Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: PS Petru Gherghel - Liturghie de mulțumire

Duminică, 1 septembrie 2019, în comunitatea sa natală din Gherăești, PS Petru Gherghel s-a îndreptat spre Domnul cu un gând de preamărire și de mulțumire pentru toate darurile pe care le-a primit din marea sa bunătate și și-a exprimat în rugăciunea sfintei Liturghii recunoștința față de părinții trecuți la cele veșnice, față de familie și față de comunitate.

Sfânta Liturghie, de la ora 11:00, a fost prezidată de PS Petru, alături fiindu-i părintele paroh, Daniel Ghitiu, părintele Iosif Enășoae, părintele Petru Sebastian Tamaș, părintele Mihai Dâscă, OFMConv, părintele Ionel Dâscă, OFMConv, părintele Iulian Tancău, părintele vicar, Valerică Ciobanu, și părintele Robert Râtan, care a ținut cuvântul de învățătură, îndemnându-ne să ne ridicăm privirea spre cel pe care PS Petru l-a indicat în toată activitatea sa pastorală - Isus Cristos.

Chiar dacă PS Petru a dorit o simplă Liturghie de mulțumire, comunitatea din Gherăești i-a pregătit un mic moment de prețuire la finalul sfintei Liturghii. Câțiva copii, alături de corul parohiei, au cântat "Ciobănaș cu trei sute de oi" (versuri adaptate), melodie atât de îndrăgită de Preasfințitul, iar câteva persoane au intonat două poezii despre viața și activitatea păstorului nostru. Au mai intervenit în cuvântul de recunoștință, primarul comunei, Pavel Bereșoae, și fostul primar, Carol Bereșoaie.

La final, părintele paroh a menționat: "Astăzi, comunitatea natală a Preasfinției Voastre trăiește un moment plin de emoție, dar și de recunoștință față de Dumnezeu și față de Preasfinția Voastră. Am putea să spunem că este o Primiție emerită. ... Au trecut 54 de ani binecuvântați, de la «prima primiție» a Preasfinției Voastre, care, cu toată priceperea și bunăvoința, nu pot fi cuprinși de aceste umile cuvinte ale mele, sau de poezii, articole, reportaje sau montaje video. Preasfințite, probabil sunt puțini acum prezenți, dintre cei care v-au fost alături, atunci în 1965, și care ar putea să ne împărtășească bucuria comunității trăită atunci. Credem că nici Excelența Voastră, pe atunci preot nou sfințit, nu îndrăznea să preconizeze un așa parcurs frumos, ce avea să vi-l pregătească Dumnezeu, drum pe care, mai ales prin rugăciune, gherăeștenii v-au fost alături. Este adevărat, biserica este alta, enoriașii nu sunt aceiași ca atunci, satul s-a schimbat și a înflorit, toate s-au schimbat, pentru că doar Dumnezeu este veșnicul martor al trecerii noastre pe acest pământ. Lui să-i aducem prinos de mulțumire, pentru că, ascultându-vă ruga din stema episcopală, «Ca toți să fie una», ne-a ținut și pe noi, cei din Gherăești, uniți cu trupul Bisericii Catolice".

Îl rugăm pe bunul Dumnezeu să-l binecuvânteze pe episcopul nostru Petru pentru slujirea sa episcopală și să-l copleșească în continuare cu harurile sale!

Pr. Valerică Ciobanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 septembrie: Gherăești: PS Petru Gherghel - Liturghie de mulțumire


 

lecturi: 4511.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat