Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nisiporești: Zile de sărbătoare

În perioada 23-25 august 2019, în localitatea Nisiporești, județul Neamț, s-a organizat un pelerinaj prilejuit de împlinirea unui an de când slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal a fost ridicată la cinstea altarelor, fiind declarată fericită.

Veronica Antal a fost fiica satului Nisiporești care, deși a trăit doar 23 de ani, a impresionat nu numai prin martiriul său, ci, mai ales, prin dragostea sa pentru Mirele veșnic, pregătindu-se în scurta ei viață, prin rugăciune și fapte bune pentru întâlnirea supremă. Din copilărie, fericita Veronica l-a iubit pe Dumnezeu și, din dragoste pentru el, parcurgea adesea un drum destul de lung, până la Hălăucești, pentru a-l primi pe Isus, în inima sa, pentru a se întări cu harurile sale, pentru a duce o viață curată, dăruită lui Dumnezeu.

Rugăciunile, faptele bune, dragostea pentru cei nevoiași, pentru bătrâni și bolnavi au întărit-o pentru lupta finală a vieții ei, din care a ieșit învingătoare, trecând la Dumnezeu și la Mirele ei veșnic cu sfântul Rozariu strâns în mână. Pilda acestei tinere ne învață să nu abandonăm niciodată lupta pentru mântuire, să ne rugăm pentru ca "Isus să fie al nostru și noi să fim ai lui Isus", așa cum a făcut Veronica.

În ziua de vineri, 23 august, s-a deschis pelerinajul la biserica parohială din Nisiporești, unde au participat credincioși din Nisiporești precum și pelerini cinstitori ai fericitei Veronica, fecioară și martiră. La ora 17.00 a avut loc Calea Sfintei Cruci, condusă de pr. Fabian Blaj și animată de tinerii din Nisiporești. La ora 18.00 s-a celebrat sfânta Liturghie, celebrant principal fiind pr. Anton Acatrinei, asistent național OFS.

La cuvântul de învățătură, pr. Cristian Blăjuț a evocat personalitatea martirei Veronica Antal, aducând în actualitate diferite mărturii ale unor persoane care au cunoscut-o, accentuând faptul că Veronica a înfruntat răul, a avut curajul să se sacrifice pentru a-și păstra curăția, a rămas puternică și fidelă față de jurământul ei făcut Mirelui veșnic. De asemenea, părintele a vorbit în predica sa despre faptul că Dumnezeu a creat omul din iubirea sa nemărginită față de creația sa, iubire din care omul se împărtășește. Iubirea adevărată este mai puternică decât moartea, nu înșală, este perseverentă și nu poate fi cumpărată. Veronica a fost un exemplu de iubire și slujire a lui Dumnezeu până la moarte.

După sfânta Liturghie a avut loc binecuvântarea pelerinilor cu apă sfințită și cu relicva fericitei Veronica. De la ora 19.30 la 20.30, cinstitorii mamei noastre cerești au luat parte la Ora mariană, înălțându-și sufletul și mintea și cerând ajutorul ei divin.

În ziua de sâmbătă, 24 august 2019 au continuat manifestările din programul spiritual dedicat împlinirii unui an de la declararea "fericită" a Veronicăi Antal.

Programul a debutat cu un pelerinaj de la biserica parohială, de la monumentul închinat Veronicăi, spre locul unde aceasta și-a găsit sfârșitul străpunsă de peste patruzeci de lovituri de cuțit, sacrificându-și viața pentru păstrarea curăției. Avea strâns în mână rozariul, arma sfântă cu care s-a apărat de pornirile animalice ale criminalului.

La ora 8.45, la locul martiriului, s-a desfășurat un moment de rugăciune, de profesiune și de reînnoire a profesiunii. Pe drumul de întoarcere s-a recitat rozariul.

La ora 11.30, la mormântul fericitei din biserica parohială din Nisiporești, a avut loc Liturghia solemnă, celebrată de un număr însemnat de preoți. Cuvântul de învățătură a fost adresat mulțimii de pelerini, veniți din împrejurimi și chiar de mai departe, de pr. Cristian Blăjuț, care a menționat că fiecare creștin primește la botez trei virtuți: credința, speranța și dragostea. De asemenea, părintele a accentuat faptul că iubirea față de Dumnezeu nu este completă dacă nu este însoțită de iubirea față de aproapele. Întâi a fost iubirea lui Dumnezeu, pentru că a creat omul după chipul și asemănarea sa, apoi a fost iubirea noastră față de el, creatorul și răscumpărătorul nostru.

Credința în Dumnezeu nu se arată prin vorbe, ci prin faptele noastre, prin viața pe care o ducem zi de zi, călăuziți fiind de Dumnezeu. Dumnezeu nu ne cere imposibilul, nu ne cere să urnim munții, ci ne cere fapte concrete, prin care să-i arătăm iubirea și credința noastră. Apogeul credinței noastre este trăirea cu Cristos, în Cristos și prin Cristos.

Credința Veronicăi Antal, fată simplă de la țară, iubirea pentru Mirele ei veșnic s-au manifestat prin lucruri obișnuite, dar pline de dăruire, de trăire sinceră și de respectare a poruncilor lui Dumnezeu.

Din mărturiile persoanelor care au cunoscut-o reies dovezile simple ale credinței și iubirii sale față de Dumnezeu și față de aproapele. Veronica iubea copiii, ajuta mamele cu copii mici, îi învăța să se roage, să primească cu evlavie sacramentele. Veronica avea spirit de rugăciune, era exemplu de generozitate și de practicare a virtuților. Iubirea față de Dumnezeu, trăirea acestei iubiri, nu doar declarativ, ci prin fapte, ne dă și nouă putere în primejdii, sprijin în încercările vieții și speranță că la sfârșitul vieții în vom vedea pe Dumnezeu.

Programul spiritual a continuat până la ora 22.30, cu diferite rugăciuni și devoțiuni, cu Sfânta Liturghie de la ora 18.00, apoi Ora mariană și procesiunea de încheiere la mormântul din biserică.

Duminică, 25 august 2019, a fost ziua cea mare pentru pelerini și pentru comunitatea din Nisiporești. Ne-am bucurat de prezența PS Iosif Păuleț, episcop de Iași.

Programul spiritual dedicat comemorării fericitei Veronicăi Antal a continuat cu alte activități spirituale. La ora 8.00 s-a celebrat sfânta Liturghie, iar de la 9.30 la 10.30 a avut loc adorația euharistică.

Sfânta Liturghie solemnă a început de la ora 11.00, fiind prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași. În cuvântul de deschidere pr. Anton Bogdănel, parohul comunității, a salutat prezența PS Iosif în mijlocul pelerinilor și a comunității, mulțumindu-i că a ales să fie prezent la sărbătoarea comunității din Nisiporești și a diecezei, parohia aceasta fiind printre primele vizitate de Excelența sa, cum de altfel a salutat și prezența fr. Teofil Petrișor, ministru provincial al Fraților Minori Conventuali din România.

Pr. Cristian Blăjuț a continuat la predică evocarea fericitei Veronica, fecioară și martiră, care a știut să trăiască Evanghelia, cu zel și curaj, adunând putere prin primirea sfintei Euharistii. Fericita Veronica era o persoană curajoasă, dar care nu punea preț pe viața ei. Mergând la biserică, la întâlnirea cu Isus, ea a înfruntat frigul și ploaia, ceața, întunericul și animalele sălbatice, încurajându-și prietenele, având încredere în Dumnezeu, care îi dădea putere să înfrunte primejdiile de orice natură.

Pentru Veronica, trăirea cu intensitate și responsabilitate a credinței nu a fost o pierdere de vreme. Pe Veronica, nimeni și nimic nu a putut să o despartă de iubirea lui Cristos.

La sfârșitul sfintei Liturghii solemne, la care au participat un mare număr de preoți, PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, a evidențiat faptul că cei din comunitatea Nisiporești sunt privilegiați având în mijlocul lor o persoană declarată "fericită". Excelența sa a afirmat că despre fericita Veronica se poate spune că a învățat, a respectat și practicat învățătura creștină și a păstrat demnitatea de femeie chiar cu prețul vieții, străpunsă fiind de 42 de lovituri de cuțit. Ea a stat toată viața alături de Cristos.

La sfârșitul sfintei Liturghii, PS Iosif Păuleț a binecuvântat pelerinii cu apa sfințită și cu relicva fericitei Veronica.

Tereza Mihăică pentru www.ofmconv.ro

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23-25 august: Nisiporești: Zile de sărbătoare

* * *

Secțiunea specială "Veronica Antal" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1531.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat