Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mărgineni: Administrarea sfântului Mir

Duminică, 18 august 2019, în Parohia "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Mărgineni a avut loc conferirea sacramentului sfântului Mir la un număr de 77 de copii și tineri. Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă de mare sărbătoare cu participarea întregii comunități. Celebrantul sacramentului a fost Preasfințitul Iosif Păuleț care pentru prima dată, în calitate de episcop, a administrat taina sfântului Mir într-o parohie din dieceză. Bucuria și emoțiile au fost reciproce, atât pentru episcop, cât, mai ales, pentru credincioși și candidații la sfântul Mir.

După o pregătire îndelungată cei 77 de candidați au avut de susținut, miercuri, 14 august, în cursul dimineții, examenul de promovare pentru primirea sfântului Mir. Vineri dimineața, începând cu ora 9.00, s-au prezentat împreună cu părinții și nașii pentru sacramentul Spovezii. Au promovat toți și s-au pregătit sufletește pentru ziua de duminică.

Duminică la ora 10.00 s-au prezentat împreună cu nașii pentru a primi certificatele de Mir. Fiecare a purtat în mână o gladiolă roșie, simbolul focului Duhului Sfânt, și înconjurați de nași, de familie, de credincioșii din comunitate, de părintele paroh, părintele vicar, preoții de la mănăstirea Asumpționistă "Sfântul Augustin", împreună, l-am întâmpinat pe Excelența Sa episcop Iosif Păuleț, însoțit de părintele decan de Bacău, Isidor Dâscă, în fața bisericii parohiale din Mărgineni. L-am întâmpinat în mod tradițional. O familie îmbrăcată în port național, specific zonei, a prezentat colacul și sarea și i-au oferit un buchet de flori. Părintele paroh a rostit un cuvânt de bun venit, de asemenea și primarul comunei Mărgineni a făcut același lucru.

Procesiunea spre biserică a fost formată din tinerii cu insigne și flori în mână, grupul de preoți și episcopul. După ce Excelența Sa a început sfânta Liturghie, părintele paroh i-a prezentat situația actuală a comunității din Mărgineni. După evanghelie episcopul a întrebat dacă copii și tinerii sunt pregătiți să primească sacramentul Mirului. Răspunsul a fost afirmativ.

În cadrul omiliei Preasfințitul le-a vorbit candidaților despre prezența Duhului Sfânt în viața creștinului și despre darurile Duhului Sfânt în special despre Tărie și Frica de Dumnezeu. Spunea Preasfințitul, astăzi creștinul nu mai este supus martiriului fizic, ci martiriului voinței. Fiecare tânăr, care a primit sfântul Mir, trebuie să aibă Tăria, folosindu-și voința, de a se împotrivi răului care este prezent în atâtea și atâtea forme în societatea modernă de astăzi.

După predică, toți candidații au primit lumânările având pe ele însemne specifice sacramentului și, cu ele aprinse, împreună cu întreaga comunitate, s-a făcut mărturisirea de credință. Apoi s-au prezentat însoțiți de nași și au fost unși cu Crismă. Sosind momentul împărtășaniei au fost din nou însoțiți de nași și l-au primit pe Cristos cu suflete curate și deschise.

La sfârșitul sfintei Liturghii părintele paroh a adresat un cuvânt de mulțumire Excelenței Sale episcop Iosif Păuleț, precum și tuturor celor care au participat la acest moment de sărbătoare și au contribuit la pregătirea și înfrumusețarea bisericii. După ce episcopul a subliniat faptul că această zi va rămâne o amintire frumoasă pentru excelența sa, la începutul activității pastorale în dieceză, a urmat procesiunea până în fața oratoriului "Sfântul Ioan Paul al II-lea" unde episcopul preoții și tinerii au făcut o poză de grup.

Pr. Mihai Dumitru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 august: Mărgineni: Administrarea sfântului Mir


 

lecturi: 1784.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat