Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul sora Pelagia Iusco, din Congregația "Notre Dame de Sion"

În ziua de 27 septembrie 2019, a trecut la Domnul sora Pelagia Iusco, din Congregația "Notre Dame de Sion". Sora Pelagia s-a născut la 1 aprilie 1926, la Ieud, în Maramureș, într-o familie de rit greco-catolic.

De tânără, simte chemarea la viața consacrată și intră în Congregația "Notre Dame de Sion", trecând în perioada de aspirandat prin comunitățile din București și Budapesta. Perioada comunistă o găsește ca postulantă în comunitatea din București, și precum toate celelalte membre, în septembrie 1948 va trebui să părăsească mănăstirea, în urma decretului de desființare a institutelor religioase. Pentru sora Pelagia vor urma ani grei se suferință, despre care va vorbi totdeauna cu zâmbetul pe buze și plină de recunoștință față de Isus și Sfânta Fecioară.

În noiembrie 1948, sora Pelagia este arestată pentru prima dată și interogată, pentru a da informații despre preoții greco-catolici. În 1949 este arestată din nou, împreună cu alți credincioși, și dusă la închisoarea din Sighet, iar după 7 luni de anchetă și interogatoriu este condamnată la închisoare. Timpul anchetei a fost unul extrem de dur, cu suferința unor bătăi crâncene. La proces, procurorul a citit actul de acuzare, arătând rozariul și spunând - "armă albă cu care otrăviți sufletele tinerilor". Este condamnată la 3 ani de închisoare, la care se vor adăuga alte luni suplimentare, detenție pe care o va ispăși în diferite închisori. După eliberare, este luată și trimisă cu domiciliul forțat la Tazlău (județul Neamț). În toate încercările acestei perioade de detenție și domiciliu forțat, s-a încredințat ocrotirii Sfintei Fecioare, așa cum ea însăși va spune mai târziu - "Fără nici o îndoială, Măicuța Sfântă m-a ocrotit. Am avut mult de îndurat, dar le-am acceptat pe toate, din iubire pentru Dumnezeu, și crucea mi s-a părut ușoară, pentru că era spre mărirea lui".

După anii domiciliului forțat, se stabilește la Dej, unde erau mai mulți preoți franciscani cu domiciliu forțat și unde va putea beneficia de asistență spirituală. Chiar dacă securitatea va continua să o supravegheze, dorința ei de consacrare va fi foarte vie, astfel, pronunță primele voturi în anul 1962 în confesional, iar cele perpetue în anul 1968, într-o mică biserică cu ușile încuiate.

Căderea comunismului o trăiește la Miroslava (județul Iași), alături de tinere în formare, dornice de a se consacra lui Dumnezeu în institutul nou înființat al Slujitoarelor lui Cristos, Marele Preot. În același timp, căderea comunismului va permite Congregației "Notre Dame de Sion" să se reorganizeze și să adune surorile rămase în familii în anul 1948 și pe cele care au pronunțat voturile în clandestinitate. Sora Pelagia va merge pentru un an în Italia, iar la întoarcerea în țară va sluji în diferite comunități, precum Baia Maie și Satu Mare.

În anul 2010, vine în comunitatea din Roman, unde se va remarca prin bucuria cu care va vorbi despre dăruirea sa lui Isus. În ciuda închisorii și a suferințelor, ea nu a lăsat să se stingă niciodată focul iubirii pe care-l insufla și celor din jur, încurajând totdeauna la fidelitate și dăruire totală. Ultimii ani i-a petrecut la pat, acceptând totul cu dragoste și uneori chiar cu mult "umor".

Mulțumim Domnului pentru sora Pelagia, pentru mărturia vieții ei de fidelitate și credință și pentru ceea ce a reprezentat și reprezintă pentru congregația noastră.

Sora Pelagia - așa cum spuneai deseori, - de sus din ceruri să veghezi și să mijlocești pentru noi, alături de părinții fondatori!

Liturghia înmormântării va fi celebrată luni, 30 septembrie 2019, ora 10.00, la biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman.

Dumnezeu s-o odihnească în pace!

Surorile Notre Dame de Sion


 

lecturi: 3303.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat