Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Seminariștii "Opera Don Guanella" din Iași pe "Camino de Santiago"

Camino de Santiago nu este un drum oarecare, ci unul foarte special, mai ales pentru seminariștii guanellieni care au făcut acest camino pentru vocațiile lor, pentru drumul care doresc să îl aleagă în viață.

Suntem seminariștii "Opera Don Guanella" din Iași și am început pelerinajul nostru, de 118 km, de la Sarria, în ziua de 30 iunie 2019 și am ajuns la Santiago în ziua de 4 iulie 2019.

În Santiago se află mormântul sfântului Iacob, apostol și prieten bun al lui Isus care a ajuns în Spania să predice vestea cea bună și astfel a adunat mulți discipoli.

Când sfânta Maria a fost pe moarte, toți apostolii s-au întors la Ierusalim mai puțin Bartolomeu. S-a întors și sfântul Iacob, iar pe drum a fost oprit de păgâni care i-au cerut să scuipe numele lui Isus și să aleagă altă viață. Iacob l-a ales pe Isus și a fost decapitat. Din acest motiv capul său a fost găsit la Ierusalim, iar trupul lui adevărat la Santiago, fiind săpate în jurul lui alte 4.000 de morminte.

Pe acest drum sunt importante cinci lucruri.

Primul lucru este săgeata. Ea este cea care ne indică drumul, Isus fiind calea, adevărul și viața. Un al doilea lucru foarte important este rucsacul cu care pleci la drum. Înainte de plecare este foarte important să îți faci rucsacul și cel mai important este ce îți este cu adevărat de trebuință. La un moment dat îți dai seama că ai pus lucruri de care nu aveai nevoie și acest lucru ne ajută să înțelegem că trebuie să facem curat în viața noastră. Al treilea lucru important sunt bandajele, deoarece pe acest camino nimeni nu scapă de durere. Prin durere noi devenim mai puternici, cum spune sfântul Paul: atunci când sunt slab, sunt mai puternic. Al patrulea lucru este un baston, mai ales la drum lung, deoarece ne ajută să ne continuăm drumul mai ușor. Ca și acest baston, sunt la rândul meu un baston de care ceilalți pot să se sprijine? Ultimul lucru și cel mai important este scoica, ea simbolizează botezul, renașterea noastră în numele lui Cristos. Scoica este semnul că cei care fac acest camino doresc să se schimbe în numele lui Cristos.

Sunt unele persoane care fac acest camino pentru a se elibera de viciile lor, alții pentru sport, alții pentru iertarea păcatelor lor etc. Bine, toate motivele sunt bune, dar ce legătură au cu mormântul sfântului Iacob? Niciuna. Drumul acesta este pentru Isus și din iubirea sa față de el, așa cum și el ne-a iubit pe noi dându-se la moartea pe cruce.

Duminică, 21 iulie 2019, la Roma, în Piața "Sfântul Petru", am primit binecuvântarea Sfântului Părinte papa Francisc după rugăciunea "Angelus".

Toți am fost foarte fericiți și ne-am întors în țară schimbați după aceste experiențe atât de minunate și vă dorim tuturor să aveți posibilitatea să le experimentați din plin.

Andrei-Gabriel Tălmăcel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Seminariștii "Opera Don Guanella" din Iași pe "Camino de Santiago"


 

lecturi: 1717.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat