Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Invitație la pelerinaj pentru tineri în Israel

În perioada 7-14 februarie 2020, Oficiul pentru Pelerinaje al Diecezei de Iași organizează un pelerinaj pentru tineri în Țara Sfântă. Programul include toate locurile sfinte care ne vorbesc despre Isus, Maria și despre lumea Noului Testament.

Pelerinajul nu este o excursie și nici nu are un scop turistic. Deși poate avea accente turistice, el își fixează, ca primă și centrală finalitate, să-i ofere participantului o experiență spirituală pe care acasă nu o poate avea; să dea credinței un "refresh"; să aducă o noutate în felul de a înțelege propria religie, pe Dumnezeu și chiar viața în ansamblul ei.

Un pelerinaj în Țara Sfântă are între toate pelerinajele care pot fi făcute în lumea creștină întotdeauna un caracter unic. E, geografic vorbind, locul unde Dumnezeu-Fiul a ales să se întrupeze, să trăiască, să moară, să ne mântuiască. E ambientul terestru în care viața lui umană a parcurs toate etapele, de la naștere până la înviere. Deci, mergem la Isus acasă!

Din moment ce pelerinajul este pentru tineri și cu tinerii, poate în mintea cuiva se înfiripează întrebarea: Ce fel de tânăr ar trebui să fie cel care își dorește un asemenea pelerinaj? S-ar cere vreo condiție anume? Pe străzi și în școli întâlnim tineri inteligenți și mai puțin inteligenți; cu o dotare bună, material vorbind, sau cu o arătare mai modestă; cu considerații politice liberale sau social-democratice; tineri absorbiți de griji profane și tineri care au și căutări de natură sufletească. Toate aceste diferențieri sau clasamente nu contează decisiv într-un pelerinaj. Contează însă mult intenția clară de a trăi niște zile în orizontul credinței în Isus. E foarte important să vrei încă de acasă să te lași interpelat de Dumnezeu care ar putea să-ți spună ceva personal în liniștea unei bazilici din Țara Sfântă sau pe un munte cum e cel al fericirilor, sau într-o grotă cum e cea a păstorilor. E foarte important, ca precondiție de participare, să ai dispoziția să-l lași pe Dumnezeu să facă așa ceva. Chiar să-l rogi pentru asta!

Prezența în locurile sfinte este pentru toate facultățile noastre sufletești: sentimente, minte, imaginație, voință. Vom vedea cum este acum, ne vom imagina cum a fost atunci, vom încerca să simțim lucrurile în ambivalența lor: antică și contemporană; ne vom gândi la patrimoniul unei credințe care își are punctul de plecare în Omul-Dumnezeu Isus, în jurul căruia gravitează istoria bimilenară a creștinismului; vom vrea, prin reflecție și meditație, să avem trăiri spirituale prin care să ni-l familiarizăm pe Isus și pe cei care i-au fost apropiați, prieteni, în timpul locuirii lui fizice pe pământul nostru.

Cu privire la perioada aleasă, 7-14 februarie 2020, am ținut cont de sugestia unora de a plasa pelerinajul într-un timp favorabil. Timpul estival îi împrăștie pe tineri în tot felul de locuri și prin tot felul de joburi, din interiorul și mai ales din afara granițelor țării. Săptămâna de pelerinaj este de aceea în perioada vacanței intersemestriale pentru studenți.

Destinatarii sunt toți tinerii. Nu doar studenții vizați de invitația de a fi de față la acest pelerinaj. Pot fi și familiile tinere care își doresc să trăiască în spirit adecvat vârstei lor o asemenea experiență în țara lui Isus. În speranța că vom fi un grup consistent, rugăciunile vor fi mai animate, cântecele mai vii, comuniunea mai antrenantă.

Prețul pelerinajului include tot ceea ce are nevoie o persoană pe parcursul celor 7 zile: transport aerian și cu autocar modern cazare, hrană, facilități, taxe. La limită, cineva și-ar putea spune că nu mai trebuie să aibă nici un euro în plus. Dacă totuși câțiva, pentru suveniruri! Suma de 850 euro poate avea un efect de blocaj pentru capitalul unui tânăr. Însă ea, pentru a demonta o eventuală anxietate a minții, poate fi fragmentată. Cât se poate de repede trebuie asigurat biletul, de aceea și acontul. Apoi, pot fi făcute economii pe parcursul lunilor; eventualele cadouri pot fi convertite în mici contribuții financiare la "desăvârșirea" prețului; apoi vine și Crăciunul, și Moșul odată cu el, și mai știe Dumnezeu ce alte ocazii de binefacere. Până în preajma plecării se poate achita prețul. Nu e musai până la 20 noiembrie!

Cei care să gândesc să facă acest pelerinaj, mă pot contacta oricând, cu rugămintea de a-mi permite să răspund când pot, pentru detalii, informații sau nelămuriri.

Până atunci, cu tot calmul, vă puteți face pașaportul, în cazul în care nu-l aveți, deoarece vom fi în Orient, în afara UE, și e necesar acest document care trebuie să aibă o valabilitate mai mare de 6 luni din momentul pășirii pe teritoriul Israelului. Formalitățile birocratice s-au simplificat mult în acest sens!

Pr. Cristian Diac - tel. 0740/218261 (și whatsapp-ul recomandat pentru mesaje și eventualul grup care se va constitui); e-mail: christianusdiac@gmail.com.

Voi afișa și un program detaliat cu toate locurile pe care le vom vizita!

Încredințez Domnului și Fecioarei Maria demersurile pregătitoare și mai ales pelerinajul din perioada 7-14 februarie, care să fie pentru toți o experiență unică pentru credința și viața noastră

Pr. Cristian Diac

* * *

Informații despre pelerinaje sunt la pagina "Pelerinaje" din meniul Cateheză, pe www.ercis.ro.


 

lecturi: 6582.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat