Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Coman: Sfințirea bisericii și consacrarea altarului

Consacrarea altarului și sfințirea bisericii cu hramul "Sfânta Maria, Regină" din localitatea Coman, județul Bacău, au avut loc sâmbătă, 24 august, în cadrul sfintei Liturghii celebrate de PS Aurel Percă, înconjurat de mulți preoți, "nași", oaspeți și mulți credincioși.

Localitatea Coman din comuna Sănduleni este situată pe versantul de apus al culmii Petricica, la jumătatea distanței dintre Bacău și Onești (25 km). La marginea satului este șoseaua care se constituie drept cale de acces spre orașele de referință și spre localitățile învecinate.

Pe la anul 1750, pe acest teritoriu se conturaseră două sate distincte: Găidari și Coman. Din cauza alunecărilor de teren, mai ales din anul 1972, cele două sate s-au contopit pe terenul actualei localități. Ca etnie, preotul istoric Iosif Gabor, de fericită amintire, susținea că locuitorii acestui sat s-ar trage din poporul cumanilor.

Comunitatea romano-catolică din Coman a aparținut de Parohia Luizi-Călugăra, iar din anul 1968, Episcopia de Iași a înființat Parohia Coman, de care aparțineau și credincioșii catolici din localitățile Bârzulești și Petricica.

Clădirea bisericii vechi era construită din lut și era datată din 1923. Pentru că era foarte mică, credincioșii au început lucrările la noua clădire a bisericii, găsindu-se, prin donații și achiziții, teren chiar în mijlocul satului. Din cele afirmate de preotul Iosif Matei, în anul 1989 s-au început lucrările pentru a construi biserici atât în parohie, cât și în filiale. Clădirile bisericilor din filiale au fost sfințite la 27 iunie și respectiv 28 iunie 1997, iar de la 1 septembrie 2013 acestea au devenit parohie de sine stătătoare, cu sediul la Bârzulești.

Noua biserică din Coman are 39 m lungime, 17 m lățime, iar la 7 martie 1991 preotul decan Ștefan Erdeș i-a binecuvântat temelia. Coordonator, ctitor principal și de multe ori proiectant, executor și muncitor a fost preotul paroh Iosif Matei, care a trecut la Domnul în anul 2018, după mai bine de zece ani de suferință.

Dedicarea altarului a inclus și momentul când 11 relicve au fost sigilate în nișa pregătită pentru a găzdui asistența spirituală a sfinților: Anton de Padova, Tereza a Pruncului Isus, Rita din Cascia, Tereza din Avila, Ioan Paul al II-lea, Padre Pio, Guido M. Conforti; și a fericiților: Ieremia Valahul, Veronica Antal, Ana Maria Adorni și Vladimir Ghika. Biserica este printre puținele din țară care are și stațiuni pentru devoțiunea "Calea luminii".

Cu ocazia evenimentului, au fost apreciate eforturile făcute de preoții parohi: Anton Pârțac, Ioan Simon, Iosif Matei, Daniel Cobzaru și Alois Hîrja, parohul actual al comunității.

Cu toții suntem recunoscători lui Dumnezeu și multor binefăcători, chiar din societatea civilă, care cu credință au lucrat și au făcut eforturi mari ca istoria mântuirii să devină vizibilă și concretă între noi în Coman.

Prof. Silviu Butacu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 august: Coman: Sfințirea bisericii și consacrarea altarului. Foto: Ovidiu V. Bișog


 

lecturi: 4683.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat