Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Maria, Regina tuturor și a bolnavilor de cancer

De Vladimir Rozanskij

La sfârșitul lui August se celebrează în Rusia sărbătoarea icoanei miraculoase a Mariei "Regina tuturor" (Vsetsaritsa), "cea care alină rănile trupului". În realitate rugăciunile către această imagine mariană sunt neîncetate tot anul și icoana cu acest subiect se află în colțul "rugăciunii" din fiecare spital rusesc, în special în secțiile de oncologie.

Imaginea miraculoasă a fost pictată în marea mănăstire Vatopedi de la Muntele Athos în secolul al XVII-lea, însă devoțiunea sa s-a răspândit în Rusia numai în ultimele timpuri, începând de la jumătatea anilor '90 din secolul trecut. Ei îi este atribuit harul special al vindecării miraculoase a bolnavilor de cancer, a celui care suferă datorită tratamentelor oncologice și radiațiilor, dar și a persoanelor infectate de SIDA.

Credința în Cristos medic și vindecător al sufletului și al trupului este unul din conținuturile cele mai răsunătoare din întreaga Evanghelie, și această credință se reflectă pe larg în icoanele sacre, îndeosebi cele mariane. Cele mai vechi și venerate icoane ale Născătoarei de Dumnezeu, prin tradiție sunt atribuite direct sfântului Luca "medic" și evanghelist.

În Rusia actuală se răspândește tot mai mult comemorarea unui sfânt mărturisitor din timpurile persecuțiilor sovietice, care a asumat numele de Luka în cinstea evanghelistului: episcopul Luka (Vojno-Jasenetskij), care înainte de a depune voturile era medic legist și chirurg, așa încât a scris un manual "Tratat de chirurgie infecțioasă", asociat apoi la tratatul spiritual "Duh, Suflet și Trup" care l-a făcut celebru ca "sfântul medic" din tragicul secol al XX-lea rus.

Episcopul Luka mergea prin Rusia europeană și asiatică, adesea prin transferare dintr-un lagăr în altul, răspândind pretutindeni medicina sa "fizică și spirituală". Lui i se atribuie sugestia de a se ruga la icoana "Regina tuturor", folosind formula "Binecuvântează mintea și mâinile celor care ne fac tratamentele, pentru ca să devină instrument al Medicului Atotputernic, Cristos Mântuitorul nostru".

În subiectul reprezentat de icoană, prezentarea solemnă a Mariei Regină este îndulcită de un gest afectuos de mijlocire, cu mâna întinsă pentru a cere de la Fiul mântuirea. Credinciosul care contemplă icoana este asumat în acest cerc de iubire, în care Mama și Fiul își îndreaptă privirea chiar spre cel care contemplă, conform tipicei "perspective răsturnate" din icoane.

Rugăciunea continuă cu cuvintele speranței: "Acolo unde dispare orice speranță, tu vei fi Speranța de neclintit; celui care este oprimat de suferințe insuportabile, vei fi alinare care dă forța de a suporta. Acolo unde întunericul disperării se strecoară în suflet, tu vei face să strălucească lumina inefabilă a Divinității!".

Episcopul-medic Luka susținea importanța condiției psihice a bolnavului în cursul bolii și al vindecării. Fără o credință profundă persoana se abandonează depresiei; devine necesară "psihoterapia", în care medicul este chemat să ofere asistență spirituală bolnavului. Eventual îndreptându-și privirea spre "Regina tuturor", care astăzi este prezentă în fiecare loc de suferință din Rusia.

(După AsiaNews, 23 august 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1308.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat