Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Deschiderea anului școlar 2019-2020

Duminică, 15 septembrie 2019, în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași s-a marcat deschiderea anului școlar 2019-2020, în cadrul sfintelor Liturghii de la ora 9.15 (pentru elevii din clasele primare și gimnaziale) și de la ora 16.00 (pentru elevii din clasele de liceu). La Liturghia copiilor a celebrat pr. Gabriel-Cătălin Păuleț, responsabil cu pastorația copiilor, iar la Liturghia tinerilor pr. Iosif-Claudiu Doboș, responsabil cu pastorația tinerilor, și pr. Robert Râtan, maestru de cor și dirijor al corului catedralei din Iași.

Elevii au răspuns prezent și au adus cu ei părinți și bunici, prieteni și colegi. Ghiozdanul multicolor, purtat pe umeri cu mult entuziasm de către protagoniștii noului an școlar, a avut menirea de a întări la nivel uman imaginea orânduirii și a responsabilității: așa cum după un orar zilnic precis și asta pentru a evita greutatea, cărțile și caietele, penarul, instrumentele muzicale sau de desen ocupă un loc precis în ghiozdan, tot așa în viața personală și interrelațională e necesar un ascensor al echilibrului între timpul destinat însușirii de noi informații și cel de relaxare, de dialog marcat de prietenie și întrajutorare necondiționată.

La nivel spiritual, am putea spune că ghiozdanul elevilor a creionat multicolor imaginea creativității și a diversității manifestate de Tatăl ceresc: așa cum în natura creată se dovedește a fi o fidelitate față de misiunea încredințată de Creator, tot așa, elevii în viața de credință, inițiată la Botez și destinată spre dezvoltare în etape prin Euharistie și Confirmațiune, să manifeste disponibilitate interioară în a primi Cuvântul evangheliei, de a-i privi cu seninătate pe semenii noi și de a acționa cu blândețe și răbdare în orice împrejurare.

În cadrul sfintelor Liturghii solemne de duminică, elevii au proclamat lecturile sfinte, au citit intențiile prin care au cerut ajutorul și binecuvântarea lui Dumnezeu asupra lor și asupra cadrelor didactice și au prezentat la oferirea darurilor ostii, cărți religioase, un ghiozdan cu rechizite, coș cu dulciuri și flori. Inima și sufletul celor prezenți au fost înălțate spre cer prin cântecele interpretate de corul "Îngerașii" și corul "Juvenes Ecclesiae".

Dimineață, la omilie, pr. Gabriel-Cătălin le-a explicat copiilor însușirea prin excelență a lui Dumnezeu Tatăl - milostivirea - așa cum ne-au transmis cele trei parabole din evanghelia zilei. Chiar dacă noi, uneori nu-l ascultăm și preferăm să stăm departe de casa sa, Dumnezeu ne iubește și ne așteaptă ca să revenim pentru a primi iertarea și prietenia.

După-amiază, adresându-se liceenilor, pr. Iosif-Claudiu le-a spus: "Cum este Dumnezeu? Ce imagine avem despre Dumnezeu? Pentru că imaginea pe care o avem despre Dumnezeu influențează raportul nostru cu el, modul în care ne gândim viața și spiritualitatea noastră. Isus ne prezintă adevăratele trăsături ale lui Dumnezeu-Milostivire. El respectă libertatea noastră: suferă atunci când ne facem zei turnați, chipuri cioplite, atunci când punem ceva sau pe cineva în locul lui Dumnezeu fără să fie Dumnezeu. Interesant: Dumnezeul libertății ne oferă viață. În schimb, idolii cer adorația noastră și ne transformă în sclavi. Dumnezeu stă mereu cu ușile deschise și așteaptă să ne întoarcem, ba chiar se bucură atunci când ne vindecă de cancerul păcatului, pentru că el este un Dumnezeu iubitor și gingaș, nu vrea moartea, ci viața fiilor săi. De aceea, cu umilință să recunoaștem că ne-am făcut și noi idoli, dar să ne întoarcem la el cu dorința de schimbare. Să imprimăm în inima și în mintea noastră aceste trăsături ale lui Dumnezeu pentru a nu părăsi niciodată casa Tatălui nostru și pentru a simți mereu că el ne îmbrățișează și ne dăruiește mereu iertarea sa".

La sfârșitul sfintei Liturghii a fost implorat Dumnezeu cel dătător de viață și fericire și a fost acordată binecuvântarea specială de început de an școlar. A urmat fotografia de grup și primirea dulciurilor.

Isus Cristos, Domnul și Învățătorul nostru, să-i păstreze în virtutea credinței, a speranței și a iubirii pe toți cei care sunt implicați în procesul de educație și de transmitere a valorilor umane și creștine!

Vă dorim tuturor o inimă duioasă în culorile toamnei!

Prof. Lăcrămioara Boroș

*

Impresii

  • "Acum la început de an școlar, noi, elevii cerem ajutorul Duhului Sfânt, ca prin darurile sale, să ne lumineze mintea în activitatea noastră școlară. Totodată, ne încredințăm sfintei Fecioare Maria, pentru a ne ocroti necontenit! Dragi copii, noul an școlar a început. Pentru unii va fi mai greu, pentru alții mai ușor, dar cu siguranță Duhul Sfânt ne va ajuta să trecem cu bine peste toate testările. Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă lumineze mintea la toate încercările de anul acesta!" (Brigitta Simon)

  • "Chiar dacă vara a trecut, noi, copiii vom rămâne în continuare bucuroși și plini de viață. Și în acest an școlar, Dumnezeu ne va ajuta și va fi alături de noi ca să pătrundem în tainele cunoașterii. Îmi doresc să iau note bune, să aflu lucruri noi și să-mi fac noi prieteni" (Ema-Rebeca Farcaș)

  • "Mă bucur că am început anul școlar și de abia aștept să-mi salut colegii și învățătorii. Sper că anul acesta să mă ajute Dumnezeu la învățătură și le urez colegilor mei să aibă un an bun cu sănătate și să fie dornici de învățătură!" (Cristian Nechita)

  • "Pentru anul școlar 2019-2020 le urez tuturor copiilor un an cu note bune, mulțumire și fericire. Iar pentru profesori, le doresc elevi silitori, răbdare și «o cutie cu pastile pentru dureri de gât»!" (Eliza Giurgică)

  • "Mult succes în noul an școlar tuturor copiilor. Sfânta Maria Îndurerată să vegheze asupra noastră, a tuturor, să ne ofere înțelepciune și deschidere spre învățătură! Un an școlar bun tuturor!" (Maria și Tiberiu Penelea)

  • "În acest an școlar, mi-am propus să devin olimpic. Dar ca să reușesc acest lucru, va trebui să muncesc foarte mult. Va fi greu, deoarece nu prea găsesc timp pentru a învăța la materiile de care am nevoie. Poate m-ar ajuta ceva rugăciuni!" (Robert Burcă)

  • "La începutul fiecărei toamne, sunetul clopoțelului adună copiii pentru un nou început de drum. Copiii se îndreaptă cu pași înceți în a cunoaște lucruri noi. Le urez tuturor copiilor un nou an școlar cu note bune și multe împliniri!" (Luiza Burcă)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 15 septembrie: Iași: Deschiderea anului școlar 2019-2020. Liturghia copiilor

- 15 septembrie: Iași: Deschiderea anului școlar 2019-2020. Liturghia tinerilor


 

lecturi: 1310.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat