Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: A doua ediție a simpozionului național "Fericitul episcop martir Anton Durcovici", o reușită

Fundația "Anton Durcovici" a organizat sâmbătă, 28 septembrie 2019, a doua ediție a simpozionului național "Fericitul episcop martir Anton Durcovici". Evenimentul s-a desfășurat în biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman, marcând împlinirea a doi ani de la înființarea fundației și deschiderea noului an cultural.

"Preacucernice părinte paroh Pavel Chelaru, stimați invitați, dragi membri și susținători ai Fundației «Anton Durcovici», ne revedem astăzi în casa Domnului, în fața imaginii fericitului episcop martir, pentru a marca, a sărbători, cel puțin două momente importante: împlinirea a doi ani de la înființarea fundației noastre, actul oficial fiind emis în ziua de 2 octombrie 2017n și deschiderea noului an culturaln prin organizarea acestui simpozion național. La cele două momente, putem adăuga însă și alte motive ce merită a fi amintite: introducerea Grădiniței "Anton Durcovici" în rețeaua școlară din România, realizată la 9 septembrie 2019, dar și emiterea sentinței judecătorești prin care solicitările comitetului director au fost aprobate, printre care, numirea unui nou președinte în persoana colegului meu, Alexandru Iștoc. Iată așadar, cât de importantă este această zi și câtă rezonanță are pentru noi numele Anton Durcovici. Citeam că cel mai frumos loc din lumea aceasta în care se poate regăsi cineva este în inima unei persoane sau în rugăciunile ei. Vă invit, așadar, acum să ne rugăm pentru fundația noastră, pentru ca ea să fie pentru un moment în unul din cele mai frumoase locuri", a fost cuvântul de deschidere a evenimentului, aparținând directorului fundației, Dragoș Toma.

După momentul de rugăciune, participanții au avut ocazia să asculte o experiență unică de viață. Pr. Marius-Petru Bîlha, din Ordinul Fraților Minori Conventuali din România, rector al Institutului Teologic Franciscan "Sfântul Francisc de Assisi", originar din Hălăucești, a avut un privilegiu: să fie interpretul papei Francisc pe toată perioada vizitei în România.

"Misiunea aceasta a depășit simplul fapt de a traduce tot ce spune Sanctitatea Sa. Am fost chemat, cel puțin așa am simțit și am trăit, să fiu vocea în românește a Sfântului Părinte (vorbită sau scrisă/subtitrată) și era important ca, prin această voce, mesajul Sfântului Părinte să ajungă la inima omului, să fie înțeles", a spus în deschidere pr. Marius Bîlha.

Simpozionul a continuat cu lansarea volumului de poezii Promisiune, aparținând autoarei Maria Imbrea. Recenzia cărții a fost realizată de profesoara de limba și literatura română Monica Grosu, prefața fiind realizată de profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu. Maria Imbrea s-a născut la 8 decembrie 1962, în satul Traian, comuna Săbăoani, județul Neamț, din părinții Carolina și Bernard Percă. A studiat la școala din sat, apoi la Colegiul Tehnic "Petru Poni", încheind cu Universitatea Danubius Galați, Facultatea de Științe Economice. A lucrat 25 de ani la CFR, iar de cinci ani lucrează în străinătate. Chiar dacă dragostea pentru scris a fost cunoscută în viața concitadinilor romașcani, a debutat în domeniul literar abia acum, din dorința de a onora o sfântă promisiune făcută mamei, în ultima lună de viață.

Lansarea de carte a fost însoțită de un miniconcert de orgă în interpretarea maestrului Adrian-Irinel Aciobăniței. Originar din Bacău, a început să studieze pianul încă de la vârsta de 10 ani. În timp, concomitent cu orga a studiat muzica de camera, contrapunctul, armonia, formele muzicale și compoziția. Studiile muzicale le-a făcut concomitent cu facultatea de inginerie mecanică și informatică. A făcut studii biblice și teologice ca autodidact. A compus multe lucrări pentru orgă, muzică liturgică coral instrumentală, muzică simfonică și trei mise. A lucrat în învățământ ca profesor de informatică.

Ultimul eveniment cultural a fost conferința "Introducere în istoricul Mișcării Focolarelor", susținută de două surori venite special din București.

Simon Ilona, una dintre primele focolarine din Romania ce a cunoscut mișcarea în vremea comunistă, în anii '80. Pentru a urma chemarea la focolar a lăsat totul și a mers să locuiască într-un alt oraș pentru a revoluționa lumea cu iubirea lui Dumnezeu. O perioadă a fost urmăriră de securitate, a fost chemată la interogatorii, dar iubirea a învins întotdeauna teama. Din cauza alegerilor sale religioase a pierdut locul de muncă la un moment dat, dar Dumnezeu a avut grijă și mai târziu s-a putut specializa în Pedagogie specială.

Tatiana Barbici, originară din Slovenia, face parte din comunitatea focolar de mai bine de 40 de ani. Timp îndelungat a fost responsabila Centrului Mișcării din Croația, la Faro, unde se află un orășel al Mișcării Focolarelor. A locuit trei ani chiar în Centrul Mișcării Focolarelor de la Rocca di Papa (în apropierea Romei - unde a trăit și fondatoarea Mișcării, Chiara Lubich).

Simpozionul s-a încheiat cu sfânta Liturghie de la ora 18.00 și ulterior cu un moment de socializare.

Fundația va organiza lunar astfel de activități, dedicate unui public larg și diversificat.

Dragoș Toma

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

28 septembrie: Roman: A doua ediție a simpozionului național "Fericitul episcop martir Anton Durcovici", o reușită


 

lecturi: 1233.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat