Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Hramul catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină"

Catedrala din Iași și-a sărbătorit hramul, joi, 22 august 2019, în sărbătoarea Sfânta Fecioară Maria, Regină. Liturghia a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, cu participarea PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și PS Petru Gherghel, episcop emerit. Au fost prezenți mai mulți preoți, persoane consacrate și credincioși.

Celebrarea sfintei Liturghii a început cu o procesiune în interiorul catedralei și cu salutul adresat întregii adunări euharistice de către noul episcop, Iosif Păuleț. După proclamarea lecturilor, părintele predicator, Petru Beșleagă, a vorbit în cadrul omiliei despre Maria, Regină. El a întrebat: "De ce suntem aici?" și a continuat cu exemplul acelui copil care, mergând la parohie, o căuta pe mama. Parohul, contrariat de căutarea lui, l-a dus pe copil în biserică, iar acolo, în fața statuii Preacuratei, el a exclamat: "Ce frumoasă! Vrea să-i fiu eu fiu?" Mai departe a spus predicatorul că în biserică toți sunt prezenți pentru că vor să o privească pe Maria, iar acest lucru îl pot face căutând imaginile ei în diferitele icoane care sunt în catedrală.

Pe o linie foarte încărcată de imagini și exemple, credincioșii au putut să audă îndemnul: "Priviți la Maria! Ea vă urmărește!" Cu această urmărire plăcută a Mariei trebuie să ne familiarizăm. Mai mult, trebuie să ne facem timp să vorbim cu ea. Se întâmplă acest lucru ori de câte ori rostim salutarea îngerească Ave Maria.

Relativ la aceasta, un preot italian, a povestit părintele la predică, făcea următoarea confesiune: "Când spun Ave Maria cerul tresaltă de bucurie, Satana fuge, iadul tremură, lumea își pierde valoarea, dispare lenea, fiecare instinct se potolește, dispare tristețea, inima se umple de bucurie; când spun Ave Maria, inima e plină de speranță și mângâiere; când spun Ave Maria, sufletul e plin de mângâiere. Pe Maria o rugăm să ne dea darul cel mai prețios, pe Isus: să ni-l dea pe Isus când suntem singuri, slabi, păcătoși, când e nevoie de iubire, când avem nevoie de pâine, de bani", a mai spus părintele predicator.

Liturghia a continuat cu celebrarea propriu-zisă a euharistiei - comuniune intimă cu Isus, prin intermediul Mariei, mama și regina noastră - în acordurile frumoase ale cântecelor interpretate de corul mare al catedralei.

La sfârșitul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a ținut să evidențieze importanța unui cuvânt: mamă: "Copilul care este ținut în brațele mamei, rostește cuvântul mamă, iar atunci când se apropie sfârșitul, tot mamă repetă omul". Dumnezeu a înțeles să coboare la noi în Fiul său printr-o mamă. Acest este marele mister al iubirii divine. Mai departe, PS Petru Gherghel a spus că și pentru aceasta a venit Isus la noi, să ne învețe misterul iubirii de mamă. În iubirea inimii unei mame precum Maria, noi suntem chemați să descopere iubirea inimii părintești a lui Dumnezeu. Pe un ton exortativ a încheiat discursul său, chemându-i pe toți să nu uite de ceea ce au lăsat înaintașii, să nu uite de faptul că din bisericile diecezei nu lipsește imaginea Maicii Domnului. Felicitându-l pe noul episcop, i-a cerut să fie un păstor al tuturor.

A urmat apoi discursul primarului de Iași, Mihai Chirica. El a subliniat, folosind cuvinte alese, munca îndelungată și colaborarea frumoasă și productivă cu episcopul emerit PS Petru Gherghel, a cărui înțelepciune, călăuzire și dragoste părintească a fost simțită de toți și căruia i-a oferit din partea Primăriei o diplomă de recunoștință pentru întreaga misiune apostolică. Colaborarea a avut mereu același scop: credința, iubirea, înțelegerea și speranță. Salutându-l pe PS Iosif Păuleț, și-a exprimat încrederea într-un viitor de colaborare la fel de rodnică. Preasfinției sale i-a înmânat o diplomă de felicitare și de îmbărbătare pentru noua misiunea pe care a început-o.

Cuvântul final a revenit PS Iosif Păuleț care a mulțumit pentru prezență tuturor. A ținut să remarce că arhitectura catedralei este în forma unei coroane, proprii unei regine. A încheiat precizând că religia creștină este una a bucuriei. Și-a exprimat dorința ca, părăsind catedrala, toți să iasă zâmbind, în ciuda problemele și încercărilor inerente vieții: "Pătrunși de bucuria credinței, ne vom întoarce la ale noastre, făcând ca bucuria să se vadă peste tot".

Regina cerului și a pământului să privească spre noi,
să ne urmărească și să ne însoțească până la intrarea în veșnicia fericită!

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 22 august: Iași: Hramul catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Foto: Ovidiu V. Bișog

- 22 august: Iași: Hramul catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Foto: Adrian Cuba

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct a acestei Liturghii:


 

lecturi: 1569.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat