Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bârnova: Primul Mir în parohie

Duminică, 15 septembrie 2019, în Parohia Bârnova, în cadrul Liturghiei solemne a hramului, "Sfânta Fecioară Maria Îndurerată", cei 12 copii și tineri au primit și sacramentul sfântului Mir. La această sărbătoare au participat episcopul auxiliar Aurel Percă și 15 preoți, comunitatea catolică din Bârnova și invitații candidaților la Mir.

Avem astăzi imensa bucurie de a fi împreună pentru celebrarea unui eveniment deosebit: noi, cei 12 copii și tineri ai parohiei din Bârnova, suntem prima "generație" care a primit sacramentul Mirului în această parohie. Suntem în același timp conștienți de faptul că noul sacrament pe care l-am primit ne va ajuta să devenim mai maturi și mai responsabili în trăirea și mărturisirea, prin gând, cuvânt și faptă, a credinței noastre. Prin puterea sacramentelor, pas cu pas, Dumnezeu ne face să participăm din ce în ce mai mult la planul său de mântuire. Nu trebuie decât să ne lăsăm în voia Creatorului, să ne dorim să fim asemenea unor vase de lut pe care Atotputernicul și Întreitul Dumnezeu le plăsmuiește potrivit voinței și înțelepciunii sale eterne.

Parohia Romano-Catolică Bârnova și împrejurimi, cu hramul Sfânta Fecioară Maria, Îndurerată - 15 septembrie, a fost înființată prin decret episcopal la 1 iulie 2017 de către Excelența Sa Petru Gherghel, episcop de Iași, ca oficiu parohial propriu, începând cu 1 august 2017. După doi ani de la înființare, anul acesta 2019 avem scrisă o pagină de istorie, în cartea parohiei: duminică, 28 aprilie 2019, 11 copii l-au primit pe Isus în taina euharistică și azi 12 copii și tineri îl primesc pe Duhul Sfânt în cadrul solemn al hramului!

Am dori să oprim această clipă pentru a prelungi bucuria atât de mult așteptată. O bucurie pe care o putem exprima cel mai bine ca pe un cântec de biruință, aducând Domnului rugăciuni de mulțumire și preamărire și zicând într-un glas: "Sfânt, Sfânt este Domnul Sabaot! Pline sunt cerurile și pământul de mărirea lui!"

Așa cum Duhul Sfânt a lucrat în inimile apostolilor, schimbându-le viața, la fel și noi vrem să ne lăsăm îndrumați de același Duhul Sfânt în comunitatea noastră pentru a fi modele de trăire a credinței.

La sfârșitul Liturghiei Preasfințitul a mulțumit părintelui paroh pentru organizarea frumoasă a sărbătorii și a amintit că, deși nu avem biserică, cei 12 miruiți vor sta la temelia credinței parohiale și a viitoarei biserici!

Trei copii miruiți au mulțumit la finalul Liturghiei episcopului pentru taina sfântului Mir: "Excelență, mulțumim lui Dumnezeu, Stăpânul istoriei, pentru bucuria de a vă avea în mijlocul comunității noastre, ca instrument de slujire după modelul lui Cristos, pentru a ne administra taina sfântului Mir. Ca semn de prețuire, vă oferim, simbolic, un buchet de flori și un cadou! Vă rugăm să le primiți cu drag și să vă aduceți aminte de noi!"

După mulțumirea episcopului corul a cântat, un "Mulți ani!", după care a mulțumit părintelui paroh: "O mulțumire specială adresez acum prietenului nostru, părintele paroh Pavel Beșleagă! Vă mulțumim pentru grija și pasiunea, pentru prietenia și înțelepciunea de care ați dat dovadă și pe care ni le-ați inspirat în timpul orelor de cateheză, ajutându-ne să ne pregătim cum se cuvine pentru primirea acestui nou sacrament".

Mulțumirile au continuat cu părinții și nașii candidaților de la Mir: "Sămânța vieții și a credinței o avem de la părinți, de aceea le mulțumim că ne-au crescut în har, în dragoste față de Cristos și pentru că mereu ne vor arăta drumul spre Maica noastră Biserică. Domnul să vă binecuvânteze și să vă păstreze sănătoși, în iubire și fidelitate! Spre bucuria voastră, astăzi în fața altarului, ne-ați prezentat lui Dumnezeu ca el să-l reverse asupra noastră pe Duhul Sfânt! Dorim, de asemenea, să îndreptăm un gând de apreciere spre nașii noștri, să ne rămână adevărați prieteni, sfătuitori în clipe dificile și să ne amintească mereu de tăria și forța harului baptismal ce s-a desăvârșit astăzi în noi".

La terminarea mulțumirilor toți preoții din altar au primit câte un trandafir și un mulțumesc!

Darurile Duhului Sfânt ce le-am primit cu toții la această celebrare să ne întărească în credință!

Noi, cei 12 miruiți

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 septembrie: Bârnova: Administrarea Mirului. Foto: Adrian Cuba


 

lecturi: 1803.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat