Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrală): Liturghia de hram

Hramul catedralei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași a fost celebrat joi, 15 august 2019, printr-o Liturghie pontificală prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, care și-a serbat în această zi și ziua de naștere, împlinind 68 de ani. Celebrarea a început la ora 18.30, în jurul altarului fiind prezenți PS Iosif Păuleț, PS Petru Gherghel, Mons. Benone Farcaș, rectorul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, pr. Paul Budău, parohul parohiei catedralei și decan de Iași, peste 30 de preoți, persoane consacrate si mulți credincioși din Iași.

După pelerinajul la sanctuarul sfintei Fecioare Maria de la Cacica, în seara zilei de 15 august, solemnitatea "Adormirea Maicii Domnului" a însemnat și pentru credincioșii din Iași o dublă sărbătoare, hramul catedralei vechi "Adormirea Maicii Domnului", care dă și numele parohiei centrale a Iașiului, dar și ziua de naștere a PS Aurel Percă. Corul mare al catedralei dirijat de pr. Ciprian Antălucă și susținut la orgă de Octavian Bișoc a animat întreaga celebrare liturgică.

La începutul celebrării, PS Iosif Păuleț i-a salutat pe cei prezenți și l-a felicitat pe PS Aurel cu ocazia zilei de naștere. Printre altele, păstorul Diecezei de Iași a spus: "Suntem în această biserică pentru a-l lăuda pe Dumnezeu, că ne-a dat-o pe Preacurata Fecioară Maria și în ea un model strălucit de urmat, pentru ca să ajungem la scopul vieții noastre, care este cerul, acolo unde ea a fost înălțată, ridicată cu trupul și cu sufletul".

La începutul predicii, PS Aurel a vorbit despre faptul că deseori și cu diferite ocazii oamenii ridică ochii spre cer, dar sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului "ne invită și mai mult să ridicăm ochii spre cer pentru că o sărbătorim pe Preacurata Fecioară Maria, ridicată cu trupul și cu sufletul la cer". În continuare a vorbit despre ceea ce presupune și semnificațiile ridicării sfintei fecioare Maria cu trupul și cu sufletul la cer, a vorbit despre locurile de pelerinaj ale sfintei Fecioare și despre marea devoțiune pe care o au creștinii față de sfânta Fecioară Maria, "făptura cea mai luminoasă, steaua cea mai strălucitoare".

Dând exemplul de credință al sfântului Maximilian Kolbe, Preasfințitul Aurel a amintit că este important să trecem de la enunțul teoretic al dogmelor și să transpunem aceste dogme în viață, insistând asupra credinței în învierea morților, pentru a ajunge fiecare în slava cerului.

La finalul predicii, episcopul Aurel a ridicat o rugăciune spre cer, către sfânta Fecioară Maria: "Fecioara Maria, ridicată cu trupul și cu sufletul la cer, să ne mijlocească acest har de a aspira și de a privi mereu minunățiile cerului, acolo unde dorim să ajungem și să cântăm împreună acel Magnificat pe care Preacurata Fecioară Maria l-a rostit pe pământ: Sufletul meu îl preamărește pe Domnul... deoarece Cel Atotputernic a făcut lucruri minunate".

Înainte de binecuvântarea finală, PS Aurel Percă a vorbit despre rolul pe care l-a avut pentru creștinii din Iași și pentru întreaga Dieceză de Iași catedrala "Adormirea Maicii Domnului" și a rostit un cuvânt de felicitare pentru noul episcop al Diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț și o mulțumire pentru toți cei prezenți la sfânta Liturghie.

PS Iosif Păuleț a adus preamărire lui Dumnezeu pentru "făptura minunată a lui Dumnezeu, care este Preasfânta Fecioară Maria ridicată cu trupul și cu sufletul la cer", dar i-a mulțumit și l-a preamărit pe Dumnezeu și pentru Preasfințitul Aurel, urându-i ca "Dumnezeu să-i dăruiască sănătate, putere de muncă și tot ajutorul de care are nevoie, prin mijlocirea Preacuratei", invitându-i pe toți într-o cântare și urare de La mulți ani!

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct a Liturghiei:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 15 august: Iași (catedrală): Liturghia de hram. Foto: Adrian Cuba

- 15 august: Iași (catedrală): Liturghia de hram

* * *


 

lecturi: 1657.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat