Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Solonețul Nou în sărbătoare

În zilele de 31 august și 1 septembrie 2019, polonezii din satul Solonețul Nou, comuna Cacica, au celebrat Dozynki - Sărbătoarea Roadelor, iar duminică, 1 septembrie, 33 de copii au primit taina sfântului Mir.

Cea de-a XIV-a ediție a "Sărbătorii Roadelor" a început la ora 11.00 cu sfânta Liturghie la biserica "Coborârea Duhului Sfânt" din localitate unde s-au sfințit roadele pământului. Liturghia a fost prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, concelebrând Mons. Paul Strejac, care activează în corpul diplomatic al Vaticanului, pr. Stanislav Cucharec, vicedecan de Bucovina și paroh de Solonețu Nou, împreună cu preoți din Decanatul de Bucovina și din alte parohii din Dieceza de Iași.

După sfânta Liturghie, credincioșii împreună cu preoții și oficialitățile s-au îndreptat spre Casa Polonă unde au vizitat toate standurile pregătite și au vizionat programele artistice susținute de Ansamblul "Sołonczanka" din Solonețu Nou, Ansamblul "Pogórzanie din Gorlice" - Polonia, Ansamblul "Mała Pojana" din Poiana Micului, dar și grupul tinerilor Dimma's care a încântat publicul cu un alt fel de gen muzical ce a fost foarte apreciat. Am petrecut împreună într-o atmosferă caldă cu oaspeți din Polonia, Ucraina, reprezentanții Ambasadei Republicii Polone la București, reprezentanți ai autorităților locale și județene, reprezentanții asociațiilor "Dom Polski" din România, reprezentanții altor minorități naționale (germani, ucraineni), precum și vecinii români. De menționat că anul acesta au fost prezenți și reprezentanți ai comunității poloneze din Pătrăuții de Jos din Ucraina, Forumul Democrat German din Câmpulung Moldovenesc, dar și reprezentanți ai Primăriei din Zakopane (Polonia) care au avut propriul stand.

La manifestări au participat reprezentanți ai Departamentului de Cooperare cu diaspora poloneză și cu polonezii din străinătate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Polonia, mareșalul Voievodatului Podkarpacie, primarul din Zakopane și raionul Rybnik, împreună cu alți delegați, consulul Republicii Polone la București, schimbul V al Contigentului Militar Polonez care staționează la Craiova, dl. Amet Aledin, secretar de stat al Departamentului pentru Relații Interetnice, reprezentanți ai autorităților locale.

O doua zi, încă de dimineață satul se pregătea din nou de sărbătoare. După un timp de pregătire, sub îndrumarea părintelui paroh, pr. Stanislav Cucharec, 33 de candidați l-au primit pe Duhul Sfânt cu darurile sale, duminică, 1 septembrie 2019, la ora 16.00, în biserica "Coborârea Duhului Sfânt" din Solonețu Nou. Cu mare bucurie, preoți din Decanatul de Bucovina și din alte parohii, comunitatea din Solonețu Nou, dar mai ales candidații la sfântul Mir i-au primit pe PS Iosif Păuleț și pe Mons. Ionuț Strejac într-o atmosferă de mare sărbătoare. Cel mai așteptat moment al sfintei Liturghii a fost conferirea sacramentului Mirului, candidații primindu-l astfel în suflete pe Duhul Sfânt cu cele șapte daruri, în toată plinătatea sa. Episcopul a întins mâinile asupra celor care primesc Mirul și a chemat pe Duhul Sfânt asupra lor; după aceea a pus mâna peste fiecare și le-a uss fruntea cu sfântul Mir.

Nașii le-au fost alături, aceștia rugându-se pentru ei la primirea acestei taine. Biserica a răsunat atunci când cei 33 de candidați împreună cu nașii și credincioșii din biserică și-au reînnoit făgăduințele de la sfântul Botez, pentru ca mai apoi să fie unși cu sfânta Crismă.

Mirul face parte dintre acele sacramente care se conferă o singură dată, de aceea primirea lui trebuie să fie una specială. Sacramentul Mirului produce o pecete pe sufletul creștinului, adică un semn de neșters, numit caracter. Este sacramentul maturității creștine.

Alina Spaine

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 31 august - 1 septembrie: Solonețu Nou: Sărbătoarea Roadelor

- 1 septembrie: Solonețu Nou: Administrarea Mirului


 

lecturi: 1567.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat