Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: PS Petru Gherghel, premiul "Emeritus", iar pentru PS Iosif Păuleț, premiul "Centenar"

Excelența Sa Petru Gherghel a primit premiul "Emeritus", iar PS Iosif Păuleț a primit premiul "Centenar", în cadrul evenimentului "Seara Valorilor", care s-a desfășurat luni, 14 octombrie 2019, în Sala "Vasile Pogor" a Primăriei Municipiului Iași, la ora 17.00.

Printre participanții la evenimentul "Seara Valorilor" au fost domnul Mihai Chirica, primar al Municipiului Iași, ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de alte aproximativ 200 de persoane din diferite domenii de activitate, șefi de instituții, personalități culturale și religioase, oameni de afaceri și politicieni etc. Printre aceștia au fost prezenți și din partea Bisericii Romano-Catolice: PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, și PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași.

Moment tradițional care face parte din programul Sărbătorilor Iașului, Seara Valorilor este un eveniment dedicat omagierii personalităților locale și naționale. Ca și în anii trecuți, în cadrul Serii Valorilor primarul Mihai Chirica a acordat mai multe categorii de premii.

Printre cei omagiați au fost și PS Petru Gherghel, care a primit premiul "Emeritus", "pentru întreaga activitate în slujba comunității creștine", iar PS Iosif Păuleț a primit premiul "Centenar".

Preasfințitul Petru, luând cuvântul, a amintit despre cei 41 de ani de când a primit misiunea de a conduce Dieceza de Iași, pe care a împlinit-o în Iași, unde a mărturisit că "m-am simțit mereu acasă". În contextul hramului catedralei mitropolitane, a spus că a fost mereu prezent la "sărbătoarea sărbătorilor, aici, la Iași, hramul sfintei cuvioase Parascheva... pentru că am avut mereu o convingere: un sfânt, în oricare Biserică se află, îi unește pe toți, îi cheamă pe toți la un loc, îi onorează pe toți... o sfântă care trebuie să ne apropie și trebuie să ne aducă împreună..." Preasfințitul Petru a amintit și despre vizita papei Francisc la Iași, ca despre "o încoronare, o dorință a mea, a noastră, a tuturor catolicilor, dar și a tuturor celorlalți frați, din alte comunități religioase și am dorit mult ca papa să ajungă aici, pentru că erau atâtea motive pentru ca el să vină la Iași și să ne aducă împreună, pentru a merge împreună".

Preasfințitul Iosif, primind premiul "Centenar", a afirmat că este "o adevărată surpriză, așa cum o adevărată surpriză a fost atunci când Sfântul Părinte papa Francisc m-a numit episcop de Iași, să continui misiunea pe care Preasfințitul Petru a desfășurat-o timp de 41 de ani". A urat succes tuturor în toate domeniile de activitate, asigurându-i pe toți cei prezenți că "vreau să mă implic și eu, trup și suflet, pentru a continua această colaborare, atât cu Primăria, cât și cu Biserica soră Ortodoxă... și vrem să facem fiecare, acolo unde este chemat, cât mai mult pentru creșterea, dezvoltarea din toate punctele de vedere a urbei noastre".

Sursa video și a fotografiilor: Pagina Facebook a Primăriei Municipiului Iași:
@PrimariaMunicipiuluiIasi.

Pr. Adrian Blăjuță

Înregistrarea video a evenimentului - Primăria Iași


 

lecturi: 1498.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat