Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Campus de formare cercetășească: "Nu cum, dar pentru ce"

În perioada 26 august - 2 septembrie 2019, a avut loc campusul de formare pentru tinerii care, după ce au făcut campusul de formare metodologică, urcă la nivelul superior al formării pentru a educa cercetașii. Au fost șapte participanți, un formator și o persoană care s-a ocupat cu administrația. Campusul s-a făcut pe traseul Târgu Ocna - Ciugheș Palanca. Tot traseul a fost parcurs pe jos și a fost presărat cu teme, activități, probe practice dovedite și trăite la întâlnirile cu tinerii și copiii din parohiile prin care au trecut.

La sfârșit de vară, când apatia și-ar fi putut pune amprenta ușor peste suflet, câțiva cercetași au răspuns afirmativ chemării slujirii lui Cristos, continuând drumul formării lor de a deveni lideri, avându-l drept model pe Isus, adevăratul păstor, participând la Camp-ul de formare integrativă, intitulat "Urcând pe Trotuș", desfășurat în perioada 26 august - 2 septembrie 2019.

Campusul s-a derulat de-a lungul a opt zile, începând la Târgul Ocna, când participanții veniți tocmai din Adjudeni, Buzău, București și Hălăucești și-au intersectat drumurile, fiind uniți de aceeași dragoste pentru cercetășie.

Cu rucsacii în spate și cu Dumnezeu în inimă, scoutiștii au urmat traseul de la Târgul Ocna până la Ciugheș, trecând prin localități precum Dofteana, Dărmănești, participând la temele de formare ținute de părintele Alois Hîrja și Delia-Patricia Benchea, încercând să lase în urma lor "o lume un pic mai bună decât au găsit-o", după cum propria lor deviză propune.

Scopul principal al camp-ului a fost formarea pe baza unei viziuni integrative în ceea ce privește cercetășia pentru ca participanții să devină buni lideri creștini. Eforturile formatorilor și ale participanților au urmărit să pună în valoare experiențele și să elaboreze o viziune mai profundă a cercetășiei pentru o slujire mai eficientă și mai conștientă prin: dezvoltarea capacității de a realiza schimbări, rafinarea artei de a fi lider, prin raționalizare argumentativă și prin împlinirea unor finalități și obiective mai precis elaborate, susținerea modelului educativ, nu doar prin teorii, ci prin modelul vieții personale și colective.

Campusul a conținut patru zile de campus mobil și trei zile de campus local, culminând cu un hike de 24 de ore în care participanții au avut de străbătut 44 km, timp suficient pentru a reflecta la relația lor cu Dumnezeu.

În centrul temelor prezentate de formatori au stat la bază cele trei "S"-uri: scouting-ul (procesul de rezolvare a problemelor), spiritualitatea și simbolismul, participanții având posibilitatea de a aplica cele învățate, făcând activități educative cu copiii din localitățile prin care au trecut, realizându-și propriile proiecte și participând zilnic la sfânta Liturghie.

Campusul de formare integrativă reprezintă a doua etapă în procesul de formare a unui lider creștin, acesta începând cu Campusul de formare metodologică, prin care se explică modalitatea educativă promovată de scout; formarea integrativă explicând cauzalitatea acestei metode, după cum și deviza camp-ului sugerează: "Nu cum, dar pentru ce".

La finalul camp-ului cercetașii au fost trimiși în misiune, apostolatul lor de abia în acel moment începând. Bine hrăniți cu sfintele sacramente, după ce au primit binecuvântarea, luminați de Duhul Sfânt, și-au luat angajamentul de a face educație catolică și de a duce mai departe Cuvântul lui Dumnezeu spre centrul lor local, prin activitățile de slujire pe care le vor realiza.

Astfel, cercetașii au plecat cu zâmbetul pe buze, angajați în misiunea slujirii aproapelui înseninați de gândul că "adevărata fericire constă în a-i face pe ceilalți fericiți" (cf. Robert Baden Powell, fondatorul mișcării Scout).

Delia-Patricia Benchea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 august - 2 septembrie: Târgu Ocna - Ciugheș Palanca: Campus de formare cercetășească: "Nu cum, dar pentru ce"


 

lecturi: 934.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat