghe Cojocaru, avându-i alături pe vicarii parohiali, Claudiu Ciubotaru și Iulian Năiță, împreună cu alți preoți, în numele întregii adunări i-au urat "bun venit!" oaspetelui distins.

Episcopul a binecuvântat mulțimea adunată, a stropit-o cu apa sfințită și a răspuns salutului oficial exprimându-și bucuria de a fi în mijlocul acelora cu care a împărtășit așa de multe în atâția ani de pastorație. A urmat apoi o rugăciune scurtă în biserică și din nou un salut al episcopului adresat celor care erau în biserică.

După procesiunea solemnă din casa parohială spre biserică, la ora 11:00 a început Jertfa Sfintei Liturghii. Întreaga celebrare a fost ritmată de măiestria corului "Caelestis" al parohiei, condus cu dibăcie de pr. Claudiu Ciubotaru, dar și de vibrațiile unice din inimile credincioșilor. Era o trăire și o bucurie generală, de neexprimat.

În cuvântul său de învățătură, episcopul s-a servit de Liturgia Cuvântului și de o predică a papei Francisc pentru această duminică, scoțând în evidență următoarele idei: Dumnezeu este surprinzător în tot ceea ce face, surprinzătoare a fost vizita papei la Iași și însăși alegerea Mons. Iosif Păuleț ca episcop de Iași; fidelitatea oricărui om, oricărui creștin în trăirea vocației sale, având exemplul sfântului Paul și al sfintei Fecioare Maria, Mama Fiului lui Dumnezeu; Dumnezeu este forța noastră, el vindecă pe cel care îi cere, iar cel în cauză trebuie să fie recunoscător asemenea singurului lepros din Evanghelie.

La sfârșitul sfintei Liturghii, au fost cuvântări emoționante din partea copiilor și a credincioșilor, scoțându-se în evidență calitățile umane și părintești ale fostului paroh de Onești și ale actualului episcop de Iași.

În timp ce corul a cântat un călduros "La mulți ani", deoarece se apropia ziua de 17 octombrie, ziua de naștere a Preasfințitului Iosif, credincioșii i-au oferit flori și cadouri, dar și cuvinte frumoase șoptite la ureche și îmbrățișări călduroase. Așa de mulți au fost în aceste manifestări, încât tot momentul a durat aproximativ 40 de minute.

E greu să exprimăm în aceste puține cuvinte trăirile tuturor celor prezenți, dar peste toate, putem spune că a fost un moment de har, un moment de vestire a Evangheliei, o întâlnire plină de dragoste între păstor și turmă și o chemare sfântă de a fi bun creștin și chiar bun misionar. Celebrarea s-a încheiat cu binecuvântarea arhierească și cu o masă frățească la parohie, care s-a prelungit peste orele scontate.

Vă mulțumim, Preasfințite, pe această cale și să nu uitați niciodată să iubiți, căci veți primi destulă iubire și din partea noastră, dar și din partea acelora care vă sunt încredințați! Mult succes în noua misiune pe care o aveți și vă așteptăm să veniți cu drag pe meleagurile trotușene!

Pr. Gheorghe Cojocaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 octombrie: Onești: În nostalgia timpurilor... Vizita episcopului Iosif Păuleț în Parohia "Sfinții Apostoli Petru și Paul"


 

lecturi: 2734.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat