Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sinodul pentru Amazonia: Este nevoie de un salt înainte

Lucrările celei de-a douăsprezecea congregații generale

Pentru a treia oară papa a intervenit la dezbatere în aula Sinodului, unde în după-amiaza de marți, 15 octombrie 2019, s-a desfășurat a douăsprezecea congregație generală, în prezența a 173 de părinți. Așa cum s-a făcut deja miercuri, 9, și luni, 14, pontiful a luat cuvântul în timpul celei de-a doua părți a sesiunii, dedicată discuției libere. Imediat după aceea, a fost proiectat adunării un scurt material video cu privire la inițiativa ambarcațiunii spital "Papa Francisc", inaugurată în luna august și creată cu scopul de a duce Evanghelia și asistența sanitară celor sute de mii de locuitori din statul brazilian Pará care trăiesc de-a lungul Amazonului și se poate ajunge la ei numai pe cale fluvială.

Moderată de președintele delegat la rând, cardinalul brazilian Braz de Aviz, congregația a fost ultima dedicată dezbaterii generale. De fapt, de miercuri dimineață, părinții s-au reunit din nou în cercurile minore, care vor continua până joi dimineață. Apoi, după-amiază, rapoartele fiecărui grup vor fi prezentate adunării.

Din ultimele intervenții din aulă - dintre care unele au invocat explicit un salt înainte care să lase spațiu supraabundenței Duhului fără a se închide în soluții funcționaliste - a reieșit încă o dată, în miile sale fațete, chipul lumii amazoniene, cu dorința sa de a avea o Biserică drept aliată a sa. Nu se poate vorbi despre săraci uitând poporul răstignit. S-ar comite un păcat de indiferență sau de omisiune. De aceea, comunitatea eclezială nu trebuie să înceteze să denunțe strigătul oamenilor și al pământului, pornind de la Evanghelie: numai așa va asuma chipul samaritean sau misionar, în apărarea celor din urmă, fără a-i fi frică de dimensiunea martiriului, pentru că este mai bine "a muri pentru viață, decât a trăi pentru moarte", așa cum spunea Gabriel Maire, un preot francez fidei donum ucis în Brazilia în 1989.

În unele regiuni mai vulnerabile din Amazonia poporul se simte adesea abandonat. Gândul părinților a mers, de exemplu, la copiii străzii. Biserica este chemată să-i ajute, să întărească autostima lor, evitând ca ei să cadă în victimizare, o atitudine care nu rezolvă problemele. Nu se poate nega că populația este victimă a samavolniciilor și atacurilor, dar trebuie ajutate persoanele să se simtă coresponsabile de construirea propriului destin, prin pretenția legitimă de drepturi și respectiva asumare de obligații.

În orice caz, cererea de ajutor din partea poporului și a pământului îi interpelează pe toți. Deci credincioșii sunt chemați să recunoască valoarea fiecărei creaturi. De fapt din vocația creștină provine preocuparea pentru îngrijirea casei comune. Trebuie acționat la mai multe niveluri, individual, comunitar și global. Nu este posibil să ne dezinteresăm de viitorul următoarelor generații. A proteja Amazonia de distrugerea făcută de ființele umane este o responsabilitate a întregii omeniri. În această privință, adunarea a invocat un răspuns global în fața riscurilor care derivă din schimbările climatice, sugerând printre altele crearea unei coordonări a oamenilor de știință și a studioșilor la nivel mondial care să includă și contribuția Academiei Pontificale de Științe. În afară de asta, s-a exprimat dorința unei munci mai intense în domeniul educativ. Și de la unul dintre părinți a venit propunerea de a insera un nou canon în cadrul Codului de Drept Canonic: un canon ecologic referitor la obligațiile creștinilor față de ambient.

Apelul adresat Bisericii este mai ales acela de a înainta în larg, primind chemarea la o profundă convertire ecologică, sinodală, integrală la Cristos și la Evanghelia sa. Invitația este de a merge uniți ca o familie universală, având convingerea că Amazonia nu aparține fiecărui stat sau guvernelor. Aceștia sunt administratori și de aceea vor trebui să dea cont de activitatea lor.

O adevărată Biserică amazoniană "sacrament" al prezenței lui Cristos în această regiune poate să ia formă numai prin mărturia laicilor, consacraților și căsătoriților care se dăruiesc pe ei înșiși în cotidian. Se simte exigența unei spiritualități și a unei teologii a sacramentelor care să se lase interpelate de ceea ce comunitățile trăiesc și recunosc darurile pe care ele le-au primit. În această privință a fost încurajată o coordonare mai mare între Bisericile locale, după exemplul muncii desfășurate de REPAM. A fost evidențiată și exigența unui dialog intercultural inspirat de Duhul Sfânt la Rusalii. Invitația este aceea de a ieși din această atitudine impunătoare sau de apropriere, îmbrățișând o "simetrie a relațiilor". Este nevoie ca umilința să devină aptitudine la un dialog întemeiat pe convingerea comună că suntem coresponsabili în îngrijirea casei comune. Ceea ce singuri este imposibil, s-a afirmat, se poate face împreună. Astfel devine urgentă construirea unui "noi" inclusiv în care toate persoanele sunt necesare, chiar dacă sunt diferite între ele. A fost încurajată, în acest scop, crearea de procese de formare pentru un dialog intercultural în care aporturile teoretice să fie coroborate de practică și de reflecție.

Oricum, nu trebuie pierdută din vedere drama multelor comunități - conform părinților, 70% din cele care trăiesc în Amazonia - care sunt vizitate de preot numai o dată sau de două ori pe an. Sunt private de sacramentele și de celebrările centrale pentru creștini, cum sunt Paștele, Rusaliile, Crăciunul. Chiar există credincioși care aderă la alte confesiuni numai să nu rămână în condiția de oi fără păstor. În fața acestei situații Biserica universală nu poate să rămână indiferentă. S-au invocat alegeri curajoase, deschise la glasul Duhului, însă fără a uita că rămâne fundamentală rugăciunea către Domnul pentru ca să trimită lucrători pentru secerișul său. De fapt, îngrijirea turmei aparține în mod prioritar lui Dumnezeu. Și Lui trebuie cerute soluțiile.

De altfel, trebuie văzut că astăzi pasiunea pentru misiune în zonele mai îndepărtate pare să fi slăbit. În diferite regiuni extractivismul prădător are consecințe devastatoare, cu mari proiecte miniere nesustenabile care provoacă boli, trafic de droguri, pierdere a identității. Trebuie îndemnată comunitatea internațională să se elibereze de proiecte industriale nocive sănătății regiunii. Amazonia are nevoie mai mult ca oricând de misionari, singurii cărora popoarele încă mai continuă să dea încredere deplină. Așadar, este prețioasă contribuția oferită de echipele misionare itinerante, inspirate de stilul lui Isus care ducea cuvântul său din sat în sat, fără a se opri și fără a găsi locuință. La rândul său Biserica trebuie să treacă de la o pastorație de conservare la o pastorație creativă: de fapt există structuri de acum depășite, care au nevoie de actualizări, mai ales în cheie ecologică. Toate acestea deschid la noi forme ministeriale în care slujirea femeilor și a tinerilor este fundamentală.

În atenția adunării a fost pusă încă o dată tema migranților, dezrădăcinați din contextele originare și transplantați în orașe, locuri de contraste politice, sociale, economice, de gol existențial și de individualism exasperat. Aici indigenul este un adevărat supraviețuitor. De aceea, a fi prezenți cu Evanghelia devine o obligație. Astfel țesutul urban devine loc de misiune și de sfințire. Recomandarea a fost aceea de a promova o pastorație specifică aptă să ia în considerare pe indigenii protagoniști. Apoi trebuie ținut cont de importanța dată pământului în Biblie: în această lumină apare clar gravitatea dezrădăcinării unui popor din teritoriul propriu, a cărui apărare este o piatră de hotar pentru tutelarea complexului ecologic din Amazonia și a stilurilor de viață ale popoarelor tradiționale. A fost recomandată în acest sens o acțiune intransigentă în favoarea indigenilor. Dreptul la cultura lor, la teologia lor și la religia lor este de fapt o bogăție de salvgardat în interesul întregii omeniri.

În intervențiile părinților a mai găsit spațiu problema hranei. S-a afirmat că Amazonia, cu patrimoniul său hidrologic, ar putea contribui la reducerea foamei în lume: de fapt, 26% din apa planetei provine din această regiune. De aici invitația de a încuraja proiecte sustenabile care să nu pună în pericol această bogăție enormă.

Pe la amiaza zilei de miercuri, 16 octombrie, s-a ținut obișnuitul briefing în Sala de Presă a Sfântului Scaun. Au participat episcopul italian Ambrogio Spreafico, de Frosinone-Veroli-Ferentino, și prelații brazilieni Wellington Tadeu de Querioz Vieira, de Cristalândia, și Pedro José Conti, de Macapá, împreună cu Yesica Patiachi Tayori, profesor bilingv din poporul indigen Harakbut și membru al pastorației indigene din vicariatul apostolic de Puerto Maldonado din Peru.

(După L'Osservatore Romano, 17 octombrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 397.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat