Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Cursuri de formare pentru preoți. Seria a II-a: 17-20 septembrie 2019

În perioada 17-20 septembrie 2019 au avut loc la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian cursuri de formare teologică pentru preoți. Prezenți în această serie 40 de preoți, pe lângă formarea teologică, am avut parte și de prezentarea anumitor aspecte juridice și contabile de interes parohial, cât privește bunurile bisericești și administrarea lor.

Episcopul auxiliar Aurel Percă ne-a însoțit pe parcursul tuturor zilelor de formare, iar pe lângă părinții profesori de la Institutul Teologic din Iași au fost și invitați laici care au detaliat aspectele civile legate de administrarea bunurilor Bisericii conform legislației statale.

PS Aurel Percă a prezentat tema cursurilor din acest an ca o temă cu un impact provocator, pentru a ne educa la o mai mare angajare personală și conștiincioasă în raportul nostru cu bunurile materiale ecleziale.

În prima zi, pr. Mihai Pătrașcu a reluat prezentarea canonică a bunurilor Bisericii din cartea a cincea din Dreptul Canonic în contextul diecezei noastre, reamintindu-ne: de unde provin bunurile materiale în dieceză și în parohii; în ce mod trebuie administrate bunurile de către comunitatea creștină care are un responsabil în persoana parohului; cine și cum administrează bunurile parohiei și ale diecezei.

Prin urmare, s-a accentuat faptul că în calitate de păstor al unei comunități, parohul, conform canoanelor, este responsabil nu numai de sacramente, liturgie, cateheză, caritate, ci și de administrație. El este reprezentantul legal, atât în orânduirea canonică, cât și în cea civilă.

Pr. Lucian Farcaș a fundamentat din punct de vedere al moralei sociale administrarea bunurilor bisericii, evidențiind și finalitatea caritativă a acestora.

După amiază, PS Iosif Păuleț ne-a încurajat în aprofundarea legilor și a normelor pentru buna administrare a bunurilor. Totodată ne-a îndemnat să întărim spiritul de comuniune și frățietate între noi, preoții.

Pr. Mihai Budău a prezentat precizări referitoare la normele cu privire la securitatea și sănătatea în muncă și situațiile de urgență.

În a doua zi, pr. Benone Farcaș a reamintit câteva norme, legi canonice care trebuie respectate cât privește pregătirea la căsătorie, alcătuirea formalităților pentru ca o căsătorie să fie atât validă, cât și licită; importanța dosarului matrimonial, normele care prevăd celebrarea Liturghiei și ceea ce urmează după celebrarea acestui sacrament. Iar în a doua conferință ne-a adus în prim plan norme canonice privind protecția copiilor și a persoanelor vulnerabile.

După amiază, pr. Cristinel Fodor a prezentat un subiect care are tangențe cu tema generală: cum să administrăm dimensiunea economică a parohiei.

În a treia zi, doamna avocat Mihaela Ciobanu a prezentat importanța demersurilor juridice cât privește problemele de administrare a bunurilor din parohii, iar doamna contabil Giovana Amartinesei a prezentat detalii în legătură cu activitatea contabilă și legislația ce trebuie respectată pentru ca parohia să desfășoare o contabilitate conformă reglementărilor civile.

Cu binecuvântarea PS Aurel Percă ne-am întors în comunitățile noastre parohiale pentru a continua activitatea pastorală în modul cel mai rodnic în raport cu ordinea bisericească și cu cea civilă.

Pr. Claudiu Nedelciu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17-20 septembrie: Traian: Cursuri de formare pentru preoți: Seria a II-a


 

lecturi: 1886.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat