Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Sărbătorind cu surorile de la mănăstirea "Sfânta Maria a Îngerilor"

Ca în fiecare an, la mănăstirea "Sfânta Maria a Îngerilor" hramul de la 11 august a fost precedat de novena de pregătire pentru sărbătoarea sfintei Clara de Assisi.

Anul acesta, Liturghia de deschidere, vineri, 2 august 2019, a fost celebrată de pr. Alexandru Olaru, asistent spiritual al Surorilor Clarise, care împreună cu pr. Augustin Patrașcu și cu frații novici de la Prăjești și împreună cu alți preoți de la Institutul Teologic Franciscan din Roman ne-a îndemnat, în cadrul omiliei sale, să-l lăudăm pe Dumnezeu pentru sfinții săi și în special pentru Sfânta Fecioară Maria și pentru sfinții Francisc și Clara de Assisi.

Explicând importanța indulgenței de la Porțiuncula, ne-a relatat istoria viziunii sfântului Francisc și posibilitatea pe care a obținut-o de la papa Honoriu al III-lea de a salva cât mai multe suflete prin intermediul acestei indulgențe plenare de care nu se mai auzise până atunci.

Novena, desfășurată între 2 și 10 august, a fost condusă de pr. Pavel Chelaru, parohul de la biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman, care în fiecare seară prin predica sa despre viața sfintei Clara de Assisi, urmând "calea sfinților", a transmis câte un mesaj concret atât surorilor, cât și credincioșilor participanți, care în fiecare seară veneau din parohii diferite după programul orânduit.

După încheierea novenei, a urmat sărbătoarea Sfintei Clara, duminică, 11 august 2019, la care a participat PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, care a prezidat sfânta Liturghie și la final a mulțumit într-un mod special Surorilor Clarise de Clauzură, pentru carisma lor de rugăciune, pentru activitatea lor spirituală în mijlocul societății de astăzi, amintind exemplul Sfintei Clara care cu credința ei în Isus Cristos Euharisticul a reușit să oprească și chiar să îndepărteze armata saracenilor care doreau să devasteze tot ce era cult creștin.

La sfârșitul Liturghiei, sora Dorotea, responsabila acestei comunități, a mulțumit tuturor celor care au contribuit la buna desfășurare a acestor zile de rugăciune și în mod special părintelui paroh Pavel Chelaru, pentru disponibilitatea și grija sa față de surori. "Ce frumos! Ce sublim, ca în această seară să fim cu toții împreună, uniți de același Duh, de o singură credință și iubire în Cristos. Am celebrat cu bucurie și intensitate solemnitatea sfintei Clara. Comuniunea noastră e constantă, dar avem nevoie de un moment solemn ca acesta, în care să experimentăm mai mult apropierea și să împărtășim ceea ce avem mai drag, pe Isus Cristos. Suntem chemate în a ne îndrepta continuu privirea spre umanitatea lui Cristos, care s-a făcut cale spre Tatăl, și să manifestăm, nu doar în interiorul zidurilor mănăstirii, dar și în afara ei frumusețea și posibilitatea unei vieți evanghelice, printr-o viață de rugăciune."

A continuat cu mulțumirile adresate Preasfințitului Aurel: "Vă mulțumim, Excelență, că ați răspuns la invitația noastră și că ați făcut în așa fel să ne simțim o turmă unită cu Păstorul ei, dând sărbătorii o încununare a strălucirii luminii lui Cristos. Vă însoțim cu rugăciunea noastră în acest pelerinaj, pe această «Cale a Sfinților» și o rugăm pe sfânta Clara să mijlocească de la bunul Dumnezeu pentru Excelența Voastră harurile necesare de care aveți mai multă nevoie, pentru o slujire și o păstorire rodnică".

După ce a mulțumit tuturor preoților participanți, a mulțumit, apoi, în special pr. paroh Toma Encuță și corului Parohiei Adjudeni, care anul acesta au cântat ei la această sărbătoare atât de sublim înălțător. Apoi, surorile ne-au cerut să le însoțim și noi cu rugăciunea noastră pentru a putea fi în continuare o mărturie pentru întreaga lume. "Dumnezeu ne-a ales să trăim o formă de consacrare particulară o viață dăruită și consumată la prezența lui Dumnezeu, în clauzură, dar, deși e așa, avem o inimă care pulsează cu cea a Bisericii și al lumii întregi. De aceea orice persoană, orice om de pe acest pământ găsește în inima clarisei o colaboratoare a lui Dumnezeu și sprijinitoare a acestor membre slabe și nesigure a corpului său mistic, așa cum era obișnuită să-i numească Sfânta Clara. Astăzi dorim să-i prezentăm la altarul lui Isus, toate intențiile de rugăciune și necesitățile acestui popor, a Bisericii și lumii întregi. Dumnezeu să vă fie sprijin și un bun mângâietor!"

Pace și bine!

Andreea Tamaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Roman: Sărbătorind cu surorile de la mănăstirea "Sfânta Maria a Îngerilor"


 

lecturi: 962.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat