Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Cel mai mare dar" - un film despre iertare și iubire - va fi lansat în România în luna octombrie

Filmul "Cel mai mare dar" - "Un film care ne va arăta că iertarea este singura armă capabilă să pună capăt oricărui conflict... cu povești incredibile și frumoase de reconciliere, de împăcare din întreaga lume. Asasini care cer iertare, victime care iartă ... pare ficțiune, dar este realitate!" - regizat de Juan Manuel Cotelo în anul 2018, având 107 minute, va fi lansat în România la 11 octombrie 2019 în Cinema "Afi Cotroceni" din București. Filmul va fi proiectat și în "Timișoara Shopping Center" începând cu 11 octombrie, iar în cinema "Florin Piersic" din Cluj, începând cu 18 octombrie. Ora exactă va putea fi consultată cu câteva zile înainte la cinematografele mai sus menționate sau pe pagina de facebook @infinitomasunoromania ori site-ul www.celmaimaredar.com, unde poate fi urmărit și un scurt montaj video de prezentare ("trailer"), fiind prezentată și distribuția.

Ce s-ar întâmpla în toată lumea dacă politicienii, sportivii, mijloacele de comunicare, educatorii și mai ales părinții, am încuraja iubirea în loc de ură? Nu este o utopie. O lume în pace este într-adevăr posibilă!

"Cel mai mare dar" este un film pentru tot publicul, mai ales pentru cei care cred că ceea ce li s-au întâmplat este de neiertat. De aceea, trebuie văzut de cât mai multe persoane, elevi, studenți, politicieni, actori, sportivi, bogați, săraci... toți avem nevoie de iertare. Filmul prezintă povești incredibile de reconciliere din diferite părți ale lumii.

Juan Manuel Cotelo asigură că obiectivul acestui film este "Să invite toți oamenii la iertare, mai ales pe cei care cred că ceea ce li s-au întâmplat lor nu mai are loc pentru iertare".

*

Un articol scris în presa spaniolă despre filmul "Cel mai mare dar":

"Iertarea este cea mai bună armă în dobândirea păcii"

Asasinate, sechestrări, trafic de droguri, furturi, înșelăciuni, violări, genocide... Suntem bine informați despre acestea. Haideți să arătăm soluția. Pentru că ea există și deja am experimentat-o. Nu este teorie, ci practică, reală. Funcționează Întotdeauna.

Am avut privilegiul să cunosc persoane care au suferit asemenea agresiuni. De asemenea i-am cunoscut și pe agresorii lor. Primii au iertat și celorlalți le-au părut rău și au cerut iertare. Sfârșitul conflictului.

În toate cazurile, am constatat pe fețele lor și în cuvintele lor, libertatea obținută prin harul iertării. Erau sclavi ai urii... astăzi sunt liberi, persoane noi, copii.

Iertarea este eficace, chiar și în inimile care par împietrite. Nu există o altă rețetă mai bună pentru a dobândi pacea. Iertarea este un dar care nu se merită și nici nu se poate cumpăra.

În greacă se spune "hiper" - "don". CEL MAI MARE DAR.

Acestea sunt cuvintele lui Juan Manuel Cotelo, directorul filmului. Un jurnalist spaniol care din 1987 a intrat în lumea audiovizuală ca producător, regizor și actor.

Aș dori să încep prin a spune că m-a umplut de emoție faptul că un film vorbește despre iertare, dar nu despre o iertare oarecare, ci de cea care pare imposibil de obținut. De asemenea, îmi umple inima de bucurie faptul că există persoane care se străduiesc să ducă pe marele ecrane, o poveste diferită. Una al cărui sfârșit nu este cel pe care toți îl știm pe de rost, unde lumea se emoționează când vede sânge și simte satisfacție atunci când "răzbunarea" a fost plătită.

Mă simt norocos că pot scrie despre acest film pentru că sunt conștient de ceea ce iertarea, ar putea însemna pentru o țară ca a mea, Columbia. În care violența, abuzul, sechestrul și traficul de droguri, a făcut să fim recunoscuți ca fiind una din cele mai violente și corupte țări.

Gata cu încurajarea răzbunării

Este adevărat, ne-am obișnuit să aplaudăm răul, să-i punem o coroană răzbunării și să ne simțim fericiți de moartea altora. Să fim sinceri, toți am vrut ca cel rău să moară într-un film, să putrezească în închisoare sau ca ceva incredibil de defavorabil să-l oprească.

Este ceva natural ca ranchiuna, furia și frustrarea, să domine în noi când am fost răniți. Și de aceea, propunerea acestui film, pe lângă faptul că m-a surprins, mi s-a părut riscantă. Oare nu avem toți inima puțin împietrită?, nu ne este greu să-l iertăm pe cel ce ne-a trădat?, nu preferăm să sprijinim formula "Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte"?

"Cel mai mare dar" este unul din acele filme care ne invită să ne debarasăm de orice prejudecată, de orice neîncredere și frică atunci când vine vorba de iertare. Este posibil să-l iert pe cel care mi-a ucis copilul, cel care mi-a luat fericirea și mi-a umplut viața de ură? Pot să-l privesc în ochi pe cel care a protagonizat un atentat fără să simt dorința de a-l omorî? Este posibil să mă dezbrac de rănile care îmi zgârie sufletul și să îmbrățișez iertarea ca să renasc din nou?

Victime cu sete de iertare

Nu sunt cuvinte pentru a exprima acest lucru. Asasinul vrea să ceară iertare? Autorul crimei simte părere de rău? Cel care a omorât cu sânge rece imploră iubire? Ce mare dar din partea lui Dumnezeu! Acest sentiment, această sete de iertare din partea victimelor, izvorăște din adâncurile inimii a unei ființe care a fost atinsă de har.

Și nici vorbă de victime. Cine ar putea să-l ierte pe cel care a provocat atâta rău? Într-un interviu pentru ziarul "El Pais", Juan Manuel Cotelo narează întâlnirea lui cu un om care se afla în închisoare într-una din închisorile din Columbia, și afirmă:

"Am trăit cea mai mare manifestare de dragoste pe care am putut să o trăiesc vreodată: victimele s-au îmbrățișat, s-au sărutat și au împărtășit cu multă umilință timpul, mâncarea și băutura lor cu ucigașii rudelor lor".

Cotelo asigură că obiectivul acestui film este "Să invite toți oamenii la iertare, mai ales pe cei care cred că ceea ce li s-au întâmplat lor nu mai are loc pentru iertare".

Să-i servim publicului ceva mai bun

Mereu am crezut că cinematografia are o putere imensă, un film bun poate să ne schimbe viața și o poveste bună poate să șteargă complet stereotipurile sau structurile solide ale gândirii pe care le credem indestructibile.

Să îndrăznim să aplaudăm bunele povești, acelea care arată o față complet diferită de ceea ce ne oferă în mod normal cinematograful, acelea care ne demonstrează că nu tot este scris.

Marele beneficiu a filmului "Cel mai mare dar" este că nu e vorba doar de o încercare săracă de a ne face pe noi să credem prin intermediul ficțiunii că imposibilul se poate obține. Nu este o parodie, nici un film de teroare, "Cel mai mare dar" este un portret viu a unor persoane din diferite părți ale lumii care au îndrăznit să meargă împotriva prognosticurilor, care s-au transformat în eroi fără mantie și în ființe demne de admirat pentru curajul lor.

Acest film este, fără îndoială, un dar venit din cer. Unul dintre acele proiecte care merită tot zgomotul și agitația. Chiar este nevoie de aceste povestiri, povestiri despre împăcare, părere de rău, iertare, speranță, dragoste și recunoștință.

*

Tot Juan Manuel Cotelo ne spune despre film:

"Cred că după încheierea proiecției filmului, atunci când se vor deschide ușile cinematografului, nu vor ieși doar spectatorii dinăuntru. Cred că va ieși și un val de iubire care se va extinde prin acel cartier, prin acel oraș, prin acea țară. Sălile cinematografice care vor proiecta #CELMAIMAREDAR, se vor transforma, și sunt sigur de asta, în epicentre de iubire, într-o lume care este atât de pedepsită din cauza urii."

Și chiar așa a fost și după primele proiecții din Spania. Un băiat, emoționat, ne-a spus: "Astăzi începe pentru mine o nouă viață". Altcineva a spus: "ESTE UN CUVÂNT CARE, DUPĂ VIZIONAREA ACESTUI FILM, ȘI-A PIERDUT COMPLET SENSUL: DE NEIERTAT"

Altă tânără, atinsă de mesajul filmului, ne-a spus că își va ierta părinții. Și o femeie a venit din Elveția, doar ca să-l vadă!

Acestea sunt doar câteva din reacțiile tuturor celor care l-au văzut și-l vor vedea.

*

Echipa "Infinito+1", care promovează acest film în România, lansează următoarea invitație:

"Dacă am reușit să vă transmitem puțin din entuziasmul nostru și doriți să ne ajutați cu răspândirea mesajului iertării în comunitățile dvs.., vă invităm să deveniți ambasadori ai iertării, așa cum ne îndeamnă Juan Manuel Cotelo și să le cereți tuturor să intre pe site și să ceară filmul în orașele în care locuiesc:

https://www.youtube.com/watch?v=IvfDW0Kkun4&feature=youtu.be

Materialul promoțional poate fi găsit:

- https://www.facebook.com/infinitomasunoromania/ - pagină "Infinito+1" în română

- https://www.facebook.com/infinitomasunoorg/ - pagină oficială "Infinito+1"

- www.celmaimaredar.com - site-ul filmului".

Printre filmele regizate de Juan Manuel Cotelo amintim "La ultima cima" (Ultima culme - 2010), "Mary"s Land" (Ținutul Mariei - 2013), "Footprints: The path of your life" (Urmele pașilor - cărarea vieții tale - 2016, despre Camino de Santiago),

Ovidiu Bișog


 

lecturi: 5573.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat