Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Cursuri de formare pentru preoți: Seria I (10-12 septembrie)

În perioada 10-12 septembrie 2019 a avut loc la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași întâlnirea primei serii de preoți din Dieceza de Iași pentru cursurile de formare teologică permanentă, care anul acesta a avut ca temă "Bunurile bisericești și administrarea lor". A participat la conferințe și a moderat dezbaterile PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Au fost prezenți aproximativ 90 de preoți.

Prima conferință a fost prezentată de pr. Mihai Pătrașcu, profesor de drept canonic la Seminarul din Iași, și a avut ca titlu: "Norme canonice privind administrarea bunurilor bisericești". În cadrul acesteia s-a evidențiat importanța unui vademecum cât privește gestionarea bunurilor care revin Bisericii. De asemenea, s-a vorbit despre necesitatea ca fiecare parohie să aibă un consiliu parohial pastoral și unul economic care să dezbată modalitățile eficiente de utilizare a bunurilor imobile, a terenurilor sau a veniturilor dintre parohie. Deși consiliul are un rol consultativ, importanța lui nu trebuie subestimată pentru nicio comunitate parohială. Administrarea bunurilor este ordinară și privește cheltuielile curente, colectele sau taxele stolare, și extraordinară. În cazul acesteia din urmă este nevoie de aprobarea ordinariului locului, adică a episcopului în cazul Diecezei de Iași, atunci când se intenționează înstrăinarea sau darea în folosință a unor bunuri imobile, angajarea de personal în activitățile parohiale sau achiziționarea de terenuri gestionarea unor obiecte de patrimoniu parohial cu valoare mare.

A doua conferință a tratat despre "Aspecte morale în administrarea bunurilor bisericești". Pr. Lucian Farcaș, profesor de teologie morală la același institut, a subliniat caracterul moral al actului administrativ întreprins de paroh sau de administratorul parohial. Bunurile parohiale, de orice natură ar fi ele, nu sunt bunurile personale ale parohului, iar el nu devine proprietarul lor. Nu atât abilități administrative sau de gestiune i se cer preotului, cât mai ales un simț de responsabilitate cu privire finalitatea comunitară a bunurilor care circumscriu capitalul material și spiritual al unei parohii.

"Precizări referitoare la normele SSM și ISU" a fost subiectul celei de-a treia conferințe pentru ziua de 10 septembrie, prezentată de domnul Mugurel Greculeac. Orice biserică, fiind o unitate publică, trebuie dotată cu sisteme actuale de securitate care să prevină orice fel de incident sau pericol în stare să afecteze siguranța sau, mai grav, să cauzeze moartea persoanelor. Aici s-au adus lămuriri cu privire la instruirea personalului angajat, protecția muncii, mijloacele de prevenire a incendiilor sau a altor disfuncționalități prin verificarea instalațiilor de orice natură. De asemenea, s-a discutat și de penalitățile și sancțiunile care se aplică în cazul neglijării indicațiilor venite de la SSM și ISU.

A două zi de conferințe a adus în atenția preoților participanți trei teme cu caracter teologico-pastoral: "Prevederi canonico-pastorale relativ la sacramentul Căsătoriei", "Norme canonice privind protecția copiilor și a persoanelor vulnerabile", prezentate de Mons. Benone Farcaș, rector la Seminarul din Iași și profesor de drept canonic, și "Avariția", conferință pregătită de pr. Cristinel Fodor, profesor de spiritualitate, și prezentată de pr. Ionuț Imbrișcă. Părintele rector a trasat liniile doctrinare cu privire la sacramentul Căsătoriei: proprietăți, condiții, impedimente, dispense, forme de celebrare. În a doua conferință a vorbit despre maxima atenție care trebuie să se acorde în acest timp caracterizat de scandaluri în Biserică, comportamentului față de copii sau persoane la vârstă minoră în cadrul activităților pastorale. Pedofilia, abuzul sau violența de orice natură sunt păcate foarte grave cu efecte devastatoare. În acest sens, Conferința Episcopilor din România a emis un ghid cu privire la normele care privesc disciplina și prevenirea unor asemenea păcate în rândul persoanelor consacrate și a tuturor persoanelor angajate în activități bisericești. În cea de-a treia conferință, "Avariția", s-a accentuat atitudinea pe care trebuie să o aibă orice preot vizavi de bunurile trecătoare. Sobrietatea, simplitatea, distanțarea față de patima posesivității pot fi vizibile în toate sferele de viață ale preotului: activitate administrativă, vestimentație, folosirea timpului etc.

Ultima zi de conferințe, 12 septembrie, a fost dedicată discuțiilor în jurul problemelor juridice și contabile ale parohiei. Au conferențiat: doamna avocat Mihaela Ciobanu pe tema "Aspecte juridice în administrarea parohiei", și doamna expert contabil Giovana Amartinesei, a cărei conferință s-a intitulat "Aspecte privind contabilitatea în parohie și cunoașterea-respectarea legislației specifice". Au fost făcute precizări cu privire valoarea actelor emise de parohie, importanța consultanței de specialitate, achiziționarea sau înstrăinarea de bunuri imobile, administrarea cimitirelor. De asemenea, s-a vorbit despre transparența financiară cât privește veniturile, contabilizarea lor permanentă.

Discuțiile între preoți, întrebările adresate conferențiarilor, lămuririle aduse de PS Aurel Percă în diverse probleme economice și juridice, precizările făcute la sesizările diverselor situații din câmpul pastoral au adus lumină și claritate. Preotul, după cum reiese din natura tematicilor discutate, nu este numai predicatorul strict al evangheliei, și nici numai îndrumătorul spiritual al oamenilor. Competențele lui se extind și asupra unor domenii lipsite de caracter evident teologic, dar care demonstrează înțelepciunea lui de a conduce poporul lui Dumnezeu și de a gospodări cât mai bine cele ce ține de biserică, în moduri care poate să slujească drept exemplu pentru ceilalți.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-12 septembrie: Iași: Cursuri de formare pentru preoți: Seria I


 

lecturi: 2919.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat