Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău "Sfinții Petru și Paul": Binecuvântarea orgii clasice și concert

Duminică, 13 octombrie 2019, la ora 10.30, în cadrul sfintei Liturghii pontificale, arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, nunțiul apostolic în România și Republica Moldova, alături de care au concelebrat 25 de preoți, a binecuvântat și a sfințit orga clasică din biserica "Sfinții Petru și Paul" în Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău.

O mulțime numeroasă de credincioși au umplut până la refuz biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău. Fiind un eveniment cu o însemnătate deosebită, la sărbătoare au participat credincioși și iubitori de muzică din oraș și din împrejurimi, alăturându-se și reprezentanți ai oficialităților locale.

La începutul sfintei Liturghii, pr. decan Isidor Dâscă a transmis un cuvânt de bun venit tuturor celor prezenți la acest moment istoric pentru Parohia "Sfântul Nicolae".

Predica a fost rostită de nunțiul apostolic, arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, transmițând și salutul Sfântului Părinte papa Francisc.

Cântările liturgice au fost pregătite de corul parohiei coordonat de pr. Richardo-Dominic Baciu. Lecturile au fost proclamate de credincioși, aceștia purtând și darurile la ofertoriu. Aranjamentele florale și ornarea bisericii i-au făcut pe toți să simtă însemnătatea acestei celebrări.

În încheierea acestei sfinte Liturghii pontificale, pr. decan Isidor Dâscă și-a exprimat mulțumirea față de bunul Dumnezeu, dar și față de nunțiul apostolic, care a binevoit să participe la acest moment de sărbătoare pentru întreaga comunitate. O mulțumire deosebită a fost îndreptată către maestrul organist Ioan Bejan, care timp de peste cinci ani de zile a muncit cu mult profesionalism pentru ca "Regina instrumentelor" să fie unică în țară, prin forma și designul ei.

Părintele paroh le-a mulțumit tuturor credincioșilor care și-au arătat generozitatea contribuind prin oferta lor la încununarea acestui minunat proiect, prin care celebrările liturgice vor fi mai solemne și mai frumoase.

După celebrarea sfintei Liturghii, nunțiul apostolic, Miguel Maury Buendía, a fost cel care a făcut deschiderea concertului de orgă. După această scurtă audiție maestrul Ioan Bejan, a prezentat istoricul acestei orgi.

Invitatul special venit de la Paris, Alexandru Catău a început concertul cu "Preludiu în Mi bemol major" BWV552 de J.S. Bach, continuând cu o succesiune de improvizații, de la clasic la modern, amprentă proprie, și terminând cu "Simfonia nr. 5 pentru orgă" în Fa minor (Allegro vivace, Alegro cantabile, Toccata).

La finalul acestor momente înălțătoare, pr. decan Isidor Dâscă i-a mulțumit organistului Alexandru Catău pentru concertul susținut. Această zi specială a lăsat în sufletele credincioșilor bucuria și totodată entuziasmul de a ne reîntoarce în această biserică măreață pentru a-i aduce laudă și mulțumire bunului Dumnezeu.

Pr. Leonard Farcaș

* * *

Ziarul "Deșteptarea" din Bacău, în articolul Când sunetele își trimit ecoul spre cer, semnat de de Ioan Bâșca, publicat în ediția online și în ediție tipărită, din 13 octombrie 2019, a relatat acest eveniment, completând cu date tehnice despre instrumentul inaugurat, despre meșterul Ioan Bejan și despre invitatul Alexandru Cătău. Redăm pasaje din acest articol:

Tuburile, cunoscute sub denumirea de fluiere, au dimensiuni diferite. Pornesc de la diametre mai mici decât degetul unui copil, ajungând ca abia să poată fi cuprinse de palmele unui adult. Aflu de la Ioan Bejan că de lungimea lor diferă și înălțimea sunetelor. Pot avea de la câțiva centimetri până la câțiva metri. Timbrul este stabilit mai ales de forma tubului și mai puțin de materialul din care acesta este confecționat, în general din staniu, aliaje staniu-plumb, zinc dar și din lemn.

Revenind la pădurea de fluiere, cel mai mare are 5 metri, este din metal, având un diametru de 230 mm, și frecvența de 32 HZ. Cel mai mic fluier are 10 mm, este tot din metal, cu 4 mm în diametru și frecvența de 16000 HZ. Vibrația coloanei este de ambele forme. Fluiere labiale și fluiere cu ancie. Față de orga demontată din Germania, care avea un total de 42 de registre sonore, dintre care 8 registre de ancie, cu un total de 2695 de fluiere, dintre care 132 trecute în prospect, orga montată în Bacău, este mult mai mare. Prin extindere au fost adăugate încă 5 registre, între care... trompeta spaniolă. Are 47 de registre, dintre care 9 de ancie, ajungând la 3214 fluiere.

Claviatura mai este numită și "manual". Pornește de la una singură, la orgile mici - cea de aici are trei - și poate ajunge până la șapte, cum este cea din Los Angeles, California, considerată cea mai mare din lume. "Tractura" este partea mecanică. La apăsarea degetului pe clapă se deschide ventilul care alimentează tuburile corespunzătoare cu aer.

Înainte de concert, invitatul special venit de la Paris, Alexandru Catău, a făcut o succintă prezentare a instrumentului, care are 24 m înălțime și 8 m deschidere: "Această orgă are tractură electro-pneumatică. Așa a fost ea gândită, concepută în anii șaizeci, pe tensiune electrică analogică, curent continuu. Acolo, consola fiind lângă instrument, nu se ridicau probleme tehnice de transmisie. Crescând distanța, cum este aici, ar fi apărut probleme de întârziere în transmisia electrică analogică. Acest lucru nu mai ajuta organistul. Dar având în vedere că tehnologia bitului a fost implementată și în orgă, transmisia prin fibră optică sau sistem wireless este aproape instantanee, pierderea fiind de o mili-secundă. Întârzierea este de fapt a sunetului care ajunge de la orgă la organist, dacă luăm în calcul viteza de propagare a lui, pe distanță de aproximativ 40 m, ca în cazul de față. Bineînțeles că la orga mecanică nu există nicio întârziere".

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 octombrie: Bacău "Sfinții Petru și Paul": Binecuvântarea orgii clasice și concert


 

lecturi: 2502.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat