Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Săbăoani: Hramul comunității "Sfântul Mihail Arhanghelul"

În sărbătoarea Sfinților Mihail, Gabriel și Rafael, Arhangheli, din ziua de 29 septembrie 2019, în biserica "Sfântul Mihail Arhanghelul" din Săbăoani, am avut bucuria ca Preasfințitul Aurel Percă, alături de PS Anibal Saldaña Santamaria, episcop de Panama, și alți preoți invitați, să oficieze sfânta Liturghie a hramului.

Sărbătoarea a început cu câteva zile înainte, când credincioșii alături de păstorii din parohie au pregătit biserica și au încercat să reînvie unele tradiții peste care s-a așezat uitarea.

Liturghia a început cu salutul de "Bine ați venit" al părintelui paroh Irinel îndreptat către cei doi episcopi, preoți, autorități locale, oaspeți și credincioși.

Părintele predicator, Gheorghe Cojocaru, a subliniat că viața este o luptă între bine și rău, între lumină și întuneric, între har și păcat, o luptă dusă de altfel și-n cer așa cum am auzit în lecturile proclamate, care s-a coborât și pe pământ, o luptă care nu se oprește, iar arhanghelul Mihail a avut rolul său, și anume, acela de a apăra dreptatea divină.

Lupta cea mai grea de pe acest pământ este acea luptă cu tine însuți, războiul nevăzut din noi. În această luptă avem nevoie de ajutorul divin, de sacramentele Bisericii, de cuvântul lui Dumnezeu, de sfânta Împărtășanie.

A precizat, de astfel, că arhanghelul Mihail are mereu sabia scoasă pentru luptă și cântarul în mână care aduce mereu echilibrul în viața noastră, iar scopul hramului este acela de a ne întreba: Cine suntem și cine trebuie să fim?

Părintele ne-a îndemnat să trăim ca fii ai lui Dumnezeu, să-l avem pe arhanghelul Mihail în frunte și tuturor să ne amintească că "Nimeni nu e ca Dumnezeu!"

Preasfințitul Anibal Saldaña Santamaria a mulțumit pentru cei doi preoți din Dieceza de Iași care activează ca preoți misionari în Panama și a subliniat mărturia de credință a tuturor credincioșilor din Dieceza de Iași, iar pe final ne-a îndemnat astfel: "Rugați-vă pentru noi!"

La finalul sfintei Liturghii părintele paroh Irinel a ținut să-i mulțumească bunului Dumnezeu pentru această sărbătoare frumoasă și arhanghelului Mihail care ne-a ocrotit și a mijlocit pentru noi, părintelui predicator, corului pentru cântările care au răsunat în această biserică și tuturor pentru implicare pentru ca sărbătoarea să fie cât mai frumoasă.

Preasfințitul episcop Aurel Percă a invocat arhanghelul Mihail să vegheze mereu asupra comunității din Săbăoani și asupra tuturor celor care sunt plecați.

La ieșirea din biserică, cei prezenți au servit o felie de cozonac și un pahar de vin prin bunăvoința câtorva membri din comunitate.

Camelia Fechetă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 septembrie: Săbăoani: Hramul comunității "Sfântul Mihail Arhanghelul"


 

lecturi: 1935.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat