Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Botezați și trimiși". Octombrie 2019 - Luna misionară extraordinară

Am intrat deja în luna octombrie, lună care, anul acesta, la invitația Sfântului Părinte, stă sub semnul unei luni misionare extraordinare, în care suntem invitați să privim la darul mântuirii ca la un dar universal, care-i include pe toți oamenii, indiferent de loc, rasă sau naționalitate. La 20 octombrie, vom celebra și Ziua Mondială a Misiunilor, iar mesajul Sfântului Părinte papa Francisc, adresat Bisericii Universale cu ocazia acestei zile, ne invită pe toți să privim la noi și la ceilalți ca la o misiune.

Despre Luna misionară extraordinară și noul an misionar

Mesajul acestei luni extraordinare este legat de centenarul promulgării scrisorii apostolice Maximum illud, a papei Benedict al XV-lea care-și dorea să dea un nou elan responsabilității misionare de a vesti Evanghelia. Spunea Sfântul Părinte Francisc atunci când anunța această inițiativă: "La sfârșitul unui teribil conflict mondial, pe care el însuși l-a definit măcel inutil, papa a simțit necesitatea de a recalifica evanghelic misiunea în lume, pentru ca să fie purificată de orice crustă colonială și să stea departe de acele intenții naționaliste și expansioniste care provocaseră atâtea dezastre". Chiar și astăzi e nevoie de o regândire a activității misionare în prisma vestirii evanghelice și a carității Domnului, răspândite în mod universal prin sfințenia vieții și împlinirea faptelor bune. Numai acestea trebuie să stea la baza motivației misiunii.

Biserica iese înaintea lumii purtând darul vieții divine, un dar universal pe care l-am primit de la Cristos prin Botez și pe care trebuie să-l transmitem mai departe prin bucuria și prospețimea vestirii evanghelice. Invitația de anul acesta este aceea de a trece dincolo de dimensiunea misionară din cadrul Diecezei de Iași, care ne duce automat cu gândul la misionarii noștri plecați în Kenya și Coasta de Fildeș, angajându-ne în mod concret în activitatea baptismală, aceea de a-l vesti pe Cristos în mijlocul societății actuale, în mijlocul lumii care tinde din ce în ce mai mult să uite de Dumnezeu și de valorile creștine.

Centrul Misionar Diecezan de Iași propune pentru anul misionar 2019-2020 aceeași temă propusă de papa Francisc, BOTEZAȚI și TRIMIȘI - Biserica lui Cristos în misiune în lume, încercând să transpună în mod practic mesajul Zilei Mondiale a Misiunilor de anul acesta. A mărturisi credința și a adera cu toată ființa la evanghelia lui Cristos înseamnă să-ți însușești această datorie primită la el: "Îmi veți fi martori până la marginile pământului" (Faptele Apostolilor 1,8). Pentru că Sfântul Părinte a vizitat anul acesta România și pentru că nu obosește să ne invite de fiecare dată să fim misionari, am hotărât ca figura reprezentativă a acestui an să fie papa Francisc, care spune: "Fiecare dintre noi este o misiune în lume pentru că este rod al iubirii lui Dumnezeu".

Să înțelegem mesajul Sfântului Părinte

Am redat și în ultimul număr al revistei "Lumina Creștinului" mărturia sorei Carine Nguimeya, din Camerun, care rezumă în mod simplu și pe înțeles aplicarea Mesajului Sfântului Părinte pentru luna aceasta. Pentru cei care nu au primit revista, iată mărturia:

"Sunt a doua fiică a unei familii catolice de 8 copii. Tatăl meu a fost paznic de închisoare, iar mama comerciantă. La vârsta de 11 ani alături de frații mei vindeam fructe și legume la stația de autobuz pentru a ne întreține. Mergând la școală m-am împrietenit cu o fetiță catolică de 12 ani pe nume Suzana care îmi vorbea des despre Dumnezeu, despre activitățile din parohie, despre cum se rugau dimineața și seara, iar Duminica venea să mă ia de acasă pentru a merge la biserică. Aceste gesturi și cuvinte ale ei trezeau în mine un sentiment minunat, chiar dacă era doar cu un an mai mare decât mine. Alături de sentimentul de minunăție, simțeam și un gol, pentru că vedeam la ea ceva ce mie îmi lipsea.

Într-o duminică m-a dus să le salut pe surorile misionare, o comunitate de surori poloneze. Nu mai văzusem niciodată surori atât de-aproape, frumoase în îmbrăcămintea lor lungă albastră și cu voal alb. Credeam că sunt îngeri. În acea zi a răsunat ceva puternic în interiorul meu; nu aș putea să spun ce a fost... Aceste surori au vorbit cu părinții pentru botezul meu și au acceptat. Nu-mi venea să cred! La vârsta de 15 ani, alături de sora mea mai mare, am primit Botezul. A fost cea mai frumoasă zi; semnele și gesturile, cuvintele rostite la botez mi-au dat impresia că în acea zi am început ceva nou: l-am întâlnit pe Dumnezeu și am experimentat iertarea lui. Este ceea ce vedeam în prietena mea Suzana și mie îmi lipsea! Acum suntem toți catolici".

Cred că mesajul acestei luni extraordinare este acesta: Când vom învăța toți să fim misionari asemenea Suzanei, prin gesturi și cuvinte, atunci viața divină va fi vestită, comunicată și dăruită tuturor, fără rezerve și fără frontiere. Conștiința faptului că toți sunt iubiți și mântuiți de Dumnezeu umple inima de bucurie și de entuziasm pentru a împărți tuturor viața divină primită la Botez.

Inițiative pentru Luna Misionară Extraordinară:

1. Activitatea - "Misionari prin cuvinte și gesturi"

Pentru o reînviere a conștiinței misionare am propus la nivelul întregii dieceze o activitate intitulată "Misionari prin cuvinte și gesturi". Membrii parohiilor, indiferent de vârstă, sunt invitați în cadrul sfintelor Liturghii duminicale din 6 și 13 octombrie să pună în cutia așezată în fața altarului o listă cu câteva persoane, membri ai familiei, prieteni sau cunoscuți, pentru a căror convertire și întoarcere la Dumnezeu ar dori să se roage. Credincioșii sunt rugați să nu pună bani în aceste cutii, ci doar listele, inițiativa fiind una strict de rugăciune. Alături de aceste nume, persoana poate nota numele unui continent și a unei țări pentru a căror misionari vrea să se roage. Adorația și rozariul din fiecare duminică a lunii octombrie vor fi oferite după intenția celor care și-au luat acest angajament de implicare misionară.

În săptămâna premergătoare Zilei Mondiale a Misiunilor, sub directa coordonare a Centrului Misionar Diecezan de Iași, toate cutiile vor fi adunate pe decanate și aduse în catedrala din Iași. La Liturghia solemnă din Ziua Mondială a Misiunilor cutiile vor fi așezate în fața altarului, iar episcopul Iosif Păuleț se va ruga pentru toate aceste intenții, oferind o binecuvântare specială tuturor celor care s-au angajat să pună în practică această activitate.

Îi rugăm pe toți cei care doresc să se implice, ca pe lângă rugăciuni și pomană, să încerce prin fapte și gesturi frumoase, prin îndemnuri și încurajări, să-i aducă la sfânta Liturghie și să-i apropie mai mult de Dumnezeu pe cei pentru care se roagă. Numai prin aceste gesturi mici și concrete, izvorâte dintr-o inimă iubitoare și blândă, vom reuși să fim misionari în comunitatea de care aparținem.

2. Deschiderea lunii misionare extraordinare

Îi invităm pe toți preoții ca în cadrul sfintelor Liturghii duminicale din ziua de 6 octombrie să confere o notă mai solemnă deschiderii Lunii misionare extraordinare, la nivel parohial, prin amenajarea altarului în notă misionară și așezarea cutiei pentru inițiativa "Misionari prin cuvinte și gesturi". Oamenii să fie conștientizați cu privire la datoria de a fi misionari, atât prin rugăciune, susținând zonele de misiune și misionarii, cât și prin fapte, ajutându-i pe cei din comunitate să se apropie mai mult de Dumnezeu și de Biserică.

3. Veghe, Adorație misionară sau Rozariu misionar - "Botezați și trimiși"

Fiecare parohie a Diecezei de Iași a primit deja un material pregătit în acest scop. Materialul își dorește să fie o propunere de a aprofunda angajarea misionară la care suntem chemați. Pentru cei care nu au primit materialul, dar doresc să-l folosească, îl pot descărca de aici:

- Veghe-Adorație (pdf);

- Rozariu (pdf).

4. Vizite în câteva parohii

Ne-am propus ca în această perioadă mai intensă a lunii octombrie să vizităm câteva parohii din Dieceza de Iași, așa cum am făcut și în anii precedenți. În aceste parohii dorim să ne rugăm împreună cu cei ce vor fi prezenți la aceste momente Rozariul misionar, sau vom celebra o adorație misionară urmată de sfânta Liturghie.

5. Seară specială dedicată misiunilor în cadrul Seminarului

Ne-am propus ca în această perioadă, împreună cu seminariștii să oferim un timp deosebit misiunilor și activității misionare, atât prin descoperirea experiențelor vii cu care seminariștii din anul pastoral s-au întors din misiune, cât și prin momente de împărtășire și rugăciune comunitară.

Încrezători că toate aceste inițiative vor duce la o reînviere a convingerii că suntem "Botezați și Trimiși", ne încredințăm harului lui Dumnezeu și mijlocirii mamei noastre cerești, Sfânta Fecioară Maria.

Să avem o lună binecuvântată și plină de har!

Uniți în rugăciune

Pr. Florin-Petru Sescu
director al
Centrului Misionar Diecezan Iași


 

lecturi: 1539.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat