Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Lupului: Sărbătoarea hramului și sfințirea grotei dedicate Fecioarei Maria

Duminică, 22 septembrie 2019, Preasfințitul Iosif Păuleț a prezidat Liturghia hramului Parohiei "Sfântul Padre Pio" din Valea Lupului și a sfințit grota dedicată Sfintei Fecioare Maria, "Rosa Mystica".

Hramul este sărbătoarea unei comunități religioase. A acelora care se simt "acasă" într-o biserică, dedicată unui sfânt sau unui moment din istoria mântuirii ("hram", în slavona veche, înseamnă "casă").

Parohia Valea Lupului, după sfințirea bisericii dedicată sfântului Padre Pio în anul 2017, prin grija pr. Alois Hîrja, devine încetul cu încetul "acasă", pentru tot mai multe familii, tinere și mai puțin tinere, care se mută în această zonă rezidențială a Iașului, în continuă dezvoltare.

Și anul acesta, am parcurs un itinerar de rugăciune și de pregătire, pentru a celebra cum se cuvine sărbătoarea comunității. Novena de rugăciune către sfântul Padre Pio ne-a apropiat mai mult de patronul și ocrotitorul nostru. Vizionarea unui film deosebit despre viața lui ne-a făcut prezente chipul și gesturile sale. Celebrarea penitențială, condusă de părintele Viorel Ababei însoțit de alți șase preoți, ne-a oferit iertarea milostivă a lui Dumnezeu, pentru care sfântul Padre Pio s-a jertfit o viață întreagă în scaunul de Spovadă. Adorația euharistică, organizată de Grupul de Rugăciune "Padre Pio", ne-a făcut să gustăm bucuria intimă a comuniunii cu Dumnezeu și cu frații, în credință.

Ziua de hram, duminică, 22 septembrie 2019, ne-a adus marea bucurie de a-l avea în mijlocul nostru pe episcopul Iosif Păuleț, care a lăsat să cadă asupra noastră binecuvântarea lui Dumnezeu, din mâinile Preasfinției Sale, proaspăt sfințite. Deși programul îi este atât de încărcat, Preasfințitul ne-a ales pe noi în această duminică, ca semn al preferinței Bunului Păstor pentru cei mici și din periferie. A fost prezent și primarul comunei, domnul Dumitru Mihailiuc, ca semn al aprecierii autorității locale pentru comunitatea noastră și pentru ceea ce suntem și facem noi, aici, în Valea Lupului.

La predică, părintele Daniel Iacobuț ne-a făcut să înțelegem și să simțim una dintre cele mai fascinante calități ale Sfântului Padre Pio, aceea de "padre", adică de părinte, într-o lume afectată tot mai mult de "criza paternității". Prezența unui tată, ferm și afectuos în același timp, este o condiție esențială pentru dezvoltarea integrală a oricărui om.

La sfârșitul sfintei Liturghii, vicepreședintele consiliului pastoral, doamna Petronela Petre, a mulțumit Preasfințitului Iosif pentru vizita pe care ne-a făcut-o în zi de sărbătoare, l-a asigurat de rugăciunea și de prețuirea noastră și i-a înmânat cadoul pregătit de comunitatea noastră: un bonsai, care să-i amintească de parohia noastră, "mică și întortocheată".

După sfânta Liturghie episcopul, împreună cu cei treisprezece preoți care au concelebrat, s-au oprit în fața noii grote, închinate Sfintei Fecioare Maria, "Rosa Mystica", pentru a o binecuvânta și pentru a ridica împreună o rugăciune de mulțumire către Mama noastră cerească.

A urmat un moment de comuniune, în care cu toții ne-am înfruptat din bunurile oferite cu generozitate de binefăcători. Anul acesta s-au dovedit insuficiente, semn că au fost mai mulți oaspeți decât în anii trecuți. Și pentru asta le mulțumim tuturor! Padre Pio să mijlocească pentru toți harurile de care au cel mai mult nevoie.

Pr. Bogdan Herciu, paroh

*

Discursul final al doamnei Petronela Petrea, vicepreședintele Consiliului Pastoral

Preasfințite Iosif,

În numele întregii comunități a parohiei noastre, vă mulțumesc pentru că ați binevoit să ne vizitați parohia, în zi de mare sărbătoare pentru noi, acum la începutul misiunii de păstor al diecezei. Cu toții ne-am bucurat la aflarea numirii Preasfinției Voastre și eram nerăbdători să vă cunoaștem și să vă primim binecuvântarea.

Vizita papei Francisc în țara noastră și numirea unui nou episcop în dieceza noastră au însemnat și pentru noi, catolicii din Valea Lupului, un motiv de entuziasm și de dorință, de a fi creștini mai buni și de a ne trăi mai intens credința. La ultimul consiliu pastoral am fost cu toții de acord "să ridicăm ștacheta" vieții spirituale în comunitatea noastră, pentru a ne apropia și mai mult de prezența și de lucrarea lui Dumnezeu.

Ne dorim să ascultăm invitația papei Francisc să nu mai rămânem liniștiți, în așteptare pasivă, în bisericile noastre și să trecem de la o pastorație de simplă conservare la o pastorație în mod hotărât misionară. Ne-am propus să facem lucrul acesta, urmând calea indicată de Preasfinția Voastră, atunci când ați fost consacrat: să recunoaștem tot mai mult Gloria lui Dumnezeu, să ne preocupăm de Binele Bisericii și să ne îngrijim de Mântuirea Sufletului nostru și al acelora pe care îi întâlnim.

Avem, însă, nevoie de ajutorul, de încurajarea și de rugăciunea Preasfinției Voastre. V-am pregătit un cadou simbolic, care să vă amintească de noi și nevoile noastre.

Parohia noastră, Preasfințite, este asemenea acestui bonsai. Este încă mică și destul de "întortocheată". Cu familii credincioase și practicante, dar și cu mulți tineri și familii tinere, care se mută în continuu în zona noastră și pe care ne dorim să-i atragem și să-i integrăm în comunitatea noastră. Asemenea acestui copăcel avem nevoie de multă lumină, de apă, de îngrășământ și de o mână expertă care să taie, atunci când trebuie și să modeleze creșterea noilor crenguțe.

Lumina o primim de la Cuvântului lui Dumnezeu, apa și îngrășământul de la sacramentele Bisericii, așteptăm de la Preasfinția Voastră mâna expertă și delicată care să ne ajute să îndepărtăm ceea ce ne dăunează și să modeleze ceea ce este încă în creștere în sufletele și în comunitatea noastră.

Vă dorim, Preasfințite, cât mai mulți ani buni și rodnici în slujirea pe care papa Francisc v-a încredințat-o pentru Marea Slavă a lui Dumnezeu, pentru Binele Bisericii și pentru Mântuirea sufletelor noastre! Vă promitem că vă vom însoți mereu cu rugăciunea și cu prețuirea noastră!

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 septembrie: Valea Lupului: Sărbătoarea hramului și sfințirea grotei dedicate Fecioarei Maria


 

lecturi: 1829.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat